Research (Fio, burzovní společnost a.s.)
Akcie v ČR  |  04.11.2003 14:28:00

Makléři Fio vydělali od začátku roku 27%


Tohoto zisku se jim podařilo dosáhnout při správě portfolia PortFio, jehož vývoj a složení lze sledovat na webových stránkách www.fio.cz/cz/portfio.itml. PortFio je přímo napojeno na systém e-Broker a tak jsou veškeré prováděné změny či pohyby kursů akcií okamžitě přenášeny na veřejně přístupnou internetovou stránku. Makléři Fio dostali v souvislosti s vedením tohoto portfolia do správy jeden milión korun a jediný úkol: dosáhnout prostřednictvím střednědobých a spíše konzervativních investic jeho maximálního zhodnocení. Jak se zatím zdá, tak se jim daří tento úkol splňovat více než dobře.

      Makléři mají při správě portfolia PortFio stejné podmínky jako běžní investoři a dosažený zisk, který aktuálně přesahuje 270.000 , tak již je očištěn od všech poplatků.

      Při správě portfolia musí navíc makléři respektovat celou řadu pravidel, které mají jejich pozici vyrovnat s pozicí běžných klientů. Makléři tak především nesmí investovat do žádných cenných papírů, které sami dříve nedoporučili klientům ke koupi. Portfolio musí být rozloženo do více titulů kvůli snížení rizika a dále pak nesmí být prováděny žádné krátké spekulativní obchody - standardně jde o obchody s několika měsíční perspektivou, ve výjimečných případech byly pozice uzavírány v horizontu týdnů.

      Podle Jana Korba, vedoucího makléře, jsou do PortFia zařazovány výhradně tituly s vysokou likviditou a očekáváním ziskového vývoje.
Kam směřovaly investice makléřů?

      Prostředky z portfolia makléři investovali na všech třech trzích, kde je možno prostřednictvím Fio investovat - tedy v ČR, USA s SRN.

      Snahou makléřů bylo podle Korba alokovat prostředky rovnoměrně mezi jednotlivé trhy tak, aby dlouhodobě nepřesahoval objem prostředků investovaných na konkrétním trhu více něž 45% celkových investovaných prostředků. Z důvodů likvidity a množství investičních příležitostí v počtu investovaných cenných papírů převažují USA, následovány SRN a ČR.

      Během prvního a druhého čtvrtletí se makléři soustředili na budování pozic v souvislosti s probíhajícím konfliktem v Iráku, který vedl k nižším cenám akcií. Následující obnovení optimistických očekávání, které nastalo po skončení přímého vojenského konfliktu a které bylo podpořeno fiskálními a monetárními opatřeními v USA, vedlo k postupnému růstu akciových indexů a obnovení investiční důvěry.

      V třetím čtvrtletí byly proto dále navýšeny investované prostředky do jednotlivých titulů a byly též otevřeny některé nové pozice. Podnětem k zvyšování investice byly jednak makroekonomické údaje potvrzující další růstový výhled americké ekonomiky a jednak solidní výsledky firem.

      Zhruba polovina prostředků z portfolia je v tuto chvíli umístěna v penězích. Pro nastávající období makléři podle Korba plánují postupné navyšování pozic spolu s otevíráním nových pozic.

      Podle Jana Korba v druhé polovině roku 2003 nelze od akciových trhů očekávat tak výrazný růst jako na začátku roku a při volbě vhodných investičních příležitostí je třeba být opatrnější.
Nejúspěšnější investice

      Mezi nejúspěšnější investice v historii PortFia patří investice do akcií ČEZu, které se od začátku roku zhodnotily o téměř 50% (48,7%), vysokých zhodnocení též bylo dosaženo u akcií německých firem Lufthansa (40,7%) a Thyssenkrupp (30,8 %). V USA lze jako nejúspěšnější investice vyhodnotit nákup akcií firmy ICOS Corporation (zhodnocení o 52 %) a akcí pojišťovacího gigantu UnumProvident Corporation.
Složení portfolia

      Celkem je v současnosti v PortFiu 14 otevřených pozic, objemově největší investice mezi českými tituly představují akcie společností Unipetrol (7,3 % z majetku) a ČEZ (5,7 % z majetku), v zahraničí pak v Deutsche Telekom (6,8 % z majetku) a GE ( 6,3 % z majetku) . Průměrně je v jedné pozici investováno 54.000 . Z celkem 13 uzavřených pozic jich bylo 11 ziskových a jen dvě ztrátové.

Tyto zprávy pro vás vytváří Fio, burzovní společnost a.s.





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688