Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  30.09.2024 09:08:56

Proč se rozevírají nůžky mezi českým a německým průmyslem? - Rozbřesk

Poslední dva měsíce se nálada v českém průmyslu podle průzkumů Českého statistického úřadu poměrně překvapivě vylepšila. Jak moc brát tato čísla vážně, by měl ukázat tento týden také výsledek zářijového indexu nákupních manažerů v českém průmyslu. Pokud ukáže i on podruhé v řadě vylepšení, půjde o zajímavý signál - Česko jako by začalo ignorovat setrvalý pokles nálady v německém průmyslu, kde nálada v září spadla do blízkosti ročních minim. Je to vůbec představitelné?

Při pohledu na srpnový výkon segmentu automotive to nelze zcela vyloučit. Zdá se, že po slabším jaru se výroba automobilů v Česku ve druhé polovině léta opět rozeběhla. Po konci červencové závodní dovolené se rozběhla velmi svižně zejména výroba ve Škodě Auto a díky ní a Toyotě byla výroba v srpnu o více než 20 % vyšší než před rokem. A zajímavé je, že poprvé v srpnu také meziročně viditelně vzrostla výroba elektro-mobilů. Právě slabá poptávka po elektro-vozech trápila v posledních měsících i většinu českých výrobců včele se Škodou Auto. Hospodářské noviny v této souvislosti citují člena představenstva zodpovědného za výrobu Andrease Dicka: „Situace je taková, že trh se nevyvíjí tak, jak jsme plánovali. Dá se říci, že je to chybný odhad z doby před čtyřmi lety, který těžko můžeme vzít zpátky, ale snažíme se co nejrychleji situaci napravit“.

Na druhé straně by nebylo moudré z jednoho měsíce dělat ukvapené závěry, zvláště když v září se nálada v německém a francouzském průmyslu výrazně zhoršila. Velká část českého segmentu automotive je subdodavatelsky navázána na zahraniční evropské výrobce a jejich potíže na ně určitým způsobem musí dosáhnout. Navíc průmysl není jen automotive. V posledních měsících se zhoršila také globální nálada v průmyslu (globální PMI) a zdá se, že některá cyklická odvětví (jako například strojírenství) drží při zemi slabá investiční poptávka. Ta je kromě jiného také důsledkem “boje s inflací” a stále relativně vysokých úrokových sazeb jak v eurozóně, tak i v USA. To se v minulých měsících odráželo také na slabém výkonu českého strojírenství a některých subdodavatelských odvětví (například zpracovatelů kovů).

Pokud tedy v tomto týdnu uvidíme pozitivní výsledek indexu nákupních manažerů v českém průmyslu, bude to sice dobrá zpráva ukazující na relativně vysokou aktuální kondici některých oborů (automotive), na otevírání “šampaňského” to však nebude. Bez výraznějšího obratu u sousedů bude české průmyslové oživení “jen klopýtat”.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna se dál drží pod lehkým tlakem a osciluje v blízkosti 25,15 EUR/CZK. V tomto týdnu může z domácích událostí sledovat zítřejší výsledek domácích PMI - pokud podobně jako podnikatelská nálada podle ČSÚ zaznamená mírné vylepšení, může to být pro korunu lehké plus. Na druhou stranu hlavní pozornost i na české scéně nakonec přitáhne reakce globálních trhů na páteční statistiky z amerického trhu práce.

Eurodolar
Eurodolar zatím jen velmi opatrně reaguje na poměrně výrazná makroekonomická překvapení v podobě nízkých inflačních čísel z eurozóny a naopak pozitivních konjunkturálních dat z USA.
Zastavme se nejprve u evropské inflace, která v září výrazně zpomalila ve Francii a Španělsku. Pokud něco podobného zopakuje i dnes německá inflace, tak snížení sazeb ECB v říjnu je zcela jistě na stole. A to pro eurodolar nemusí být příznivý scénář.
Dalším faktorem, který hraje proti eurodolaru jsou silná americká konjunkturální data. V pátek to byl srpnový zahraniční obchod, který posunul nowcasty amerického HDP pro 3. kvartál vzhůru (ten náš skoro ke 4 %). Dnes odpoledne budou v centru pozornosti počty otevřených pracovních pozic a index podnikatelské nálady v průmyslu ISM. Pokud se i tato čísla vylepší, má dolar rovněž zaděláno na posílení.

Akcie
Americké akcie a především sektor technologií na závěr minulého týdne odevzdaly část zisku. Společnost Costco Wholesale Corp propadla o 1,8 % i přes report výsledků, který překonal odhady Wall Street. Čína přitvrzuje v technologickém sporu a apeluje na místní společnosti, aby nevyužívaly čipy od Nvidie. Tato hvězda kapitálového trhu z posledních měsíců tak v pátek oslabila o 2,2 %. Nedařilo se ani dalším společnostem ze sektoru. Například Taiwan Semiconductor Manufacturing propadl o 4,7 % a AMD o 1,9 %. Nadále se ale dařilo čínským akciím. Alibaba narostla o 2,2 % a automobilka Nio dokonce o 12,8 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 10:19  Polská inflace podle očekávání ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Po   8:33  Co přinese nový týden? Libor Stoklásek (AlgoImperial)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688