Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  02.09.2024 13:55:59

Velké srovnání Solany, Etherea a Bitcoinu

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Tři kryptoměny, o kterých se v posledních měsících a týdnech nejvíc mluví, jsou Bitcoin, Ethereum a Solana. První dvě jmenované již dosáhly na milník, o kterém se jiným altcoinům vyjma Solany může zatím jen zdát. Bitcoin často těží z výhody prvního hráče na trhu. Nejinak tomu bylo také v případě spotových burzovně obchodovatelných fondů s bitcoiny. Tento produkt byl schválen pro prvních 11 fondů již v lednu 2024.

Investoři díky tomu získali možnost vytvořit si expozici vůči bitcoinu, aniž by jej musely fyzicky zakoupit. Ethereum jakožto druhá nejhodnotnější kryptoměna podle tržní kapitalizace nezůstalo dlouho pozadu a svých spotových burzovně obchodovaných fondů s ethery se dočkalo v srpnu. Solana na schválení těchto produktů zatím čeká. Nicméně první žádosti alespoň již byly podány. Níže přinášíme srovnání těchto tří největších kryptoměn a platforem, na kterých běží.

 

Solana vs. Ethereum vs. Bitcoin z pohledu funkcionalit

Solana má oproti Ethereu několik výhod, které z ní dělají atraktivní volbu pro určité typy aplikací a uživatelů. Vyniká zejména v rychlosti, nízkých poplatcích a škálovatelnosti, což z ní činí atraktivní volbu pro aplikace vyžadující vysokou transakční kapacitu. Ethereum má ale výhodu v široké adopci, robustním ekosystému a decentralizaci.

Nad Bitcoinem Solana vyniká především v oblastech rychlosti, nízkých transakčních poplatků, škálovatelnosti, technologických inovací a energetické efektivity. Je také flexibilnější, pokud jde o podporu chytrých kontraktů a decentralizovaných aplikací. Bitcoin však zůstává dominantní jako digitální měna a úložiště hodnoty, přičemž se zaměřuje na bezpečnost a decentralizaci.

Výběr mezi těmito třemi platformami závisí na konkrétních potřebách a preferencích vývojářů a uživatelů.

1. Rychlost transakcí

- Solana: Díky svému inovativnímu mechanismu konsenzu PoH dokáže běžně zpracovat 65000 transakcí za sekundu. To je řádově více než u většiny jiných blockchainů.

- Ethereum: V současné době zvládá přibližně 15-30 TPS, což znamená, že je podstatně pomalejší než Solana. Přesto, že Ethereum plánuje vylepšení této rychlosti s přechodem na Ethereum 2.0 a implementací shardingu, tak se tak zatím nestalo a Ethereum má stále omezenou kapacitu.

- Bitcoin: Je mnohem pomalejší, když zvládá zpracovat přibližně jen 8 TPS. To způsobuje, že transakce na Bitcoinu mohou být pomalejší, zejména při vysokém zatížení sítě.

2. Nízké transakční poplatky vs. vysoké transakční poplatky

- Solana: Díky vysoké škálovatelnosti má velmi nízké transakční poplatky, které se často pohybují v rozmezí zlomků centu. To z ní činí atraktivní kryptoměnu pro mikrotransakce a aplikace, které vyžadují nízké náklady.

- Ethereum: Má problém s vysokými poplatky (tzv. gas fees), které mohou během období vysokého zatížení sítě dosáhnout několik dolarů či dokonce desítek dolarů za transakci.

- Bitcoin: Transakční poplatky na bitcoinové síti mohou být poměrně vysoké, zejména během období vysokého zatížení sítě. Poplatky se mohou vyšplhat na několik dolarů za transakci, což ztěžuje použití bitcoinu pro malé platby.

3. Škálovatelnost

- Solana: Solana je navržena tak, aby se s přidáním dalších validátorů do sítě škálovala lineárně, což jí umožňuje zvládat velké množství transakcí bez zpomalení. Tato vlastnost ji činí vhodnou pro aplikace vyžadující vysoký výkon, jako jsou decentralizované finance a hry.

- Ethereum: Ethereum má problémy se škálovatelností a vysoké zatížení sítě vede k přetížení a zpožděním. Ethereum 2.0 slibuje výrazné zlepšení, ale implementace je postupná a stále probíhá.

- Bitcoin: Bitcoin se potýká s problémy se škálovatelností. Přestože existují řešení jako Lightning Network, která mají škálovatelnost zlepšit, samotný bitcoinový blockchain má omezenou kapacitu pro transakce.

