Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  01.10.2023 13:31:10

Až 95 % všech NFT je bezcenných

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank: https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Non-fungible tokeny, neboli nezaměnitelné tokeny (NFT) představují pro mnoho tvůrců příležitost, jak vydělat na svém digitálním umění. Přesto, že trh s NFT byl na svém vrcholu v roce 2021, plno tvůrců doufá, že se zrovna jim podaří se svou sbírkou udělat díru do světa stejně, jako se to povedlo projektům Mutant Ape Yacht Club nebo Pudgy Penguins. Jenže zatímco v srpnu 2021 dosahoval měsíční objem transakcí s NFT takřka 2,8 miliardy dolarů, do července 2023 se týdenní objemy transakcí propadly na necelých 80 milionů dolarů (cca 320 milionů dolarů za měsíc).

Tak výrazný propad vede k zamyšlení, jestli všechny nabízené NFT mají nějakou relevantní hodnotu. Nedávný výzkum společnosti dappGambl přinesl v této věci zajímavá zjištění. Dle tohoto výzkumu má naprostá většina nabízených a obchodovaných NFT nulovou hodnotu., což znamená, že takové NFT jsou naprosto bezcenné.

NFT se stávají „bezcennými“

Vzestup NFT v roce 2021 byl pro mnohé potvrzením, že digitální umění a vlastnictví takových sbírek je věcí budoucnosti. Zájem o nejhodnotnější NFT kolekce trhal rekordy a šponoval cenu k závratným částkám. To přilákalo mnoho rádoby umělců, kteří se na nové vlně popularity chtěli také svézt. Nejen, že trh kvůli tomu zaplavily bezcenné kolekce, ale zároveň se situace na trhu také otočila a z býčího trendu se ze dne na den stal trend medvědí. Na trhu tak zbylo mnoho NFT, které se marně snaží najít kupce uprostřed chmurného výhledu na budoucí hodnoty.

Společnost dappGambl analýzou více než 73000 NFT sbírek zjistila neblahou skutečnost. Z objemu 73257 NFT sbírek bylo jen pouhých 21 % kompletně prodáno, popřípadě mělo 100% vlastnictví. Zbývajících 79 % z analyzovaných NFT sbírek nikdo nekoupil. Na základě této analýzy lze konstatovat, že jen jedna NFT sbírka z pěti má šanci najít kupce. Společnost dappGambl tak uvádí:

„Tato situace vypovídá o značné nerovnováze mezi tvorbou nových Non Fungible Tokens (NFT) a skutečnou poptávkou po těchto digitálních aktivech. Tato nerovnováha mezi přívalem nových NFT a skutečnou poptávkou představuje zásadní problém nadměrné nabídky, který vytváří trh kupujících. V takovém prostředí nároční investoři stále častěji zkoumají jedinečnost, potenciální hodnotu a příběhové pozadí projektů NFT, než se do nich pustí.“

Co je však důležitějším zjištěním z provedeného výzkumu, je to, že celých 69795 zkoumaných NFT sbírek má aktuálně nulovou hodnotu. To představuje až 95 % investorů, jejichž investice je zcela bezcenná. Těchto 95 % investorů představuje v reálném světě více než 23 milionů lidí. Ti tak zatím marně doufají, že se trend opět otočí a jejich investice bude alespoň částečně zhodnocena. V opačném případě jim moc nepomůže, že sice vlastní jedinečné a unikátní dílo, zatím co nákupem takového NFT přišli o celou svou investovanou částku.










Graf částečných nebo úplných vlastníků NFT kolekcí | zdroj dappGambl: https://dappgambl.com/wp-content/uploads/2023/08/dead-nft-projects.jpg

Porovnání s kolekcemi na CoinMarketCap

Společnost dappGambl porovnala svá zjištění se seznamem 8850 nejúspěšnějších NFT kolekcí, které jsou uvedeny na platformě CoinMarketCap. Porovnání těchto NFT kolekcí pak prezentovaná data jen potvrdilo. Při zkoumání totiž vyšlo najevo, že 18 % z prezentovaných kolekcí má aktuálně minimální nulovou hodnotu. Oproti tomu je jen 1 % sbírek, které má hodnotu větší než 6000 dolarů. Nejčastěji se pak hodnota prezentovaných sbírek pohybovala v rozmezí od 5 do 100 dolarů.

