mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  02.03.2022 07:57:00

Podmínky cestování do Kataru a návratu do ČR od 28. února 2022

COVID19- aktuální podmínky cestování do Kataru a návratu do ČR

10.01.2022 / 07:32 | Aktualizováno: 02.03.2022 / 07:57

Vstup na území Kataru:

ČR byla Katarem vyřazena ze seznamu zemí s vysokým rizikem tzv. červený seznam, kde zůstaly pouze tyto země: Bangladéš, Indie, Egypt, Jordánsko, Gruzie, Nepál, Pákistán, Filipíny a Srí Lanka. Pro občany ČR platí, že je možné obdržet turistická víza na letišti v katarském Dauhá. Podmínky vstupu uvádíme níže v odstavci „Vstup na území Kataru

Za očkované osoby jsou považovány tyto:

A/ vakcíny od výrobců Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca

  • Jako očkované se pohlíží na osoby, které mají méně než 9 měsíců +14 dnů po aplikaci druhé dávce, nebo po aplikaci třetí dávky.

B/ vakcíny od výrobce Johnson& Johnson

  • Jako na očkované se pohlíží na osoby, které mají měně než 9 měsíců + 7 dnů po aplikaci první dávky, nebo aplikaci doplňující (druhé) dávky.

C/ osoby, které prodělaly Covid

  • Do 9 měsíců po prodělání této nemoci je na ně pohlíženo stejně jako na plně očkované. Je však třeba mít s sebou příslušné lékařské potvrzení o prodělání nemoci a dále potvrzení od certifikované laboratoře o existenci protilátek. Vše v anglickém jazyce.

D/ osoby očkované vakcínami, které nemají schválení v Kataru

  • Od 14 dnů do 6 měsíců po aplikaci druhé dávky, nebo doplňující dávky této neschválené vakcíny, doplněné potvrzením o existenci protilátek od příslušné laboratoře, (platnost potvrzení 30 dnů od vydání). Pokud jeden z těchto dokumentů chybí, je nutné počítat s pěti denní karanténou. Pokud je jako doplňující dávka aplikována některá z vakcín od schválených výrobců, pak je platnost prodloužena na 9 měsíců a 7 dnů a není třeba mít výše uvedený test na protilátky.

Pro prokázání očkování a prodělání nemoci platí následující podmínky:

Vstup na území Kataru:

S platností od 28. února 2022 platí, že návštěvníky je možné rozdělit do 4 skupin:

1/ očkovaní rezidenti – pro vstup není třeba PCR test a jen po vstupu je nutné si udělat antigenní test (Rapid Antigen test) a to v období 24 hodin po vstupu do země.

2/ neočkovaní rezidenti – pro vstup není třeba PCR, ale je nutné počítat s tím, že je třeba se podrobit povinnému PCR testu v období 24 hodin po vstupu do země a pěti dnům domácí karantény. Poslední den karantény je třeba mít negativní antigenní test.

3/očkovaní turisté - je třeba předložit při vstupu PCR testu ne starší než 48 hodin před vstupem do země a poté netřeba žádná karanténa..

4/ neočkovaní turisté - je třeba předložit při vstupu PCR testu ne starší než 48 hodin před vstupem do země a poté je třeba počítat s pěti dny karantény. Poslední den karantény je třeba mít negativní antigenní test.

K tomu je nezbytné si do mobilního telefonu stáhnout aplikaci EHTERAZ a před odletem se zaregistrovat na EHTERAZ webových stránkách.

Děti:

Děti ve věku 0-11 let budou dodržovat stejný vstupní režim jako jejich rodiče. Pokud jsou očkováni, budou děti považovány za očkované. Neočkované děti ve věku 12–17 let budou muset karanténu podstoupit v souladu s pravidly pro zemi jejich příjezdu. V případě hotelové karantény je bude doprovázet jeden z rodičů, a to i když je tento rodič očkován.

Příjezdový formulář:

Není vyžadován pro vstup pouze platný pas s vízem a dále dokumenty specifikované na začátku článku „Vstup na území Kataru“.