4. Proof of History (PoH) vs. Proof of Work (PoW) a Proof of Stake (PoS)

- Solana: Používá kombinaci PoH a PoS, což jí umožňuje dosáhnout vysoké rychlosti a efektivity. PoH poskytuje chronologický záznam, který pomáhá rychle ověřovat transakce. Tzn., že Solana má menší uhlíkovou stopu a je šetrnější k životnímu prostředí.

- Ethereum: Ethereum používalo metodu PoW, což byl dlouhodobě energeticky a nákladově neudržitelný proces. S přechodem na Ethereum 2.0 změnilo Ethereum metodu těžby z PoW na metodu PoS, což zlepšilo jeho energetickou efektivitu. Na druhou stranu je tento přechod stále v procesu.

- Bitcoin: K těžbě využívá metodu PoW, což je energeticky náročný proces, který vyžaduje značné množství elektrické energie. Tato energetická náročnost je často kritizována z environmentálního hlediska.

5. Technická inovace a architektura

- Solana: Je navržena od základu s důrazem na rychlost a škálovatelnost. Kombinuje PoH s dalšími technologiemi jako Gulf Stream (rychlé potvrzení transakcí) a Sealevel (paralelní zpracování transakcí).

- Ethereum: Bylo průkopníkem v oblasti chytrých kontraktů, ale jeho původní architektura nebyla optimalizována pro vysokou škálovatelnost. Současná vylepšení (jako sharding a rollupy) mají tento problém řešit, ale jejich plná implementace vyžaduje čas.

- Bitcoin: Je relativně jednoduchý a stabilní blockchain, který se zaměřuje na bezpečnost a decentralizaci. I když je velmi robustní, neobsahuje stejné technologické inovace zaměřené na škálovatelnost a rychlost jako Solana.

6. Ekosystém a uživatelská základna

- Solana: Má menší, ale rychle rostoucí ekosystém. Její nízké poplatky a vysoká rychlost lákají nové projekty. Podporuje chytré kontrakty a decentralizované aplikace, což umožňuje vývojářům vytvářet různé aplikace na blockchainu Solana, včetně DeFi projektů a NFT platforem.

- Ethereum: Má širokou a aktivní komunity vývojářů a uživatelů. Zároveň má největší ekosystém dApps a tokenů (ERC-20, ERC-721).

- Bitcoin: Byl původně navržen jako digitální měna a úložiště hodnoty. Jeho primární využití tak je omezeno na přenos této hodnoty. Nepodporuje chytré kontrakty a možnosti pro vývoj decentralizovaných aplikací jsou omezené.

7. Adopce a decentralizace

- Solana: Je sice rychlejší než Ethereum, ale kritici často poukazují na její vyšší míru centralizace, protože relativně malý počet validátorů kontroluje značnou část sítě.

- Ethereum: Má mnohem širší adopci a je považováno za decentralizovanější než Solana, protože má více validátorů a větší geografickou rozptýlenost.

- Bitcoin: Těží ze své pozice „prvního na trhu“. Stal se synonymem pro kryptoměny a díky širokému přijetí napříč trhem si vybudoval silnou důvěru mezi investory, institucemi a uživateli. Jako jediný je plně decentralizovaný a s ohledem na metodu těžby bitcoinů (PoW) je takřka nenapadnutelný.

 

Solana vs. Ethereum vs. Bitcoin z pohledu hodnoty

Ethereum je hodnotnější než Solana především díky své historické výhodě, rozsáhlému ekosystému, decentralizaci, stabilitě a silné komunitě. I když Solana nabízí některé technologické výhody, Ethereum si udržuje vyšší hodnotu díky své dominantní pozici v oblasti chytrých kontraktů a decentralizovaných aplikací.

Bitcoin je hodnotnější než Solana díky své dlouhé historii, statusu jako digitální zlato, decentralizaci, bezpečnosti, široké adopci a důvěře mezi investory. Oproti Bitcoinu má Solana silné stránky v oblasti rychlosti, škálovatelnosti a inovací. I přesto si Bitcoin udržuje svou hodnotu díky své jedinečné roli jako úložiště hodnoty a nejbezpečnější a nejrozšířenější kryptoměna na světě.

Zde jsou hlavní faktory, které přispívají k vyšší hodnotě Etherea a Bitcoinu:

1. Historická výhoda a First Mover Advantage (výhoda prvního hráče na trhu)

- Solana: Byla spuštěna v roce 2020, což znamená, že je relativně nová ve srovnání s Ethereem a Bitcoinem. I když se rychle rozvíjí, Ethereum a Bitcoin měly několik let na to, aby vybudovaly svůj ekosystém.

