Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  23.04.2004 09:40:11

Novela DPH - poradci mají výhrady, MF oponuje !

Daňoví poradci upozorňují na nesrovnalosti v novele zákona o DPH

 

PRAHA, 22. dubna 2004   Společnost České daně reaguje na vyjádření ministerstva financí k výhradám ke schválené novele o dani z přidané hodnoty.

 

„Předem upozorňujeme na konkrétní nepřesnosti a možný výklad u prodeje zboží, které nový zákon o DPH nevylučuje. Domnívám se, že je na soudu, aby objektivně posoudil zákon - nikoli na ministerstvu,“ uvedl majitel společnosti České daně a daňový poradce Petr Hruška.

 

Co se týče rozporu v Šesté směrnici, stojí si daňaři a právníci za svým. „Podle Šesté směrnice je nutné vycházet pouze z jedné podmínky pro zdanění staveb a nelze je slučovat jak je to provedeno v zákoně, přičemž směrnice výslovně stanoví, že se zdaňuje pouze první prodej stavby na rozdíl od schváleného zákona,“ shrnul Hruška.

 České daně, s.r.o.

Reakce Ministerstva financí na dnešní tiskovou zprávu společnosti České daně

  

V souvislosti s přijetím zákona o DPH se objevuje řada tvrzení o údajných legislativních chybách zákona a nesouladu s Šestou směrnicí. Tato tvrzení nejsou opodstatněná a vyplývají z osobní interpretace autorů, nikoli z objektivního posouzení nového zákona.

 

Jedním z takových tvrzení je, že České republice hrozí fatální výpadek v příjmech státního rozpočtu, či dokonce, že nový zákon o DPH ruší daň z veškerého prodeje. Autoři těchto tvrzení mají zřejmě na mysli ustanovení § 62 odst. 1 (Plnění osvobozená od daně) zákona o DPH, které je špatně interpretováno a pomíjí, že se jedná o osvobození od daně, při kterém nebyl uplatněn nárok na odpočet.

 

Vzhledem k tomu, že zákon výslovně stanoví, které činnosti jsou osvobozeny od daně bez nároku na odpočet, není možné aplikovat ustanovení zmíněného paragrafu na jakýkoli následný prodej zboží, u kterého plátce neuplatní nárok na odpočet.

 

Co se týká převodu nemovitostí, Ministerstvo financí záměrně stanovilo, že u převodů nemovitostí, které nabudou právní účinnosti do 30. dubna 2004, se použijí dosavadní právní předpisy. Nebude proto docházet k žádným retroaktivním účinkům zdaňování stavebních pozemků.

 

Ve věci zdaňování staveb je nutno konstatovat, že Šestá směrnice požaduje zdanit převod budov a pozemků buď před jejich prvním obydlením či podle jiného kritéria, které si zvolí členský stát, a které nepřesáhne nejvýše pěti let. Interpretace, že směrnice EU připouští zdanění pouze u prvního převodu po kolaudaci je proto nesprávná.

 

Ve věci kritizované úpravy zdaňování vratných lahví je nutno upozornit, že toto ustanovení bylo do zákona o DPH přijato na základě poslaneckého pozměňovacího návrhu.. Původní znění vládního návrhu zákona o DPH zachovávalo u vratných lahví současnou úpravu.

 

Ministerstvo financí doporučuje daňovým subjektům, aby v případě pochybností o výkladu některých ustanovení nového zákona kontaktovali informační telefonní linky Ministerstva financí nebo informační linky finančních ředitelství. Telefonní čísla naleznou na adrese: www.mfcr.cz.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po   9:28  Ranní okénko - Týden ve znamení především českých dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688