Podmínky na místě:

Za uplynulých 14 dní opět došlo k velkému poklesu, ale již dříve byla celková čísla relativně nízká. Země přešla do 4. fáze uvolňování proti kovidových opatření, která měla znamenat úplné zrušení všech restrikcí. Fáze 4 sice začala platit, ale některé restrikce stále zůstávají. Pro další podrobnější informace viz sekce „Podrobné informace“.

Katarské Ministerstvo zdravotnicví varuje, že v současnosti jde o kritickou fázi v boji proti pandemii a je životně důležité, aby se veřejnost nechala naočkovat třetí dávkou vakcíny.

 

Postup při nákaze Covidem:

Katar zavedl pro veřejnost zvláštní telefonní číslo 16000 (helpline), které je určeno výhradně pro dotazy a poradenství ohledně všeho, co souvisí s pandemií Covid-19.


Tranzit:

V případě tranzitu v tranzitním prostoru na letišti nejsou vyžadovány žádné podmínky a pro cestující je možnost si zamluvit dočasné ubytování v tranzitním hotelu ORYX: (https://www.guestreservations.com/oryx-airport-hotel/booking?gclid=EAIaIQobChMIv__T24qa9QIVY5BoCR0aFQVLEAAYASAAEgLT1vD_BwE


Užitečné kontakty:

Vzhledem k tomu, že Katar má poměrně komplikovaný systém pro návštěvníky, kteří nepřilétají přímým letem z ČR, přidáváme níže ještě odkaz na link katarského MZd, kde se dá nastavit, které země cestovatel navštívil předtím, než přiletěl do Kataru, typ vakcíny, již obdržel, a poté se zobrazí podmínky, za kterých může cestovatel vstoupit do země: https://www.gco.gov.qa/en/travel/

Pro detailní přehled o všech nařízeních doporučujeme webovou stránku, kde rovněž je možné najít rozdělení zemí na vysoce (červené), středně (žluté) a nízko (zelené) rizikové země:

https://covid19.moph.gov.qa/EN/travel-and-return-policy/Pages/default.aspx

Rovněž tak lze nejnovější informace o cestování a podmínkách vstupu do Kataru při přílezu z nejrůznějších destinací získat na webových stránkách Qatar Airways v sekci „Travel requirements“, kde si cestovatelé mohou přesně nadefinovat, kam letí, jaká je jejich státní příslušnost, typ pasu, místo odkud do Kataru přilétají a předložení tohoto požadavku dostanou přesný popis požadavků na vstup do země.

Jako další zdroj aktuálních informací o podmínkách vstupu do země se doporučuje navštívit webové stránky ministerstva veřejného zdraví - Ministry of Public Health (moph.gov.qa) nebo Qatar Portal (portal.www.gov.qa).


Podrobné informace:

Frekvence letů společnosti Qatar Airways na lince Dauhá-Praha a zpět je denní.

Až do odvolání vydala katarská vláda tyto pokyny týkající se koronaviru:

Je stále platné povinné nošení masek ve všech uzavřených veřejných prostorách s výjimkou těch, kdo zde sportují.

Současně ve vládním a soukromém sektoru platí, že povinnost všech zaměstnanců a pracovníků, kteří neobdrželi nebo obdrželi jen jednu dávku vakcíny (Covid-19), provádět každý týden rychlé testování na korona virus (Rapid Antigen) schválené ministerstvem veřejného zdraví. Pracovníci, kteří dokončili dávky vakcíny proti Covid-19, a ti, kteří se zotavili z nemoci, jsou z tohoto požadavku osvobozeni.

Všechny osoby si musí při opuštění domu z jakéhokoli důvodu aktivovat aplikaci EHTERAZ na „smart“ telefonech.

 


Podmínky návratu do ČR:

naleznete na následující webové stránce: Pravidla návratu do ČR | Ministerstvo zahraničních věcí České republiky (mzv.cz)

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688