Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  27.08.2024 14:35:40

Může být Solana budoucností kryptoměn?

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Historie Solany

Solana je relativně mladá kryptoměna, která si během své krátké existence prošla významným vývojem. Projekt Solany vznikl v roce 2017 z popudu Anatolye Yakovenka, který byl do té doby inženýrem ve společnosti Qualcomm. V této společnosti řešil problémy s výkonem a škálovatelností jednotlivých blockchainů, jako byly Bitcoin a Ethereum. Navrhl řešení, dnes již známé jako „Proof of History (PoH)“, které by tyto problémy řešily. Jeho inovace však zůstala bez odezvy a tak vznikl nápad na vytvoření vlastní kryptoměny, jejímž základem by byl konsenzuální mechanismus PoH.

Události se daly do pohybu v roce 2018, kdy Yakovenko se svými bývalými kolegy ze společnosti Qualcomm, Gregem Fitzgeraldem a Stephenem Akridgem, založili společnost „Solana Labs“. Jejich tým hned začal pracovat na vývoji nové blockchainové platformy zaměřené zejména na vysokou škálovatelnost, rychlost a nízké transakční náklady. Dění kolem nově vzniknuvší kryptoměny nabralo na obrátkách a hned v únoru 20018 byl spuštěn první interní testnet. V tomto testovacím prostředí se začal ověřovat klíčový koncept Proof of History v kombinaci s Proof of Stake (PoS), který zajišťuje decentralizaci a bezpečnost sítě.

Následný vývoj byl do jisté míry závislý na nemalé finanční podpoře od investorů. Trvalo tak další 2 roky, než došlo v březnu 2020 k oficiálnímu spuštění beta verze vlastního mainnetu. Spuštěním mainnetu se potvrdilo, že celá síť je technicky funkční. Nadále se však mohla vyvíjet, inovovat a ladit. Nicméně již tyto první úspěchy budily pozornost odborné veřejnosti a nadšenců. Schopnost zpracovávat tisíce transakcí za sekundu při velmi nízkých poplatcích bylo něco, co do té doby kryptoměnový trh neznal.

Díky tomu Solana zaznamenala na přelomu let 2021/2022 výrazný růst a začala přitahovat vývojáře decentralizovaných aplikací (dApps) a projektů z oblasti DeFi (decentralizovaných financí). Mezi významné projekty, které si zvolily Solanu, patří například decentralizovaná burza Serum, nebo automatizovaný tvůrce trhu Raydium a různé NFT platformy. Takový zájem se projevil v rychlém růstu tržní kapitalizace a pasováním Solany do pozice jedné z předních blockchainových platforem. Zatímco trh se v létě 2021 vzpamatovával z čínského zákazu kryptotěžby, Solana si jako jedna z mála kryptoměn připisovala cenové zisky a dosahovala významných milníků.

Nečekané problémy chvíli po spuštění

Na druhou stranu, tak výrazný zájem, který předčil veškerá očekávání, se promítnul do následných problémů sítě. V září 2021 Solana čelila několika výpadkům sítě, které byly způsobeny přetížením a technickými problémy. Tyto výpadky vyvolaly otázky ohledně stability a spolehlivosti Solany. Takřka rok nato (září 2022) se situace opakovala, a to i přesto, že po prvním výpadku vývojářský tým pracoval na řešení, aby podobné situaci v budoucnu zabránil.

I přes tyto prvotní obtíže zájem o Solanu rostl. Ta díky tomu mohla pokračovat v expanzi svého ekosystému. Platforma nadále přitahuje nové projekty, vývojáře, investory a její komunita se více a více rozrůstá. Vývojáři pokračují na inovacích a zavádí různá řešení pro lepší stabilitu a výkon celé sítě. Solana je dnes jednou z největších a nejrychleji rostoucích blockchainových platforem. Navzdory několika technickým problémům zůstává Solana atraktivní volbou pro vývojáře dApps, DeFi projektů a NFT platforem.

 

Shrnutí

1. Ekosystém a dApps: Solana je díky své vysoké rychlosti a nízkým poplatkům atraktivní platformou pro vývojáře. Podporuje širokou škálu decentralizovaných aplikací (dApps), od DeFi (decentralizované finance) až po NFT (nezaměnitelné tokeny).

2. Token Solany (SOL): SOL je nativní kryptoměna sítě Solana. Používá se k platbě transakčních poplatků, stakingu (zástava kryptoměn za účelem získání odměn) a správě sítě. Token SOL také slouží jako prostředek pro výměnu v rámci ekosystému Solana.

3. Vývoj a adopce: Solana zaznamenala rychlý růst a adopci v kryptoměnovém prostoru. Má velkou komunitu vývojářů, uživatelů a investorů, což přispívá k její dynamické evoluci. V roce 2021 zaznamenala Solana obrovský nárůst popularity a její tržní kapitalizace se dostala do první desítky kryptoměn na světě.

