Cianews.cz (ČIA)
Údaje o firmách  |  25.01.2004 12:15:01

Nejvýznamnější firemní události týdne od 19. do 25. ledna



V týdnu od 19. do 25. ledna se v podnikatelské sféře staly tyto nejvýznamnější události:

Patrně na přelomu února a března získá elektrárenská společnost ČEZ nového generálního ředitele. Dozorčí rada si patrně vybere z trojice kandidátů, kterými jsou bývalý šéf Vítkovic Vladimír Bail, ředitel plzeňského Škoda Holdingu Martin Roman a bývalý předseda představenstva ČEZ Theodor Dvořák. Uvedl to týdeník Euro.

Novým majoritním vlastníkem společnosti Škoda Praha se definitivně stala elektrárenská společnost ČEZ. Městský soud v Praze 14. ledna rozhodl o zápisu již dříve schválených změn mezi akcionáři do obchodního rejstříku. Podíl společnosti ČEZ ve Škodě Praha se tak z dosavadních 29,8 procenta zvýšil na 68,88 procenta.

Meziroční nárůst obratu o 66 procent na 16,2 miliardy korun zaznamenala v loňském roce společnost Factoring České spořitelny (ČS). "Stali jsme se jedničkou v tuzemském faktoringu. V exportním faktoringu i v celkovém objemu obratu jsme zaznamenali druhé místo," uvedl k výsledkům generální ředitel společnosti ČS Rudolf Hanták.

Objem obchodů s cennými papíry loni zvýšila o 40 procent na 45 miliard korun brněnská brokerská společnost Cyrrus. Na transakce s akciemi připadlo z celkového objemu obchodů 26 miliardy korun, což je ve srovnání s rokem 2002 dvojnásobné zvýšení. Objem obchodů s dluhopisy stagnoval na předloňské úrovni 19 miliard korun. ČIA o tom informoval spolumajitel Cyrrusu Martin Kozuplík.

Celkem 5466 hypoték za 4,7 miliardy korun poskytla v loňském roce GE Capital Bank. V porovnání s rokem 2002, kdy banka poskytla 3138 hypoték ve výši 2,7 miliardy korun, tak došlo k růstu jejich počtu o 74 procent a objemu o 75 procent. ČIA o tom informoval mluvčí GE Capital Bank Jan Hainz.

Celkem 2,3 milionu hektolitrů piva prodala v loňském roce na českém trhu pivovarnická skupina Pivovary Staropramen. Ve srovnání s rokem 2002 je to přibližně o 121 tisíc hektolitrů (5,5 procenta) více. Podle předběžných výsledků vzrostl společnosti v loňském roce i export a to o 6,5 procenta. Oznámil to ředitel oddělení klíčových zákazníků Pivovarů Staropramen Petr Sláma.

Celkem jednu miliardu korun investuje letos do těžební techniky, ekologie, informatiky a dalších činností největší česká hnědouhelná společnost Severočeské doly (SD). Technický ředitel SD Miroslav Eis ČIA řekl, že největší investicí bude obří velkorýpadlo SchRs 1320, které v květnu pro Doly Nástup Tušimice (DNT) začne stavět firma Prodeco.

Dokončení nákupu stoprocentního podílu akcií realitní a developerské společnosti IPB Real oznámila francouzská společnost Orco Property Group (OPG). OPG nabídl za balík akcií 417 milionů korun. Kromě této částky zaplatil České konsolidační agentuře (ČKA) dalších 185 milionů za pohledávky společnosti. Informoval o tom prezident OPG Jean-Francois Ott.

Ve ztrátě skončí loňské hospodaření společnosti Vítkovice. "Do té společnost vtáhla dceřiná firma Vítkovice Strojírenství, jejíž provozní ztráta je předběžně vyčíslena na 412 milionů korun," řekla ČIA tisková mluvčí Lahvárny Ostrava Eva Kijonková. Přesnou výši ztráty však zatím nelze vyčíslit.

Michal Požár v blízké době opustí post ředitele marketingu a obchodu Českých aerolinií (ČSA), který zastával pouze dočasně. Ve výběrovém řízení, které na tento post vypsalo vedení firmy, totiž uspěl jiný kandidát. Jeho jméno však odmítla mluvčí ČSA Marcela Picková zveřejnit před projednáním představenstvem firmy.

Licenci pro zbrojní výrobu v úterý znovu získala zkrachovalá Zbrojovka Brno. Firma již obnovila kompletaci sportovních a loveckých zbraní. Výrobu převzala od své bývalé dceřiné společnosti Zbrojovky Arms, která je také v konkurzu.

