Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  11.09.2024 10:21:27

ECB na čtvrtečním zasedání sníží sazby o dalších 25 bb (Tématické reporty)

Evropská centrální banka na svém čtvrtečním zasedání s největší pravděpodobností sníží úrokové sazby o dalších 25 bazických bodů. Inflační data dopadla víceméně v souladu s očekáváními, růst mezd ale ve druhém čtvrtletí zpomalil výrazněji, než ECB předpokládala, přičemž data z reálné ekonomiky přinášela spíše zklamání. Nová prognóza z dílny ECB tak zřejmě přinese mírnou revizi růstu HDP i inflace směrem dolů. Zároveň mzdový růst sice zaostal za prognózou ECB, i tak je ale stále poměrně robustní, takže se domníváme, že výhled pro jádrovou inflaci zůstane beze změny. Vzhledem k obavám ze slabší výkonnosti ekonomiky nelze vyloučit, že ECB sníží úrokové sazby opět v říjnu. Náš základní scénář zatím ale počítá spíše s pozvolnými kroky, tedy s uvolněním měnových podmínek o 25 bb jednou za kvartál.

Data přicházející z eurozóny od posledního zasedání ECB spíše zklamávala. Růst HDP za Q2 byl revidován směrem dolů na 0,2 % q/q z 0,3 % q/q, nepotěšila ani struktura. Spotřeba domácností poklesla o 0,1 % q/q, zatímco investice propadly dokonce o 2,2 % q/q. Tahounem růstu tak byl především čistý export, který v důsledku stagnujících dovozů přidal k růstu HDP 0,5 pb. Tempo růstu jednotkových mzdových nákladů zpomalilo v Q2 na 4,6 % y/y z 5,2 % y/y v Q1, zatímco ECB pro druhý kvartál počítala s 5,3 % y/y. Růst mezd a platů v Q2 zpomalil na 4,3 % y/y z 4,8 % y/y v Q1. Ve zbytku letošního roku se však bude pohybovat kolem 4 %, což je podle našeho názoru stále poměrně vysoké tempo, které bude udržovat inflaci v oblasti služeb nad 4 % y/y. Z těchto důvodů se domníváme, že po zářijovém snížení sazeb o 25 bb, bude ECB s dalšími kroky vyčkávat na prosinec. V tu dobu bude mít k dispozici nejen další prognózu ale i údaje o vývoji mezd za třetí čtvrtletí letošního roku. Zářijová prognóza, zřejmě přinese revizi růstu HDP pro letošní i příští rok mírně směrem dolů, stejně tak i lehkou sestupnou revizi inflace. Výhled pro její jádrovou složku však podle našeho názoru zůstane beze změny.

Rétorika se na zářijovém zasedání zřejmě ponese v duchu „data dependent“, tedy závislá na dalších zveřejněných datech. Snížení úrokových sazeb v říjnu nemůžeme úplně vyloučit, v tuto chvíli nám ale vzhledem k riziku přetrvávající zvýšené jádrové inflace připadá tento krok jako málo pravděpodobný. Zároveň, i kdyby ukazatele naznačovaly zpomalování ekonomické aktivity, je otázka, do jaké míry může snižování úrokových sazeb tento vývoj ovlivnit. Mnoho problémů v ekonomikách je dáno strukturálními záležitostmi (nízká produktivita, přechod na zelenou politiku), které budou vyžadovat spíše kroky ze strany vlád než centrální banky.

V rámci revize strategických nástrojů ECB již v dubnu schválila úpravu šíře koridoru úrokových sazeb. S účinností od 18. září dojde ke snížení rozdílu mezi depozitní a základní repo sazbou na patnáct bazických bodů ze stávajících padesáti bodů. Pokud tedy centrální banka sníží ve čtvrtek sazby o dalších dvacet pět bazických bodů, bude se depozitní sazba nacházet na úrovni 3,5 % a repo sazba na 3,65 %. Cílem tohoto kroku je zvýšit zájem bank o získávání likvidity prostřednictvím hlavních refinančních operací, udržení krátkodobých tržních sazeb poblíž úrovně depozitní sazby a zajištění nízké volatility na trhu. Z tohoto kroku by měly benefitovat především italské banky, které disponují relativně malým objemem přebytečné likvidity.

Další otázkou, kterou bude třeba zodpovědět je, kam až budou úrokové sazby klesat. Podle našeho názoru se uvolňování měnové politiky zastaví na úrovni 2,5 %. Tržní očekávání jsou v tomto ohledu razantnější, když předpokládají pokles depozitní sazby až na 2 % nebo i pod ně. Vzhledem ke klimatické tranzici, nutnosti masivněji investovat, využívání umělé inteligence a souvisejícím strukturálním změnám se však domníváme, že neutrální úroveň sazeb bude ležet výše, než jsme byli v minulosti zvyklí. Tato diskuze již běží v americké centrální bance, kde se neutrální sazba za poslední měsíce posunula z 2,5 % na 2,8 %. Ani zde se zřejmě nezastaví, což ukáže hned nadcházející zasedání Fedu naplánované na 18. září.

Autor: Jana Steckerová

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 16:01  Americká data pozitivně překvapila (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

Čt 16:04ECB snížila svou depozitní sazbu o 25 bb na 3,50 % Investiční bankovnictví (Komerční banka)
04.06.2024ECB na čtvrtečním zasedání sníží sazby o 25 bb (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
10.04.2024ECB sníží sazby poprvé v červnu (Tématické reporty) (10.4.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
05.03.2024ECB sníží sazby poprvé v červnu (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688