4. Výzvy a problémy: I přes své úspěchy čelí Solana také některým výzvám, jako jsou problémy s centralizací (relativně malý počet validátorů) a občasné technické problémy, které vedly k dočasným výpadkům sítě.

 

Inovativní technologie Solany

Solana má za sebou relativně krátkou, ale dynamickou historii, během které se stala jedním z předních hráčů na poli blockchainů. Od svého založení v roce 2017 prošla významným vývojem, získala si pozici jednoho z klíčových hráčů v oblasti dApps, DeFi a NFT, a to díky kombinaci několika inovativních technologií. Tyto technologie jí umožňují dosahovat vysoké rychlosti, škálovatelnosti a nízkých poplatků. Architektura Solany umožňuje paralelní zpracování transakcí a chytrých kontraktů, což ji činí jednou z nejvýkonnějších blockchainových platforem na trhu.

Zde jsou klíčové body týkající se inovací v padání Solany:

1. Proof of Stake (PoS)

- PoS je mechanismus konsenzu, který Solana využívá k zabezpečení sítě a ověřování transakcí. V tomto systému jsou validátoři vybíráni na základě množství SOL tokenů, které mají v síti uzamčeny (tzv. stakování).

- Fungování: Validátoři jsou odměňováni za účast na síti a za ověřování transakcí. Čím více SOL tokenů validátor vlastní a sta kuje, tím větší šanci má na to, že bude vybrán k vytvoření dalšího bloku a obdrží odměnu.

2. Rychlost a škálovatelnost

- Rychlost a škálovatelnost: Solana dosahuje rychlé finality transakcí, což znamená, že transakce jsou potvrzeny a zapsány do blockchainu během několika sekund.

- Fungování: Díky svým technologickým inovacím, včetně mechanismu „Proof of History“ (PoH), může Solana škálovat až desítky tisíc transakcí za sekundu (100000 TPS), aniž by došlo k výraznému zvýšení transakčních poplatků nebo snížení decentralizace.

3. Proof of History (PoH)

- PoH je jedním z klíčových prvků Solany. Jedná se o kryptografickou metodu, která vytváří časové pořadí událostí před jejich zahrnutím do blockchainu.

- Fungování: PoH generuje tzv. „historický záznam“ časových značek pro každou transakci, což validátorům umožňuje ověřit, že události proběhly v určitém pořadí, aniž by museli mezi sebou neustále komunikovat. Tím se výrazně zkracuje doba potřebná k dosažení konsenzu.

4. Tower BFT

- Tower Byzantine Fault Tolerance (BFT) je algoritmus používaný v Solaně, který využívá PoH jako zdroj synchronizace. Tower BFT umožňuje validátorům hlasovat o stavu blockchainu a díky PoH si mohou být jisti, že hlasování probíhá na základě správného časového pořadí událostí.

- Fungování: Validátoři hlasují o tom, který blok by měl být přidán do blockchainu. Pokud se většina validátorů shodne na jednom bloku, je tento blok přidán do blockchainu. Hlasování probíhá opakovaně, dokud není dosaženo konsenzu.

5. Pipelining

- Pipelining je proces zpracování transakcí v různých fázích, což umožňuje paralelní zpracování. Tento přístup výrazně zrychluje celkovou propustnost sítě.

- Fungování: V Solaně je transakční záznam nejprve rozdělen do různých fází (ověření podpisu, validace transakce, atd.). Každá fáze probíhá paralelně, což znamená, že síť může zpracovávat mnoho transakcí současně.

6. Turbine

- Turbine je mechanismus pro rozdělení a distribuci dat, který zlepšuje šíření informací mezi validátory.

- Fungování: Data jsou rozdělena do menších bloků a šířena postupně mezi validátory. Tento proces zajišťuje, že každý validátor obdrží potřebná data rychle a efektivně, aniž by byla síť přetížena.

7. Sealevel

- Sealevel je paralelní „smart contract“ engine Solany, který umožňuje zpracování tisíců smart kontraktů současně.

- Fungování: Solana využívá více vláken, aby mohla paralelně zpracovávat smart kontrakty. To umožňuje současné provádění mnoha transakcí a snižuje zátěž na síť.

8. Gulf Stream

- Gulf Stream je protokol pro přenos transakcí, který umožňuje předsunování transakcí přímo do validátorů, aniž by musely čekat na začlenění do bloku.

- Fungování: Tento protokol zajišťuje, že transakce jsou předsunuty do budoucích bloků ještě před jejich oficiálním zařazením, což snižuje latenci a umožňuje rychlejší potvrzování transakcí.

9. Archivers

- Archivers jsou uzly v síti Solana, které uchovávají data z blockchainu.

