Cianews.cz (ČIA)
Makroekonomika  |  01.03.2004 08:30:04

Významné ekonomické události týdne od 23. února do 29. února



V týdnu od 23. února do 29. února se v ekonomice staly tyto důležité události:

Návrh zákona o dani z přidané hodnoty ve třetím čtení schválili poslanci. Pokud zákon schválí senát a podepíše prezident republiky od května se sníží základní sazba daně z přidané hodnoty o tři procentní body na 19 procent. Většina zboží a služeb pak bude přesunuta z pětiprocentní sazby do sazby základní.

Vláda na mimořádném zasedání rozhodla, že oficiálním kandidátem na funkci člena Evropské komise bude diplomat Pavel Telička. Premiér s rozhodnutím vlády telefonicky seznámil šéfa Evropské komise Romana Prodiho. Teličku v dubnu čeká slyšení před Evropským parlamentem, který musí jeho jmenování schválit.

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) je stále bez prezidenta. Poslancům se totiž znovu nepodařilo vybrat ze čtyř uchazečů nástupce Lubomíra Voleníka, který zemřel loni v červnu. Podle dostupných informací by se zákonodárci měli znovu pokusit zvolit šéfa NKÚ ještě na probíhající schůzi Poslanecké sněmovny. Vybírat by měli ze stejných kandidátů.

Částky přesahující 15 tisíc eur (přibližně půl milionu korun) budou muset být hrazeny výlučně bezhotovostním bankovním převodem. Stanovuje to vládní návrh zákona o omezení plateb v hotovosti, který poslanci schválili ve třetím závěrečném čtení. Opozici se nepodařilo prosadit zvýšení limitu na 150 tisíc eur (pět milionů korun).

O povinném zavedení registračních pokladen by vláda premiéra Vladimíra Špidly měla rozhodnout až 10. března. Na nočním zasedání ve středu 25. února tento bod odložila. Podle Jindřicha Marka z Tiskového odboru Úřadu vlády chce totiž ministr financí Bohuslav Sobotka návrh projednat společně s návrhem na zavedení majetkových přiznání. Od těchto návrhů si slibuje alespoň částečné potlačení šedé ekonomiky.

Materiál o prioritách a finančních potřebách rozvoje dopravních sítí v České republice v příštích letech schválila na středečním nočním zasedání vláda. Strategie vychází z finančního rámce 44 miliard korun ročně, které by měl mít každý rok pro rozvoj dopravních sítí k dispozici Státní fond dopravní infrastruktury.

Na žádost ministra financí Bohuslava Sobotky vláda ve středu v noci nejednala o jmenování nového šéfa České konsolidační agentury (ČKA). Novinářům to oznámil Jindřich Marek z Tiskového odboru Úřadu vlády. Důvody stažení tohoto materiálu z programu vlády Marek nespecifikoval.

Již v roce 2008 by se měly rozjet první automobily po nové spojce mezi dálnicemi D5 a D1, která bude součástí pražského silničního okruhu. Vyplývá to z materiálu, který tento týden schválila vláda premiéra Vladimíra Špidly. Podle informací z ministerstva dopravy zbývá pro zahájení stavby zajistit dostatek finančních prostředků.

Více než 2,1 milionu smluv o stavebním spoření uzavřely stavební spořitelny v loňském roce. V porovnání s rokem 2002 je to nárůst o zhruba 820 tisíc. Vyplývá to z informací zveřejněných ministerstvem pro místní rozvoj.

Monopol bankomatů pro výběr hotovosti z karty by měl padnout. Domácí banky, velké obchodní domy a karetní společnosti vyjednávají o spuštění nové služby, s jejímž využití by lidé měli přístup k penězům na svém kontě prostřednictvím pokladny v prodejně. Novinka by spočívala v tom, že by si zákazník na účtenku za nákup nechal přimarkovat libovolnou částku, kterou mu pokladní vydá z pokladny a při čtení karty strhne z účtu.

Celkem 347,8 milionu eur (zhruba 11,3 miliardy korun) získají malé a střední podniky v rámci Operačního programu průmysl a podnikání (OPPP) pro roky 2004 až 2006. Na realizaci programu uvolní Evropská unie částku 260,85 milionu eur, zbývajících 86,95 milionu eur dodá ČR ze státního rozpočtu.

Úvěry v účetní hodnotě zhruba 136 miliard korun zbývají k řešení České konsolidační agentuře (ČKA). Zbytek ze 175miliardové sumy aktiv tvoří především cenné papíry či majetkové účasti. Podle obchodního plánu by se během letošního roku měla aktiva ČKA snížit zhruba o 50 miliard korun.

Prostřednictvím elektronických tržišť se v loňském roce uskutečnily obchody v celkovém objemu téměř 1,123 miliardy korun. Nejsilnějším měsícem byl listopad, kdy proběhly obchody v hodnotě téměř 316 milionů korun, nejslabší byl leden a únor.

Se ztrátou 18,1 miliardy korun hospodařila v loňském roce Česká konsolidační agentura (ČKA). "Z dosažené ztráty se stane pohledávkou za ministerstvem financí, tudíž nákladem státního rozpočtu, jen necelých pět miliard korun. Většinu ztráty uhradí ČKA z rezervního fondu," sdělil ČIA tiskový mluvčí ČKA Jiří Pekárek.

Se schodkem ve výši 200 milionů korun skončil v lednu schodek zahraničního obchodu České republiky. V meziročním srovnání se pasivum snížilo o 300 milionů korun. Lednový schodek je nejnižší od roku 1995. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

-joh-, -kaj-



Copyright 2004 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688