Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  13.02.2023 08:30:39

Co bude s bitcoinem po vytěžení poslední mince?

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Bitcoin je nejstarší a zároveň také nejhodnotnější kryptoměnou celého kryptografického segmentu. Za jeho tvůrce se považuje jednotlivec či uskupení lidí, kteří si dali pseudonym Satoshi Nakamoto. Celý zdrojový kód tak, jak je vytvořen, dalece předběhl svou dobu. Svědčí o tom i fakt, že Bitcoin na rozdíl od konkurence nebyl nikdy zatím hacknutý. Již ve zdrojovém kódu je stanoven maximální počet bitcoinů (BTC), které mohou být kdy vytěženy. Tento počet je stanovený na 21 milionů bitcoinů. Omezená nabídka mincí tak je to, co BTC odlišuje od jiných kryptoměn. Zároveň to zavdává naději, že do budoucna bude cena BTC růst. Platí zde jednoduchá logika, to, čeho je málo, má tendenci v čase nabývat na ceně. Tím, že roste poptávka a ruku v ruce na omezenou nabídku klesá nabídka, dochází k růstu hodnoty takového vzácného aktiva. 

K 30. lednu 2023 (16:30 h SEČ) bylo již vytěženo 19.277.125 bitcoinů (92 %). Tzn., že k této chvíli zbývalo vytěžit ještě 1.722.875 bitcoinů, než bude dosaženo mezního limitu 21 milionů bitcoinů. K vytěžení jednoho bloku s bitcoiny dochází zhruba každých 10 minut. Tzn., že každých deset minut se může do oběhu dostat nových 6,25 BTC. Těžaři však hned všechny své vytěžené bitcoiny nezpeněžují, část z nich hodlují (drží) buď pro případ krize jako rizikový kapitál, nebo jako investici do budoucna, když očekávají růst hodnoty BTC. Satoshi Nakamoto do zdrojového kódu zapsal i tzv. systém půlení. K tomu dochází po vytěžení každých 210.000 bloků. Při přibližném 10minutovém intervalu na těžbu jednoho bloku dochází k půlení zhruba jednou za čtyři roky. 

Další půlení (tzv. halving) komunita očekává v již příštím roce (2024). Halving vzniknul nejspíš proto, aby snižující se nabídka nových bitcoinů v oběhu podpořila růst hodnoty této kryptoměny a druhak proto, aby se těžba rozložila do dlouhého časového období, které aktuálně dalece přesahuju průměrnou míru dožití člověka.

Bude někdy v oběhu všech 21 milionů bitcoinů?

Odpověď na tuto otázku je "ne"! Nelze očekávat, že by celkový počet vytěžených bitcoinů někdy dosáhnul hranice 21 milionů. Tato premisa vychází z jednoduchého principu. Bitcoinová síť totiž používá tzv. operátory bitového posunu, jinak řečeno aritmetické operátory, které zaokrouhlují některé desetinné čárky směrem dolů na nejbližší nejmenší celé číslo.

Co to znamená v praxi?

K tomuto zaokrouhlování směrem dolů může dojít tehdy, když se bloková odměna za vytvoření nového bloku bitcoinů dělí na polovinu a vypočítává se výše nové odměny. Odměna je těžařům vyplácena v bitcoinech, popřípadě v jednotkách satoshi (SAT). Satoshi je nejmenší jednotkou BTC. Jeden SAT se rovná 0,00000001 bitcoinu. Protože SAT je nejmenší měrnou jednotkou v síti Bitcoin, nelze jej dělit na polovinu.

Každé další půlení odměny bude posouvat desetinnou čárku u vyplácené odměny. Do dnešního dne proběhly v sítí Bitcoin tři půlení a původně sítí nastavená výše odměny těžařům činila 50 BTC. Aktuální výše odměny za vytěžený blok je 6,25 BTC. Po půlení v příštím roce klesne výše odměny na 3,125 BTC. Po dalším půlení cca v roce 2028 klesne výše odměny na 1,5625 BTC. Za přibližně další čtyři roky klesne výše odměny už jen na 0,78125 BTC a tak to půjde dál, než za další tři nadcházející půlení dosáhne výše odměny na nejmenší možnou jednotku bitcoinu. Výše odměny tehdy bude jen 0,09765625 BTC. Do každého dalšího půlení již zasáhne tzv. operátor bitového posunu. Ten je v bitcoinové síti naprogramován tak, aby zaokrouhloval směrem dolů na nejbližší celé číslo. Pro představu, další půlení by správně mělo snížit výši odměny na 0,048828125 BTC. Po zásahu operátorů bitového posunu však bude výše odměny "jen" 0,04882812 BTC. Tzn., že došlo k zaokrouhlení na nejbližší měrnou jednotku (1 SAT) směrem dolů. 

Toto systematické zaokrouhlování odměn bitcoinových bloků ve zlomcích satoshi směrem dolů je důvodem, proč celkový počet vytěžených bitcoinů nikdy nedosáhne přesně 21 milionů. Vzhledem k pravidelnému půlení odměny pro těžaře, ke které bude docházet přibližně každé čtyři roky, se předpokládá, že poslední část bitcoinu, respektive poslední satoshi bude systémem bitcoinové sítě vygenerován přibližně až v roce 2140. Těžba bitcoinů by se měla po vytěžení zastavit na hodnotě 20.999.999,9769 vytěžených BTC.