Na nucenou dovolenou byl dánskými vlastníky odvolán generální ředitel společnosti Contactel Michal Čupa. Vedení firmy převzal dosavadní provozní ředitel Contactelu Peter Rubeck Christensen. ČIA to potvrdil dobře informovaný zdroj. Mluvčí firmy Romana Tomasová, která je rovněž na nucené dovolené, nebyla k zastižení.

Pražským ruzyňským letištěm prošlo v loňském roce celkem 7,46 milionu cestujících, což ve srovnání s rokem předchozím znamená nárůst o 18,18 procenta. O 11,40 procenta na 115 756 se zvýšil počet pohybů letadel. Oznámil to generální ředitel České správy letišť (ČSL) Martin Kačur.

Více než 3,5 milionu cestujících přepravily v loňském roce České aerolinie (ČSA). Ve srovnání s rokem 2002 je to nárůst o 17,2 procenta. Výrazný nárůst zaznamenala společnost i v objemu přepraveného nákladu a to o 17,5 procenta. Celkový přepravený náklad činil 21,1 tisíc tun. ČSA loni uskutečnily celkem 27 030 letů, o 10,5 procenta více než v roce 2002.

Celkem 6076 nových smluv za více než 509 milionů korun uzavřeli loni klienti společnosti GE Capital Leasing (GE CL) v rámci programu na nákup nových i ojetých motorových vozidel AutoCredit. ČIA to řekl tiskový mluvčí GE CL Jan Hainz.

Meziročně o 42 procent na 9,231 miliardy korun vzrostl v loňském roce objem hypoték poskytnutých Českomoravskou hypoteční bankou (ČMHB). Jejich počet se zvýšil o 40 procent na téměř 8700. Informoval o tom generální ředitel banky Jan Sadil.

Přibližně 3,5 miliardy korun činí loňský obrat české letecké společnosti Travel servis, která má pobočky v Maďarsku a ve Španělsku. Ve srovnání s obratem roku 2002 to znamená mírný nárůst. Zisk firmy pak její generální ředitel Roman Vik odhaduje na 60 až 80 milionů korun.

Brněnskou strojírnu Královopolská patrně získá její bývalá dceřiná společnost Královopolská RIA. Vládě to doporučila mezirezortní privatizační komise. Vláda by se k prodeji státního podílu v Královopolské měla vyjádřit do konce března. ČIA to sdělila tisková mluvčí Fondu národního majetku (FNM) Petra Krainová.

Přibližně 9500 úvěrů v objemu 9,4 miliardy korun poskytla v loňském roce malým a středním podnikům GE Capital Bank. V meziročním srovnání objem úvěrů vzrostl o 36 procent. Nejvíce si malé firmy půjčily v červenci, kdy jim GE Capital Bank poskytla úvěry za 989 milionů korun.

Více než 7500 hypoték v objemu devět miliard korun poskytla v loňském roce fyzickým osobám Komerční banka. V meziročním srovnání objem hypoték vzrostl o téměř tři miliardy korun. Celkem obsahuje hypotéční portfolio banky přes 22 tisíc hypoték za 22 miliard korun. ČIA o tom informovala Markéta Dvořáčková z tiskového oddělení banky.

Vytvoření dceřinné společnosti, která se bude zabývat nízkorozpočtovou leteckou přepravou, je jednou z možností dalšího rozvoje Českých aerolinií (ČSA). ČIA to potvrdila mluvčí ČSA Marcela Picková. Dodala, že strategie, na které se stále ještě pracuje, počítá především s další expanzí firmy.

Zvýšení obratu na 192,5 milionu korun zaznamenal loni rodinný pivovar Bernard Humpolec. Ve srovnání s rokem 2002 pivovar utržil o zhruba 30 milionů korun více. Tržby pivovaru za samotný prodej piva meziročně vzrostly o 34 milionů na 150 milionů korun. Výrazně se zvedl i výstav nepasterizovaného piva, a to o 13,1 procenta na 123 tisíc hektolitrů piva.

Novým předsedou představenstva a generálním ředitelem společnosti Autoklub Bohemia Assistance (ABA) se stal Stanislav Trykar. Ve funkci tak nahradí v úterý odvolaného Ivo Videnku. ČIA to oznámila mluvčí firmy Alena Kvardová.

Celkem 140,6 tisíce hektolitrů piva uvařil v loňském roce Pivovar Náchod. V meziročním srovnání se produkce zvýšila o 4,3 procenta. ČIA o tom informoval vedoucí marketingu pivovaru František Meduna.

Výstavbu nového provozu na výrobu umělohmotných komponentů do automobilů a pro elektrotechnický průmysl zahájí letos na jaře v průmyslové zóně Verne v Klášterci nad Ohří španělská firma Inteplast. Celkové náklady první etapy výstavby mají činit více než devět milionů eur (290 milionů korun).

-joh-, -kaj-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688