Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  10.10.2024 09:04:18

Ranní okénko - Dnes inflace v ČR a USA

Dnešní den bude ve znamení inflace. Nejprve se již za pár minut dozvíme výsledek z tuzemska, kdy Český statistický úřad zveřejní cenový vývoj během září. Inflace se během prázdninových měsíců udržela těsně nad 2% cílem, ačkoli se prognózovalo, že by mohlo dojít k jeho podstřelení. S příchodem nového školního roku vzhledem k nižší statistické základně z minulého roku očekáváme postupný nárůst inflace do konce letošního roku směrem k 3% hranici. V září by podle naší predikce mohlo dojít k mírnému zvýšení inflace z 2,2 % v červenci a srpnu na 2,4 % (medián trhu je stejný). Pokud bychom ale brali v úvahu pouze sezónní faktory, inflace by mohla vzrůst dokonce až ke 2,7 %. Nicméně inflaci v září táhly dolů ceny pohonných hmot, které podle našeho odhadu klesly meziročně o více než 10 %. Takto pozitivní efekt ovšem nelze čekat v nejbližších měsících kvůli nárůstu cen ropy na světových trzích způsobené znovu zesilujícím napětím na Blízkém východě, které žene ceny této suroviny vzhůru. Na druhé straně ceny potravin, které stlačovaly inflaci směrem níže téměř v průběhu celého roku, mohou působit tentokrát opačným způsobem. Prostor pro jejich další zlevňování se s určitostí zmenšuje. V případě zboží a služeb předpokládáme nárůst jejich cen takřka identický jako v srpnu, díky čemuž by jádrová inflace zůstala na úrovni 2,4 %. V meziměsíčním srovnání očekáváme snížení cenové hladiny o 0,5 % zejména díky již zmiňovanému vývoji cen pohonných hmot a nižším cenám dovolených, což je běžný sezónní jev.

V odpoledních hodinách dorazí zpráva o vývoji inflace také ze Spojených států amerických. Trh očekává, že meziměsíčně tempo celkové inflace zpomalilo z 0,2 % na 0,1 % a rovněž v případě její jádrové složky z 0,3 % na 0,2 %. To by v meziročním srovnání znamenalo pokles celkové inflace z 2,5 % na 2,3 %, ale jádrová složka by zůstala přikována na úrovni 3,2 %, kde se drží od července. Pokud by se tato predikce trhu naplnila, vliv na očekávání finančních trhů ohledně dalšího postupu Fedu by pravděpodobně byl omezený. Aktuálně trh předpokládá téměř 85% pravděpodobnost snížení sazeb v listopadu o 25bb, přičemž horší výsledek inflace by mohl tyto již tak vysoké sázky ještě zesílit. Rovněž naše prognóza předpokládá na listopadovém zasedání uvolnění měnové politiky v rozsahu 25bb. V USA budou také publikovány každotýdenní údaje z tamního trhu práce o počtu nově podaných i pokračujících žádostech o podporu v nezaměstnanosti. V obou případech se očekává jejich nárůst zhruba o 5 tisíc oproti předchozímu týdnu.

Pohled zpět:

Středeční den byl skoupý na ekonomická data, a tak se pozornost finančních trhů soustředila na večerní zveřejnění zápisu ze zářijového zasedání amerického Fedu, na kterém měnový výbor rozhodl o snížení sazeb o 50bb. Zahájení uvolňování měnové politiky tak bylo razantnější, než které očekávali analytici, naopak v souladu se sázkami trhu. Včerejší písemný záznam měl odhalit argumenty většiny členů měnového výboru a především případný náznak dalšího postupu měnové politiky. Nicméně příliš nových informací jsme se nedozvěděli. Inflace je stále mírně zvýšená, ale dosáhla podle představitelů Fedu dalšího pokroku. Dále ekonomická aktivita je solidní, trh práce zpomaluje, ale nezaměstnanost zůstává na minimech. Většina měnového výboru tak hodnotí rizika jako vyvážená, ale podle některých členů je jádrová inflace stále významně nad 2% cílem, a proto příliš rychlé snižování sazeb by mohlo ohrozit další pokrok v dezinflačním procesu. Další postup uvolňování měnové politiky se bude odvíjet od příchozích dat a Fed bude rozhodovat od zasedání k zasedání, ale měnové podmínky by měly být postupně normalizovány. Snížení o 50bb se tak pravděpodobně nestane normou, což se snažil zdůraznit předseda Powell již na tiskové konferenci po zářijovém rozhodnutí a podobným jestřábím tónem se vyjádřil i na svém posledním veřejném vystoupení a zdá se, že se mu zatím trh podařilo přesvědčit.

Americký index S&P 500 si včera připsal zisk 0,7 % a německý DAX dokonce 1 %. Naopak hodnota pražského PX se snížila o 0,4 %, když ztrácely akcie téměř všech firem na tuzemské burze. Koruna se dnes ráno obchoduje okolo 25,35 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vít Mikušek, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Et 11:14  ČNB vydala nové zlaté mince (Jan Mayer) cnb.cz (ČNB)
Et 10:31  Inflace v důsledku dražších potravin zrychlila na 2,6 % (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

14.08.2024Ranní okénko - Dnes data o vývoji ekonomiky eurozóny a inflace v USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688