Export (export.cz)
Export  |  11.09.2024 12:04:00

Etiopie liberalizuje ekonomiku, láká investice a technologie

Etiopie je druhou nejlidnatější zemí Afriky a pátou největší ekonomikou v subsaharské Africe. Její vláda pokračuje v procesu postupné ekonomické liberalizace a v realizaci reformních kroků, které se týkají otevírání bankovního sektoru, přilákání zahraničních investic, posilování právního státu a podpory soukromého sektoru. Země ale také čelí dlouhodobě náročným ekonomickým výzvám, jako jsou vysoká míra inflace nebo znepokojivě vysoký nedostatek devizových rezerv.

Zemědělství a navazující sektory jsou stále tahouny etiopské ekonomiky. Na snímku třídění kávových bobů. Foto: Shutterstock

Do konce letošního července Etiopie rovněž čelila rostoucí mezeře mezi oficiálními a paralelními směnnými kurzy domácí měny. Růst reálného HDP loni dosáhl 7,2 %, přičemž největší podíl na tempu růstu měl sektor služeb a zemědělství. Meziroční míra inflace byla na úrovni 30,2 %, což znamenalo nepatrný pokles ve srovnání s rokem 2022 (33,9 %). Podle odhadů přibývají v Etiopii tři miliony lidí za rok, letos populace země překročí hranici 129 milionů obyvatel. Hrubý domácí produkt na obyvatele, přepočtený podle parity kupní síly, loni dosáhl výše 3 750 USD.

SOUBOR REFOREM

Etiopská vláda v rámci zásadních politických změn představila letos v dubnu soubor ekonomických reforem (HGER 2.0. – Home Grown Economic Reform), které mají mimo jiné přinést rozsáhlé změny dlouhodobých investičních pravidel a umožnit zahraniční účast v klíčových ekonomických sektorech, včetně exportu, importu, velkoobchodu a maloobchodu. Cílem těchto reforem je přilákat do země zahraniční kapitál, zahraniční expertní skupiny, podpořit etiopský export, modernizovat jednotlivá odvětví ekonomiky a umožnit cizincům nakupovat rezidenční nemovitosti.

V souvislosti s prohlubující se mezerou mezi oficiálními a paralelními směnnými kurzy etiopské měny vyhlásila Národní banka Etiopie na konci července s okamžitou účinností zavedení tržního systému směnných kurzů. Tento krok je součástí zmíněných hospodářských reforem. Cílem nového systému směnných kurzů je sladit etiopskou měnu s tržní realitou, řešit nedostatek deviz potřebných pro rozvoj etiopské ekonomiky a odstranit růstová omezení. Mezi klíčové prvky etiopské devizové reformy mimo jiné patří posun k tržnímu režimu, který komerčním bankám umožňuje od data vyhlášení volně nakupovat a prodávat cizí měny svým klientům a mezi sebou. Centrální banka také zrušila striktní požadavky na odevzdávání přebytečných deviz. Tento počin vyvolal okamžitou devalvaci etiopského birru zhruba o 30 procent.

SNAHA UDRŽET TEMPO RŮSTU

Podle odhadů Mezinárodního měnového fondu by zaváděné reformy mohly v příštích čtyřech letech udržet roční růst etiopského HDP na úrovni okolo 8 %, postupně snížit míru inflace na 10 %, zvýšit fiskální příjmy na 11 % HDP, snížit celkové zadlužení na 35 % HDP a dosáhnout úrovně exportu zboží a služeb na úrovni 20 miliard USD. V případě přímých zahraničních investic se odhaduje jejich výše kolem 6 miliard USD. Zaváděné reformy by měly rovněž napomoci k dosažení žádoucí úrovně devizových rezerv ve výši 10 miliard USD, což je podle dnešních měřítek částka postačující na pokrytí etiopského importu po dobu 3,5 měsíce.

Cesta k pitné vodě bývá v Etiopii stále náročná. Foto: Shutterstock

TAHOUNEM JE STÁLE ZEMĚDĚLSTVÍ

Zásadní hnací silou hospodářského růstu Etiopie zůstává sektor zemědělství. Vláda ve svém desetiletém plánu hospodářského rozvoje stanovila prioritní cíl zvýšit produkci a produktivitu zemědělského sektoru, zvýšit příjmy z exportu agrárních produktů a snížit výrobní náklady využíváním dosud nevyužité orné půdy i zaváděním moderních technologií. Zemědělství je největším odvětvím etiopské ekonomiky, loni se podílelo na HDP téměř pěti miliardami USD. Zemědělství rovněž výrazně ovlivňuje úroveň etiopského exportu a míru zaměstnanosti.

Většímu rozvoji zemědělského sektoru v zemi však dosud brání slabé tržní vazby, nízká úroveň infrastruktury, zastaralé technologie, omezená dostupnost vstupů a nedostatek zemědělských strojů.