- Ethereum: Bylo spuštěno v roce 2015 jako první platforma pro chytré kontrakty a dApps. Tím si Ethereum získalo značnou popularitu a velkou uživatelskou základnu. Tato historická výhoda mu poskytla náskok před ostatními blockchainy, včetně Solany.

- Bitcoin: Byl spuštěn v roce 2009 jako první kryptoměna na světě, což mu poskytlo obrovský náskok před všemi ostatními digitálními aktivy. Tento status „prvního na trhu“ znamená, že se Bitcoin stal synonymem pro kryptoměny a vybudoval si silnou důvěru.

2. Ekosystém a adopce

- Solana: Má rostoucí ekosystém, ale stále není tak rozvinutý jako systém Etherea. Přestože Solana láká nové projekty díky své rychlosti a nízkým poplatkům, její ekosystém je stále menší.

- Ethereum: Má největší a nejrozvinutější ekosystém decentralizovaných aplikací, DeFi projektů a NFT platforem. Většina velkých DeFi projektů a NFT trhů běží na Ethereu, což přitahuje uživatele, vývojáře a investory.

- Bitcoin:: Bitcoin je široce uznáván a používán jako kryptoměna na celém světě. Má rozsáhlou základnu uživatelů, institucí a investorů, kteří ho vnímají jako bezpečné úložiště hodnoty a prostředek k diverzifikaci investičního portfolia.

3. Decentralizace

- Solana: Má menší počet validátorů, což může vést k vyšší míře centralizace. To je jeden z důvodů, proč někteří investoři vnímají Bitcoin a Ethereum jako bezpečnější a spolehlivější platformu.

- Ethereum: Je považováno za jednu z nejvíce decentralizovaných blockchainových platforem. Má tisíce aktivních uzlů po celém světě, což zajišťuje vysokou míru bezpečnosti a odolnosti vůči cenzuře.

- Bitcoin: Je považován za nejbezpečnější a nejvíce decentralizovanou kryptoměnu na světě. Jeho síť je chráněna tisíci těžařů, kteří zajišťují její bezpečnost prostřednictvím mechanismu Proof of Work (PoW). Vysoká míra decentralizace znamená, že žádná jednotlivá entita nemá kontrolu nad sítí.

4. Bezpečnost a stabilita

- Solana: Má výkonnou technologii, ale její relativní novost znamená, že stále čelí určitým technickým problémům a občasným výpadkům sítě. Tyto problémy mohou snižovat důvěru investorů.

- Ethereum: Má dlouhou historii stability a bezpečnosti. Navzdory výzvám, jako byly vysoké transakční poplatky a omezená škálovatelnost, si Ethereum zachovalo důvěru uživatelů a investorů.

- Bitcoin: Je považován za nejbezpečnější a nejvíce decentralizovanou kryptoměnu na světě. Jeho síť je chráněna tisíci těžařů, kteří zajišťují její bezpečnost prostřednictvím mechanismu Proof of Work (PoW). Vysoká míra decentralizace znamená, že žádná jednotlivá entita nemá kontrolu nad sítí.

5. Interoperabilita a standardy

- Solana: I když Solana podporuje vlastní tokeny a projekty, její standardy nejsou tak rozšířené jako u Etherea. To může omezit interoperabilitu s jinými blockchainy a projekty.

- Ethereum: He základem pro mnoho tokenových standardů, jako jsou ERC-20 a ERC-721 (pro NFT). Tyto standardy umožňují snadnou interoperabilitu mezi různými projekty a zajišťují, že většina nových projektů je kompatibilní s Ethereem.

- Bitcoin: Jeho primární využití je omezeno čistě pouze na přenos hodnoty. Nepodporuje chytré kontrakty a možnosti pro vývoj decentralizovaných aplikací jsou omezené.

6. Vývoj a inovace

- Solana: Solana je technologicky velmi pokročilá, ale Ethereum má výhodu díky svému dlouhodobému zaměření na inovace a zlepšování.

- Ethereum: Platforma Ethereum se neustále inovuje a vyvíjí. Např. přechodem na Ethereum 2.0, došlo ke změně těžby z metody PoW na PoS, což mnohonásobně snížilo energetickou náročnost těžby. Nebo zavedení shardingu má za cíl zlepšit škálovatelnost apod. Tyto inovace mají za cíl udržet Ethereum na špičce blockchainového prostoru.

- Bitcoin: Oproti jiným kryptoměnám působí Bitcoin konzervativně. Inovace zavádí jen zřídka a to až vždy po konsensu celé komunity. Aktuálně se vedou debaty o navýšení počtu zpracovaných transakcí za vteřinu. Nicméně to vypadá, že ani tato inovace nebude zavedena. Stálost a neměnnost systému však posiluje postavení Bitcoinu jako udržitele hodnoty.