Skutečný počet bitcoinů v oběhu

Přesto, že již bylo vytěženo více jak 19.277.125 bitcoinů, ne všechny jsou dnes v oběhu. Naopak je velmi pravděpodobné, že velký počet bitcoinů se již nikdy nedostane do oběhu. I když je sice stanoven maximální počet bitcoinů, které mohou těžaři do roku 2140 vytěžit na 21 milionů bitcoinů, do oběhu se nakonec dostane asi jen zhruba 16,8 milionů bitcoinů. Tento údaj vychází ze studie společnosti Chainalysis, která se zabývá kryptografickou forenzní analýzou, která vznikla již v červnu 2020. Dle této studie se odhaduje, že až 20 % již vydaných bitcoinů může být trvale ztraceno. K této ztrátě dochází například v důsledku ztráty soukromých klíčů k bitcoinovým hardwarovým či softwarovým úložištím, popřípadě třeba úmrtím majitele, který pozůstalým nezanechá informace o tom, kde má své kryptomince uloženy a jak se k nim mohou dostat.

Pokud by nastolený trend pokračoval, mělo by se do oběhu dostat jen zhruba 80 % z celkové nabídky. Reálně to však může být ještě méně. Nezapomínejme, že studie společnosti Chainalysis byla vydána v roce 2020, tedy relativně po krátké době od vzniku Bitcoinu. Dnešní držitelé bitcoinů se zřejmě roku 2140 nedožijí a tak se lze domnívat, že ztracených přístupů ke kryptopeněženkám a potažmo samotným kryptomincím bude ještě přibývat.

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Co se stane po vytěžení všech bitcoinů?

Odpověď na tuto otázku je až triviálně jednoduchá. Po vytěžení posledního bitcoinu se již žádný další nový bitcoin a ani jeho část nevydá. Bitcoinová síť pojede dál a transakce s bitcoiny se budou nadále sdružovat do bloků a zpracovávat. Stejně tak těžaři budou nadále odměňováni. Jenže odměna již nebude spočívat v odměně v BTC za nalezení tzv. "nonce", což je v kryptografii náhodné číslo, které lze použít pouze jednou, a které těžaři přidávají do bloků, aby zvýšili obtížnost podvržení daného bloku, ale pravděpodobně pouze v poplatcích za zpracování transakcí.

Dosažení horní hranice nabídky bitcoinu s největší pravděpodobností bude mít nějaký vliv na těžaře bitcoinů. To, jestli je ovlivní výrazněji či méně, bude z velké míry záviset na tom, jak se bude bitcoin jako kryptoměna vyvíjet. Pokud bude blockchain Bitcoinu v roce 2140 zpracovávat mnoho transakcí, pak budou těžaři bitcoinu možná stále schopni generovat zisky pouze z poplatků za zpracování transakcí. Pokud se BTC do roku 2140 prosadí jako trvalejší uchovatel hodnoty, jako je tomu dnes v případě zlata, tak i přesto, že v takovém případě klesne celkový objem transakcí, je stále možné, aby těžaři profitovali. Budou si totiž moct dovolit účtovat vysoké poplatky za zpracování transakcí.

Co se stane s odměnami za těžbu po dosažení limitu nabídky bitcoinů?

S jistotou se dá říct, že odměna za těžbu bitcoinů zmizí poté, co nabídka bitcoinů k těžbě dosáhne 21 milionů. Poté budou mít těžaři pravděpodobně příjmy pouze z poplatků za zpracování transakcí, nikoli z kombinace odměn za nalezení nonce a transakčních poplatků. Záležet však bude na vývoji celé sítě Bitcoinu a na tom, jak nakonec bude vnímána koncovými uživateli.

Klíčové poznatky

  • Maximální celková nabídka bitcoinů je 21 milionů.

  • Počet vydaných bitcoinů nikdy nedosáhne 21 milionů kvůli používání operátorů zaokrouhlování v kódové základně Bitcoinu. Dosáhne max. 20.999.999,9769 BTC.

  • Jakmile nabídka bitcoinů dosáhne své horní hranice, nebudou generovány žádné další bitcoiny. 

  • Těžaři bitcoinů budou nejspíš vydělávat pouze na poplatcích za transakce.

Podtrženo a sečteno

Ekosystém Bitcoinu je velmi dynamický a stále se vyvíjí. Je tak více než pravděpodobné, že se stejně tak bude v příštích desítkách let vyvíjet také samotný Bitcoin. Ať už se však bude vyvíjet jakkoliv, jedna jistota je u něj předem dána. Po dosažení limitu 21 milionů bitcoinů nebudou vydávány již žádné nové mince. Tuto změnu nejspíš nejvíce pocítí samotní těžaři. Je však možné, že své riziko zároveň přenesou také na investory do bitcoinů, kteří by to mohli pocítit ve skokovém nárůstu výše poplatků za zpracování transakcí. Jakým směrem se Bitcoin do roku 2140 vyvine, to lze dnes jen stěží předpovídat. Stane se z něj běžné oběživo jako klasické fiat bankovky a mince, nebo se vyvine v trvalejšího uchovatele hodnoty jako zlato a diamanty? Na rozluštění této otázky si budeme muset ještě nějaký ten čas počkat.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

15.02. 06:49  Substitut (Tomáš)
13.02. 17:30  Substitut (Dokonaly)
13.02. 10:13  Co bude ? (Tomasso)
13.02. 09:56  Co bude ? (xxx)
13.02. 09:36  Blábol (Pepa)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Čt 11:05  Obchody s kryptem stouply od ledna do dubna o čtvrtinu Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)

Přečtěte si také:

24.04.2024Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.10.2023Proč je neradno odepisovat ztracené bitcoinové mince? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
11.09.2023Cena bitcoinu je na vzestupu – co bude dál? Ali Daylami (BITmarkets)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688