- Fungování: Místo toho, aby všichni validátoři ukládali kompletní kopii blockchainu, jsou data rozdělena a distribuována mezi archivers, kteří je ukládají a zajišťují jejich dostupnost na požádání.

 

Solana a její míra inflace

Míra inflace Solany je dynamická a byla navržena tak, aby se v průběhu času postupně snižovala. Po spuštění tak Solana začínala s vyšší roční mírou inflace, která se v čase postupně snižuje. Cílem je dosáhnout dlouhodobou stabilitu inflace kolem 1,5 % až 2 % za rok. Tento dlouhodobý inflační cíl vychází ze světa tradičních financí a byl zvolen proto, aby byla podpořena bezpečnost a zdravý růst celého systému Solany.

Zde jsou klíčové body týkající se inflace Solany:

1. Počáteční inflace: Při spuštění sítě Solana byla roční míra inflace nastavena na přibližně 8 %.

2. Postupné snižování inflace: Míra inflace je navržena tak, aby se každým rokem postupně snižovala. Konkrétně se inflace ročně snižuje zhruba o 15 % ročně, dokud nedosáhne dlouhodobé stabilní hodnoty.

3. Stabilní míra inflace: Zhruba po 10 letech od spuštění (2030) by měla roční míra inflace dosáhnout dlouhodobé stabilní hodnoty kolem 1,5 % až 2 %. Po dosažení tohoto cíle již k dalšímu snižování docházet nebude. Tato úroveň inflace už zůstane zachována, aby dlouhodobě podporovala bezpečnost a odměňování validátorů v síti.

4. Využití inflačních odměn: Nové tokeny SOL jsou používány k odměňování validátorů a delegátorů v síti Solana za jejich účast na zabezpečení a provozu sítě.

 

Nevýhody Solany

I když má Solana mnoho výhod (jako např. rychlost, škálovatelnost, nízké transakční poplatky), není dokonalá a najde se i řada nevýhod, které mohou někoho od investice do této kryptoměny odradit. Centralizace, výpadky sítě, mladý ekosystém, bezpečnostní rizika a konkurenční prostředí jsou některé z hlavních výzev, kterým Solana čelí. Tyto faktory by měli investoři a uživatelé zvážit při rozhodování o tom, zda chtějí platformu využívat, nebo do ní investovat.

Zde jsou některé z hlavních nevýhod Solany:

1. Centralizace

- Validátoři: I když Solana používá konsenzus PoS, což je méně centralizovaný systém než Proof of Work (PoW), má relativně menší počet validátorů ve srovnání s jinými blockchainy. Tento menší počet validátorů znamená, že síť může být více náchylná k centralizaci.

- Staking: Vzhledem k tomu, že čím více SOL tokenů validátor vlastní, tím větší má vliv na síť, může to vést k tomu, že velcí vlastníci tokenů budou mít disproporční vliv na rozhodování v síti.

2. Výpadky sítě

- Nedostupnost: Solana v minulosti zaznamenala několik výpadků, kdy byla síť nedostupná nebo výrazně zpomalena. Tyto výpadky byly často způsobeny přetížením sítě nebo technickými problémy. Výpadky mohou narušit důvěru uživatelů a vývojářů v platformu.

- Složitost řešení problémů: Kvůli rychlému tempu inovací a složitosti technologií, které Solana používá, může být náročné rychle a efektivně řešit problémy, které vedou k výpadkům.

3. Mladý ekosystém

- Relativní novost: Solana je relativně mladá ve srovnání s jinými blockchainy, jako je Ethereum nebo Bitcoin. To znamená, že její ekosystém je stále ve fázi růstu a vývoje. Ačkoli má Solana slibné aplikace a projekty, není tak rozsáhlá a osvědčená jako starší blockchainy.

- Nedostatečné testování: Solana je dynamická a rychle se vyvíjející platforma. Rychlé tempo, kterým se vyvíjí, však může zapříčinit, že některé technologie a protokoly nemusí být dostatečně otestovány. Nedostatečné otestování může vést k neočekávaným problémům nebo zranitelnostem.

4. Bezpečnostní rizika

- Riziko chyby: S ohledem na nové technologie a komplexnost Solany mohou být blockchain a dílčí procesy náchylné k bezpečnostním chybám. Chyby v kódu nebo ve smart kontraktech mohou vést k narušení bezpečnosti nebo ztrátě prostředků.

- Útoky na síť: I když Solana používá zabezpečený mechanismus konsenzu, menší počet validátorů může usnadnit potenciální útoky na síť, pokud by se útočníkovi podařilo ovládnout dostatek tokenů nebo validátorů.

5. Ekonomický model a inflace

- Inflace: Solana má nastavenou inflaci, která se postupně snižuje, ale stále zůstává. Tzn., že celkový počet SOL tokenů se bude v oběhu neustále zvyšovat. To může časem vést k ředění hodnoty tokenů držených stakery a investory.