7. Komunita a důvěra

- Solana: I když má Solana rostoucí komunitu, její menší velikost a kratší historie znamenají, že nedosahuje stejné úrovně důvěry a podpory jako Ethereum, natož pak Bitcoinu.

- Ethereum: Má obrovskou komunitu vývojářů, uživatelů a investorů, kteří jsou klíčoví pro dlouhodobý úspěch jakékoli kryptoměny. Důvěra v Ethereum je vysoká, což se projevuje i v jeho hodnotě.

- Bitcoin: Bitcoin si za více než desetiletí existence vybudoval silnou reputaci a důvěru jako spolehlivá a bezpečná kryptoměna a stal se synonymem pro kryptoměny. V komunitě je často označován jako „digitální zlato“ a slouží jako uchovatel hodnoty podobně jako zlato. Tato důvěra je klíčovým faktorem, protože investoři věří, že Bitcoin bude nadále hrát klíčovou roli v budoucnosti financí.

8. Omezená nabídka vs. neomezená nabídka (deflační vs. inflační přístup)

- Solana: Solana nemá pevný strop na počet vytěžených tokenů SOL. Tzn., že její nabídka může neustále růst. Solana má jen nastavenou inflaci, která se postupně snižuje, ale stále zůstává. To může časem vést k ředění hodnoty tokenů držených stakery a investory, což může mít vliv na její hodnotu v dlouhodobém horizontu.

- Ethereum: Ani Ethereum nemá stanovený pevný strop pro těžbu Etherů. Tudíž také nabídka etherea v oběhu bude neustále růst až do bodu zlomu. Cílem tvůrců celé platformy je přeměna Etherea z čistě inflačního aktiva na aktivum deflační. Ani poté však nebude těžba ukončena a budou se těžit nové mince. Deflační mechanismus bude spočívat v tom, že bude při transakcích zničeno víc mincí, než kolik jich bude nově vytěženo.

- Bitcoin: Je jedinou kryptoměnou, jehož nabídka je pevně stanovena. Do oběhu bude uvolněno maximálně 21 milionů mincí. Princip konečné nabídky dělá z Bitcoinu od počátku deflační aktivum a je jedním z hlavních důvodů jeho vysoké hodnoty. Tento deflační model navíc přispívá k dlouhodobému růstu hodnoty Bitcoinu.

 

Závěr

Stejně jako Bitcoin a Ethereum, tak Solana má zaděláno na lepší zítřky, když následuje cestu těchto dvou hegemonů na trhu s kryptoměnami. Zatím co Bitcoin se dočkal svých prvních burzovně obchodovatelných fondů s bitcoiny v lednu 2024 a Ethereum na něj navázalo v srpnu 2024, tak Solana na své první přímé investiční produkty teprve čeká. Nicméně první žádosti o spotové burzovně obchodovatelné fondy se Solanou jsou již podány a lze legitimně očekávat, že budou brzy schváleny. Investoři by své investice měli zakládat na znalostech o kryptoměnách a jejich odlišnostech.

Do jaké kryptoměny investor investuje svůj kapitál, tak bude záležet na rozdílech mezi Solanou, Ethereem a Bitcoinem. Svou roli budou hrát různé funkcionality těchto tří kryptoměn a případný zamýšlený účel investice. Díky schválení spotových ETF mají investoři nově možnost diverzifikovat svá kryptoměnová portfolia. I když ETF dávají investorům příležitost vytvořit si přímou expozici vůči některé kryptoměně, měli by mít stále na paměti, že se jedná o mladý a dynamický trh, jehož průvodním jevem jsou časté rychlé vzestupy a pády.

Každá investice do kryptoměn by tak měla vycházet z detailní znalosti trhu, investičního plánu a motivace k diverzifikaci portfolia.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Út 13:57  Martin Stránský ve Studiu C T24 - 7.9. 2024 Martin Stránský (WBTCB)
06.09.2024  Září je historicky nejhorším měsícem pro Bitcoin! Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
04.09.2024  Češi v srpnu nakoupili víc kryptoměn něž loni Martin Stránský (WBTCB)
02.09.2024  Velké srovnání Solany, Etherea a Bitcoinu Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
28.08.2024  Zlato od začátku roku investorům vydělalo 21 procent Martin Stránský (WBTCB)

Přečtěte si také:

31.07.2024Nový výzkum předpovídá cenu bitcoinu, etherea a solany Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
20.12.2021Solana – je označována za zabijáka etherea právem? (3. díl) Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
20.12.2021Solana – je označována za zabijáka etherea právem? (2. díl) Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
17.12.2021Solana – je označována za zabijáka etherea právem? (1.díl) Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688