Forvis Mazars (Forvis Mazars)
Daně a účetnictví  |  11.10.2024 10:33:19

Daňový bonus v roce 2025, práce na dohodu o provedení práce DPP

Daňový bonus v roce 2025

Práce na dohodu o provedení práce bude v příštím roce pro některé zaměstnance daňově výhodnější, pro jiné však nikoliv. Vyšší odvody budou platit zaměstnanci pracující současně na více dohod o provedení práce. Důvodem je změna limitů pro neplacení sociálního a zdravotního pojištění

Hlavní předností práce na dohodu o provedení práce je nižší zdanění, když je hrubá měsíční odměna do zákonného limitu. V takovém případě totiž neplatí z dohody o provedení práce sociální a zdravotní pojištění zaměstnanec ani zaměstnavatel. Z hrubé odměny nad limit se již sociální a zdravotní pojištění vypočítává standardním způsobem jako při práci na klasickou pracovní smlouvu. „V roce 2024 se přitom z dohody o provedení práce sociální a zdravotní pojištění neplatí, když je hrubá měsíční odměna 10 000 a méně,“ doplňuje Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Forvis Mazars.

V roce 2024 lze do limitu pracovat pro více zaměstnavatelů současně

V praxi je možné pracovat na dohodu o provedení práce současně pro více zaměstnavatelů. V letošním roce se limit pro neplacení sociálního a zdravotního pojištění sleduje u každého zaměstnavatele zvlášť.  „Někteří zaměstnanci tak mohou mít v roce 2024 hrubou odměnu i 30 000 z dohod o provedení práce a přitom neplatit sociální a zdravotní pojištění ani z jedné dohody o provedení práce,“ vysvětluje Gabriela Ivanco.

Zvýšení limitu pro hlavního zaměstnavatele

Pro rok 2025 se zavádí institut oznámené dohody o provedení práce, což zjednodušeně znamená, že pro hlavní dohodu o provedení práce, kterou zaměstnavatel oznámí do příslušné evidence České správy sociálního zabezpečení, se bude platit sociální pojištění a zdravotní pojištění až od dosažení hrubé měsíční odměny 11 500 . „Drobný přivýdělek na jednu dohodu o provedení práce bude tedy příští rok daňově výhodnější,“ dodává Gabriela Ivanco ze společnosti Forvis Mazars.

Zdanění druhé a dalších dohod o provedení práce

I v příštím roce bude možné pracovat na dohodu o provedení práce pro více zaměstnavatelů současně. Výhodnější zdanění se však bude vztahovat pouze na oznámenou (hlavní) dohodu o provedení práce, u ostatních dohod o provedení práce se bude postupovat stejně jako u dohod o pracovní činnosti. „V roce 2025 se nebude z dalších dohod o provedení práce platit sociální a zdravotní pojištění, když bude hrubá měsíční odměna nižší než 4 500 Kč,“ upřesňuje Gabriela Ivanco.

Sleva na poplatníka náleží pouze jednou

I zaměstnanci pracující na základě dohody o provedení práce mají při výpočtu daně z příjmu nárok na slevu na poplatníka, až do hrubé měsíční odměny 17 100 Kč se tak neplatí daň z příjmu. „Při práci na dohodu o provedení práce pro více zaměstnavatelů současně je možné slevu na poplatníka čerpat pouze u jednoho z nich,“ sděluje Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Forvis Mazars

Forvis Mazars

Forvis Mazars je přední světová síť profesionálních služeb. Síť působí pod jedinou značkou po celém světě a má pouze dva členy: Forvis Mazars LLP ve Spojených státech a Forvis Mazars Group SC, mezinárodně integrované partnerství působící ve více než 100 zemích a teritoriích. Obě členské firmy sdílejí závazek poskytovat klientům nejkvalitnější služby, a to v oblasti auditu, daní a poradenství po celém světě.

Více informací najdete na: www.forvismazars.com/cz/cs

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688