Projekt MacContract na Ethereu analytici společnosti dappGambl označili za zářný příklad toho, jak jsou tvůrci naprosto nesoudní v očekávání budoucích výdělků. V analýze tímto projektem dokládají rozdíl mezi nepoměrným očekáváním zisku tvůrců a reálnou poptávkou. Ve zprávě k analýze uvádí:

„MacContract na Ethereu, projekt pyšnící se minimální cenou 13234204,2 USD, ale s mizivými tržbami za celou dobu prodeje ve výši 18 USD, je příkladem do očí bijícího nesouladu mezi kótovanými cenami a reálnými transakcemi. Takové propasti odhalují spekulativní žílu, která prochází částí trhu s NFT. Kótované ceny v podstatě často postrádají hmatatelnou poptávku nebo historii obchodování.“










Porovnání aktuálních hodnot nejhodnotnějších NFT kolekcí na CoinMarketCap | zdroj dappGambl: https://dappgambl.com/wp-content/uploads/2023/08/dead-nft-analysis.jpg

Tvůrci analýzy pak potencionální investory varují, že se zdaleka nejedná o ojedinělý případ. Naopak jsou přesvědčeni, že se může jednat o nebezpečný trend, který svědčí o spekulativní povaze a naprostém odcizení od reálné poptávky při stanovování cen takových projektů. Potenciálním cílem tvůrců je, dle analytiků, uvést nezkušené a málo informované investory v omyl a přimět je utratit své peníze za bezcenné digitální aktivum.

Jsou NFT ekologické?

Tvůrci analýzy se také zabývali ekologickou stopou, kterou ražba NFT po sobě zanechá. Ve svých propočtech vycházeli z metriky americké Agentury pro ochranu životního prostředí (United States Environmental Protection Agency; zkr. EPA). Analytici identifikovali 195699 NFT kolekcí, které zatím nemají zjevného vlastníka, nebo podíl na trhu. Uvádí, že k ražbě takového počtu NFT kolekcí bylo zapotřebí zhruba 27,79 GWh (27789,258 MWh) elektrické energie, přičemž výroba takového množství elektrické energie zároveň vyprodukovala 16243 t CO2. Pro ilustraci, o jaký rozsah uhlíkové stopy se jedná, tvůrci analýzy dle metodiky EPA uvádí následující srovnání:

„Produkci 16243 t CO2 odpovídá:

  • Roční emise 2048 domů – to je 7,93 t CO2 na jeden dům podle EPA.
  • Roční emise 3531 automobilů – podle EPA je to 4,6 t CO2 na automobil.
  • Uhlíková stopa 4061 cestujících letících z Londýna (Anglie) do Wellingtonu (Nový Zéland) – podle společnosti Air New Zealand jsou to 4 t CO2 na osobu.“

Spotřeba elektrické energie je každodenní součástí běžných lidských činností. Může se jednat o veřejné osvětlení, karetní platby v obchodech, nebo jen sledování televize apod. To vše má svůj podíl na vzniku CO2. Není se tak čemu divit, že stejně jako těžba kryptoměn je v tomto kontextu pod drobnohledem také ražba NFT. Mnohé NFT kolekce postrádají zjevnou užitečnost, nebo skutečnou uměleckou hodnotu. Vzhledem k tomu, že po takových NFT kolekcích není ani poptávka z řad investorů, jsou to právě tvůrci takových kolekcí, kteří nesou zodpovědnost za smysluplný přínos k ekosystému NFT.

Vzhledem k tomu, že tvůrci spíš než na životní prostředí hledí na rychlé zbohatnutí, není se tak co divit, že vzniká nespočet NFT kolekcí, které postrádají skutečnou přidanou (uměleckou) hodnotu a užitečnost. Tvůrci analýzy v této souvislosti dodávají:

„Stejně jako v každém jiném odvětví je promyšlená a zodpovědná tvorba a spotřeba zásadní pro vyvážení přínosů s případnými nevýhodami.“

Jsou NFT mrtvé?

Obrovský boom a následný útlum trhu s NFT je dalším důkazem toho, že celý kryptografický segment je teprve ve své rané fázi ekonomického vývoje. Tu provází hype cykly střídané propady, vysoká volatilita a spekulativní transakce. Mezi spekulativní investice lze zařadit také trh s NFT. Nezaměnitelné tokeny sice přisuzují jeho majiteli výlučné vlastnictví, ale je otázkou, jestli zároveň nepostrádají skutečný užitek.

V době recese, ve které se aktuálně globální trhy vinou pandemie Covid-19 a vojenským konfliktem na Ukrajině nacházejí, NFT svůj užitek hledají jen stěží, což je činí mrtvými. Přesto, že se může jednat o příklad smysluplné hodnoty, pro tvůrce a investory je to zároveň jasná připomínka toho, že ruku v ruce s tím číhá nebezpečí spekulativního šílenství. Jak jinak totiž definovat naprosto nereálné nacenění některých projektů. Investoři by tak v případě zvažování investice do NFT měli být velmi obezřetní, aby svou investici neutopili jako spousta investorů před nimi.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)

Přečtěte si také:

24.08.2021Když se DeFi setká s NFT: Proč je tentokrát vše jinak? cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688