Cianews.cz (ČIA)
Údaje o firmách  |  18.01.2004 12:03:02

Nejvýznamnější firemní události týdne od 12. do 18. ledna



V týdnu od 12. do 18. ledna se v podnikatelské sféře staly tyto nejvýznamnější události:

Celkem 2,485 milionu nových smluv včetně zvýšení cílových částek uzavřely v loňském roce stavební spořitelny působící v České republice. Jedná se v tomto ohledu o nový rekord, neboť v dosud "nejlepším" roce 2002 jich spořitelny uzavřely 1,6 milionu. ČIA o tom informoval tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jan Pátek.

Téměř pět tisíc úvěrů v objemu 6,3 miliardy korun poskytla v loňském roce podnikatelům a firmám s ročním obratem do 25 milionů korun Komerční banka (KB). Oproti roku 2002 to znamená čtyřnásobný nárůst objemu těchto malých půjček. ČIA o tom informovala Markéta Dvořáčková z tiskového oddělení KB.

České dráhy (ČD) požadují, aby jim ministerstvo dopravy vrátilo budovu na pražském nábřeží Ludvíka Svobody, kterou ve 20. letech minulého století postavili sami železničáři. Tato budova, ve které sídlí vedení akciové společnosti ČD, připadla na počátku loňského roku na základě zákona o transformaci ČD právě ministerstvu dopravy. Podle mluvčího ČD Petra Šťáhlavského nyní dráhy platí za pronájem budovy přes 30 milionů korun ročně.

Celkem 10 500 osobních a lehkých užitkových vozů chce v letošním roce prodat na českém trhu automobilka Ford. Ve srovnání s výsledky loňského roku by to bylo o téměř jeden tisíc vozů více. Firma také hodlá zvýšit svůj podíl na trhu na zhruba šest procent. Informoval o tom generální ředitel společnosti Ford Motor Company (FMC) Vladimír Vošický.

K prohlášení konkurzu se přiblížily Letecké závody Kunovice poté, co Krajský soud v Brně rozhodl o tom, že do firmy nastoupí předběžný správce konkurzní podstaty. Na základě jeho zprávy pak soud rozhodne definitivně. Podle Hospodářských novin začal předběžný správce ve firmě pracovat v pondělí 12. ledna.

Tuzemskou cestovní kancelář Exim Tours zřejmě koupil jeden z největších evropských touroperátorů, německá TUI. S odvoláním na dobře informované zdroje o tom psalo Právo. Obě cestovní kanceláře nechtěly tuto informaci komentovat, Exim Tours však jednání o vstupu zahraničního partnera potvrdil.

Celkem 503,7 milionu korun utržily ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku české restaurace sítě McDonald´s (MD´s). V meziročním srovnání to představuje nárůst o 5,6 procenta. Za celý rok 2003 pak MD´s v ČR utržil 2,07 miliardy korun, což je meziročně o 5,7 procenta více.

Zhruba 203 miliard korun loni dosáhl obrat deseti největších obchodních řetězců v ČR. V meziročním srovnání to představuje nárůst o 10,4 miliardy. Podle odhadů společnosti Incoma Research deset největších řetězců ve sledovaném období ovládalo 53 procent trhu rychloobrátkového zboží. Vyplývá to z výzkumu Retail Market Monitor společnosti Incoma Research, který má ČIA k dispozici.

Společnosti ŽB Trust a ŽB asset Management převzala v uplynulých dnech od sesterské Živnostenské banky italská Pioneer Global asset Management. Skončila tak první fáze integrace aktivit finanční skupiny Unicredito na českém trhu. Novináře o tom informovali Roman Pospíšil z Pioneer česká investiční společnost a Jiří Brabec z ŽB Trust.

Téměř 945 tisíc smluv o stavebním spoření s úhrnnou cílovou částkou 196 miliard korun uzavřela v loňském roce Českomoravská stavební spořitelna. V meziročním srovnání se počet smluv zvýšil o 70 procent, jejich objem o 130 procent. ČIA o tom informoval marketingový ředitel banky Rostislav Trávníček.

Tuzemští neplatiči se musí připravit na to, že o jejich prohřešcích budou vědět nejen bankovní domy. Po bankách totiž chtějí přijít se svým úvěrovým registrem dlužníků i leasingové společnosti a firmy, které poskytují spotřebitelské půjčky. "V současnosti jednáme o vytvoření registru s osmi společnostmi," řekl Lidovým novinám předseda představenstva společnosti CCB Tomáš Denemark.

