Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  16.10.2024 08:10:56

Kalendář je prázdný, trhy vyčkávají na čtvrteční rozhodnutí ECB (Ranní zpráva z finančního trhu)

Světový makroekonomický kalendář je dnes prázdný. Trhy se tak budou připravovat na zítřejší zasedání Evropské centrální banky, na kterém by měla dodat další 25bodové snížení úrokových sazeb. Trhy ale tento krok již ve svých cenách plně zahrnují. Snížení o čtvrt procentního bodu očekává i všech 65 analytiků dotázaných agenturou Bloomberg. Překvapení tak nejspíše může přinést pouze následná tisková konference prezidentky Lagardeové. V Česku bude zveřejněn vývoj cen průmyslových výrobců za září. Ty podle našeho odhadu meziměsíčně o jednu desetinku vzrostou.

Ceny tuzemských průmyslových výrobců mírně vzrostou

Ve Spojených státech i eurozóně je dnes kalendář ekonomických událostí prázdný. Trhy tak budou vyčkávat na zítřejší zasedání ECB, které by mělo přinést široce očekávané snížení úrokových sazeb o 25 bb. Zajímavá tak bude především následná tiskové konference, která se ale zřejmě ponese v duchu „data dependent“, tedy že další kroky budou dále závislé na zveřejňovaných datech. Více se tématu věnujeme zde: https://bit.ly/3YnvJ2z.

Ceny českých průmyslových výrobců podle našeho odhadu v září vzrostly o 0,1 % m/m. Naznačuje to alespoň vývoj jádrových cen průmyslových výrobců (bez cen energií) v sousedním Německu, které jsou pro ty české dobrým předstihovým indikátorem. Výrazný zářijový propad v cenách ropy se v PPI odrazí pravděpodobně až v říjnovém údaji. Celkově se však jedná spíše o druhořadou statistiku, a tak na její zveřejnění žádnou zásadní reakci neočekáváme.

Evropský průmysl v plusu

Německý ZEW index poprvé po čtyřech měsících ve složce očekávání vzrostl. Analytiky a investory potěšila vize rychlejšího uvolňování měnové politiky ze strany ECB a tím i levnějšího financování. Průmyslová produkce za eurozónu jako celek v srpnu vzrostla v souladu s očekáváním o 1,8 % m/m po propadu o 0,5 % v červenci. Pokud průmyslová produkce v září nepropadne o 5 % m/m či více, což považujeme za velmi nepravděpodobné, měl by průmyslový sektor v mezikvartálním srovnání poprvé od Q1 23 vzrůst. To by ve spojitosti se solidním vývojem maloobchodních tržeb a silným sektorem služeb znamenalo, že směřujeme k růstu ekonomiky eurozóny za Q3 o 0,3 % q/q. Ve čtvrtém kvartále však průmyslová produkce zřejmě opět propadne, když jsou současné výsledky tažené segmentem léčiv a dopravních zařízení, což nepovažujeme za udržitelné. Kurz eura na zveřejněná data příliš nereagoval. Pohyboval se v pásmu 1,089-1,092 USD/EUR.

Regionální měny se v průběhu úterního obchodování dostaly do mírného plusu. Kurz koruny skončil vůči euru o 0,1 % silnější a v odpoledních hodinách se nacházel na úrovni 25,23 CZK/EUR. Mírně silnější byl i maďarský forint (+0,1 %), který se však stále drží nad hladinou 400 HUF/EUR. Víceméně beze změny zůstal polský zlotý (na 4,29 PLN/EUR).

Autor: Jana Steckerová

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688