EKOSPOL (EKOSPOL)
Reality  |  03.09.2024 16:56:32

Rána pro hypoteční trh. Banky budou držet klienty hrozbou pokut ne lepšími podmínkami

Snížení konkurenční soutěže a trestání zodpovědných dlužníků. To přinese novela zákona o spotřebitelském úvěru, která od prvního září zásadně zdražila předčasné splacení hypotéky. Zatímco dříve za to mohla banka inkasovat maximálně tisíce korun, nyní to klienty vyjde řádově na desítky tisíc korun. Centrální banka přitom dříve podobné chování považovala za neoprávněné a za neúměrné zpoplatňování klientů trestala komerční banky milionovými pokutami. Nově budou trestáni už jen klienti.

Až dosud si banky mohly za předčasné splacení hypotéky naúčtovat pouze administrativní náklady, které se pohybovaly v řádu jednotek tisíc korun. Novela zákona stanoví, že od září mohou banky za předčasné splacení hypotéky chtít 0,25 procenta z předčasně splacené částky za každý započatý rok zbývající do konce fixace. To v součtu může činit mnoho desítek tisíc korun.

Existuje spousta relevantních důvodů, které nahrávají předčasnému splacení hypotéky. Někdo může peníze zdědit, jiný dostat mimořádné prémie v práci a další třeba vyhrát v loterii. Někdo by si za tyto nečekané finance například pořídil nové auto nebo vyrazil na luxusní dovolenou, ekonomicky zodpovědný člověk by je naopak využil ke snížení vlastního zadlužení. Novela ale naprosto nepochopitelně toto zodpovědné chování trestá a pokutuje. 

Pro banky jsou tučné pokuty za předčasné splacení hypotéky snadným zdrojem příjmů. Z pohledu klienta jde však o nespravedlivou sankci za to, že se chová zodpovědně. Cílem svědomitého hospodáře je nezadlužovat se, a pokud už si v některých oprávněných případech (hypotéky na bydlení k nim jednoznačně patří) půjčit musí, tak by měl svůj dluh splatit co nejdříve. Čím déle splácí, tím více zaplatí na úrocích. Novela zákona platná od letošního září však jde zcela proti tomuto základnímu ekonomickému principu. Dlužníkům navíc vzkazuje, že se nemají příliš snažit zbavit se svých dluhů, ale naopak s dluhem žít co nejdéle. To je i proti zdravému rozumu.

Neúměrně vysoké sankce za předčasné splacení hypotéky také zasahují do volného trhu a výrazně omezují konkurenční prostředí. Banky přehnaně chrání před ztrátou klientů, které k nim nezdravě připoutává. Klient nemůže svobodně odejít k jiné bance, která mu nabídne výhodnější podmínky, protože by musel zaplatit nesmyslnou pokutu. Přitom i takové chování je zodpovědné. Při průměrné třímilionové hypotéce každé snížení hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená snížení měsíčních splátek zhruba o 1,5 tisíce korun. Za rok by tak domácnost mohla ušetřit 18 tisíc korun. Nová sankce je však vyšší než tato úspora. Zdravé konkurenční prostředí by banku donutilo minimálně dorovnat konkurenční nabídku, nebo by o klienta přišlo. Nově se nijak snažit nemusí. Stačí pohrozit tučnou sankcí a klient si odchod jinam rychle rozmyslí.

Novela zákona nepochopitelně trestá zodpovědné hospodáře a zásadně pokřivuje celý hypoteční trh. Banky budou méně motivované reagovat na konkurenci, úrokové sazby u hypoték se tak budou snižovat mnohem pomaleji, než kdyby fungoval otevřený konkurenční boj. Zatím se to týká pouze nově uzavřených hypoték. Ale jakmile skončí fixační období stávajícím klientům, pokuty se budou týkat i jich. Na změnu zákona tak doplatí stovky tisíc domácností.


RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz

04.09. 09:39  Co dodat (PetrPokulka)
04.09. 06:40  Evropa (Tom136)
03.09. 22:34  Ouvej (Franta Pistek)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688