Vládou schválená finanční dotace 25 milionů korun rejdařským společnostem na pokrytí ztrát z říční dopravy způsobené loni suchem neřeší problémy největšího lodního přepravce Československé plavby Labské (ČSPL) Děčín. Za loňský rok dosáhla ČSPL ztráty ve výši více než 100 milionů korun, přestože do poloviny roku 2003 bylo hospodaření společnosti v černých číslech.

Veřejnou obchodní soutěž na finanční poradenství při privatizaci státního podílu v Českém Telecomu vyhlásil Fond národního majetku ČR (FNM). "Úkolem finančního poradce bude navrhnout vládě optimální způsob prodeje, tedy návrh strategie, organizace, struktury a časového harmonogramu privatizace," sdělila ČIA tisková mluvčí FNM Petra Krainová.

Patnáctiprocentní nárůst prodeje svých výrobků zaznamenala v prosinci loňského roku v porovnání se stejným obdobím roku 2002 společnost Hannah Czech se sídlem v Plzni. Prodej výrobků Hannah v zahraničí se zvýšil v prosinci 2003 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o 11 procent. Pro ČIA to uvedl Filip Komorous z marketingového oddělení Hannah Czech.

Přibližně 230 milionů korun činí zatím předběžný loňský zisk společnosti Central Group, jedničky na trhu s rodinnými domky, pozemky i bytovými domy. Ve srovnání s rokem 2002 se tento zisk zvýšil přibližně o více než 25 milionů korun. Podle již dříve zveřejněných údajů prodala firma Central Group loni rodinné domy, byty a pozemky za 2,5 miliardy korun.

Činnost v tomto týdnu definitivně ukončila kdysi jedna z největších domácích investičních společností První investiční společnost (PIAS). Majetek společnosti přešel na sesterskou ČSOB investiční společnost a PIAS tak k 13. lednu bez likvidace zanikla.

Nové logo představilo vedení TV Nova. Původní symbol nahradí jasné světlo zčásti překryté červenou spirálou. "Logo se mění z dvourozměrného na trojrozměrné. Také celá TV Nova nastaví novou dimenzi televizního vysílání v České republice," uvedl generální ředitel TV Nova Petr Dvořák.

Součástí služeb internetového portálu Seznam.cz se od začátku roku stal personální server Volna-mista.cz. Seznam.cz jej získal od společnosti CP online, dceřiné firmy Computer Pressu. ČIA o tom informoval mluvčí Seznamu Tomáš Fiala. Finanční podmínky transakce však odmítl specifikovat.

Prodej organizátora trhu s cennými papíry společnosti RM-Systém nevylučují zástupci skupiny J&T, která od loňského října spoluvlastní jeho mateřskou společnost PVT. Rozhodnutí bude záviset na závěrech analýzy, která by měla být dopracována do poloviny února, a na závěrech jednání a konzultací, které J&T povede s případnými partnery a klíčovými obchodními partnery RM-Systému.

Téměř 750 milionů korun investovaly České aerolinie (ČSA) do výstavby nového nákladního terminálu, který tento týden zahájil provoz. Stavební práce, jejímiž generálním dodavatelem byla společnost Hochtief, trvaly necelý jeden rok. "Od nového terminálu si slibujeme zvýšení objemu přepravy zboží a pošty," řekl ředitel ČSA Cargo Kamil Slavík.

Ředitelem logistiky a zároveň členem výkonného výboru společnosti Pivovary Staropramen se s platností od 6. ledna stal Petr Kovařík. Ten dosud působil jako vrchní sládek pivovaru Braník. ČIA to potvrdila mluvčí společnosti Simona Krautová.

Zdražení svých služeb chystá od května letošního roku společnost ŠkoFIN. Ceny by se měly pro fyzické osoby zvýšit o pět až osm procent, pro firmy pak o osm až 11 procent. Důvodem zdražení je přesun finanční služby ze snížené sazby DPH do základní. Oznámil to ředitel marketingu firmy ŠkoFIN Petr Lehký.

Novým vlastníkem severomoravského Masokombinátu Martinov se stala skupina Milkagro, vlastník olomoucké mlékárny Olma. Milkagro koupí akcie masokombinátu od konkurzní správkyně firmy Sena Corporation Kláry Beňkové za 68 milionů korun. Oznámila to Mladá fronta Dnes.

-joh-, -ph-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688