OD ROZVOJOVÉ POMOCI K DALŠÍMU BYZNYSU

V současné době se prověřují možnosti a probíhají jednání v rámci Zahraniční rozvojové spolupráce České republiky o možném posílení mechanizace ve spolupráci se státní firmou Ethiopean Agricultural Businesses Corporation (EABC). Jedná se o státní firmu založenou v roce 2015 za účelem koordinace nákupů zemědělských vstupů, mechanizace a koordinované údržby zemědělských strojů a zařízení.

EABC je mimo jiné zároveň klientem pro již probíhající dodávky traktorů české značky Zetor na etiopský trh. Očekávaný synergický efekt výsledků aktivit v rámci rozvojové pomoci a stávající úspěšné spolupráce s EABC při dodávkách traktorů Zetor by do budoucna mohl podpořit případné záměry dalších českých firem působících v oblasti zemědělského strojírenství na etiopském trhu.

Těžba soli v etiopském Afarsku. Foto: Shutterstock

POPTÁVKA PO PITNÉ VODĚ

Dalším sektorem, který dává do budoucna příležitost k uplatnění českých firem v Etiopii, je vodohospodářství a technologie na dodávku a čištění pitné vody. Nabídka pitné vody například v Addis Abebě nestačí k uspokojení potřeb obyvatel města. Úřad pro zásobování vodou hlavního města proto pracuje na několika projektech, které mají problém s dodávkami vody vyřešit. Úřad loni poskytl předběžný informativní přehled o předpokládaných potřebách zařízení a příslušenství pro zásobování vodou do roku 2025.

Mezi požadované výrobky a technologie patří pokročilé vodoměry s chytrými funkcemi, systémy rozvodů a řízení dodávek vody, zařízení pro detekci netěsností, technologie pro čištění a úpravu vody i potrubní armatury včetně příslušenství. Mnohé z toho mohou nabídnout také české společnosti. Letos v dubnu proběhla v Addis Abebě v rámci projektu ekonomické diplomacie PROPED prezentace firem SG Geotechnika, SDCom, Apimoso a Sigma Group, které se představily potenciálním etiopským partnerům. Výsledkem byl kromě navázání vzájemných kontaktů a příslibu další spolupráce podpis trojstranného Memoranda o porozumění českým výrobcem mobilních úpraven vod Apimoso, Ministerstvem vody a energetiky Etiopie a skupinou Ethio Engineering Group.

ZÁJEM O TĚŽAŘSKÉ TECHNOLOGIE I INVESTICE

Během loňské návštěvy českého premiéra Petra Fialy v Addis Abebě a následující návštěvy etiopského předsedy vlády v Praze byl za jednu z prioritních oblastí spolupráce vytipován sektor těžby. Etiopští představitelé se zmiňují o vynikajících referencích českých firem v oblasti průzkumu vodních zdrojů a nerostného bohatství. Africká země opakovaně projevuje zájem o nabídku českých společností, které se zabývají dodávkami těžebních technologií a technologií k průzkumu nerostného bohatství, zároveň ale dává jasně najevo, že stojí především o zahraniční investice. Ty mají umožnit dokapitalizaci celého těžebního sektoru.

Etiopie má zmonitorované zdroje svého nerostného bohatství dosud jen na zhruba 30 procentech území a potřebuje technologie nejen k těžbě, ale i k dalšímu průzkumu. Proto projevuje zájem o „import“ českých expertů a know-how nejen z oblasti těžby, ale také geologického průzkumu. Své aktivity se snaží v Etiopii dále rozvíjet česká společnost Liaz ve spolupráci s Etiopským geologickým institutem. Společnost Liaz nabízí svoji technologii průzkumu a objevování nových zdrojů nerostného bohatství pomocí dálkově ovládaných vrtulníků Skyspotter. Vzhledem ke schopnosti těchto bezpilotních vrtulníků nést i zařízení k postřiku škůdců zemědělských plodin by případný úspěch této firmy na etiopském trhu zanechal významnou českou stopu ve strategických oblastech etiopské ekonomiky, kterými zemědělství a těžba bezesporu jsou.

OPRAVY LETADEL I NEMOCNIČNÍ LŮŽKA

Dalšími sektory, ve kterých již české firmy v Etiopii dlouhodobě úspěšně působí, jsou zdravotnictví a obranný průmysl.

Konkrétním příkladem úspěšných aktivit je pokračující spolupráce etiopského letectva s firmami Omnipol a Aero Vodochody. Jedná se o probíhající generální opravy a upgrade šesti proudových letadel L-39 dodaných do Etiopie z Česka v devadesátých letech minulého století. Realizace projektu probíhá na letecké základně ve městě Bishoftu nedaleko Addis Abeby.

Významné jsou rovněž realizované projekty společnosti Linet, která v posledních letech dodává nemocniční postele a zařízení do etiopských nemocnic.

VÍTĚZSLAV SCHWARZ, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Addis Abebě

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688