- Odměny pro validátory: I když jsou validátoři odměňováni za svou účast na síti, výše těchto odměn se může snižovat, jak se inflace postupně zpomaluje. To může do budoucna snižovat motivaci validátorů k účasti na zabezpečení sítě.

6. Konkurenční prostředí

- Silná konkurence: Solana čelí silné konkurenci od jiných blockchainových platforem, jako je Ethereum, Cardano, Polkadot a jiných. Každá z těchto platforem má své vlastní unikátní funkce a ekosystémy, což může omezovat schopnost Solany získat a udržet si uživatele a vývojáře.

7. Blockchain náročný na hardware

- Validátoři: Provoz validátora na síti Solana vyžaduje poměrně výkonný hardware, což je finančně náročná činnost. Vyšší finanční náklady mohou omezit počty validátorů, kteří budou moci tuto činnost nadále a udržitelně provozovat. To může přispět k další větší centralizaci sítě.

 

Kde, popř. jak lze Solanu pořídit či koupit

Solanu (SOL) můžete koupit nebo získat několika způsoby. Lze ji koupit například prostřednictvím kryptoměnových burz, decentralizovaných burz, OTC obchodování nebo kryptoměnových automatů. Dalšími způsoby, jak získat SOL, jsou staking, airdropy a odměny z projektů a aplikací na Solaně. Při nákupu a získávání SOL je důležité zajistit bezpečnost a ověřit důvěryhodnost platformy, kterou používáte.

Zde je přehled různých metod:

1. Koupě na kryptoměnové burze

- Centralizované burzy: Mince SOL jsou dostupné na mnoha populárních kryptoměnových burzách, jako jsou CoinBank, Binance, Coinbase, Kraken, Bitfinex, CoinBank Trader, Huobi, OKEx apod. Na těchto burzách je zapotřebí se zaregistrovat a pokud možno také nejlépe ověřit svou identitu (KYC – Know Your Customer). Poté je zapotřebí na svůj zákaznický účet vložit převodem nebo kartou fiat měnu (např. USD, EUR, CZK), nebo převést jinou kryptoměnu (např. BTC, ETH). Jakmile bude vklad připsán na váš zákaznický účet, můžete začít obchodovat. Stačí v seznamu dostupných kryptoměn vyhledat kryptoměnu Solana (SOL) a můžete začít nakupovat podle aktuální ceny.

- Decentralizované burzy (DEX): Solana má i své decentralizované burzy, jako např. Serum nebo Raydium. Tyto platformy vám umožňují obchodovat SOL přímo z vaší kryptopeněženky. Stačí jen vaší kryptopeněženku připojit k DEX a můžete začít obchodovat. Nevýhodou této metody je, že SOL můžete v prostředí DEX pořídit pouze za jinou kryptoměnu a co víc, musíte mít na své kryptopeněžence dostatek kryptomincí SOL z dřívějších transakcí, abyste mohli pokrýt poplatky za nákup nových mincí.

2. Získání SOL zdarma nebo za práci

- Airdropy: Někdy mohou být pořádány airdropy, kde projekt rozdává SOL zdarma k propagaci nebo k odměnám za účast. Pokud chce někdo získat mince Solany touto cestou, měl by pravidelně sledovat oficiální kanály Solany a kryptoměnové zprávy pro informace o případných airdropech. Zpravidla pak stačí dodržovat instrukce a řídit se pokyny (např. registrace, sdílení na sociálních médiích).

- Odměny za staking: Pokud už nějaké mince Solany vlastníte, tak další můžete získat také tím, že stakujete SOL tokeny. Nejen, že tím vyděláváte další mince, navíc tím pomáháte zabezpečovat síť. Než se rozhodnete pro tuto formu výdělku, udělejte si rešerši stakingových poolů nebo validátorů sítě Solana, ať víte, do jakého projektu vložíte své mince. Jakmile si zvolíte, uzamkněte své tokeny SOL do společného staku a začněte získávat odměny.

3. Nákup na kryptoměnových automatech

- Bitcoinmaty: Dnes již není těžké v nějakém větším městě najít kryptomat, jehož prostřednictvím si zájemce o Solanu může nakoupit mince této kryptoměny. Postup je celkem jednoduchý, stačí vložit hotovost, nebo platební kartu a pak už jen postupovat podle pokynů na automatu. Nevýhodou je, že při takovéto formě nákupu jsou účtovány vysoké transakční poplatky.

4. Koupě prostřednictvím OTC (Over-The-Counter) obchodování

- OTC: Pokud by se nějaký investor rozhodnul pro větší investici do Solany, může využít služby OTC. Tato forma obchodu umožňuje přímý nákup mezi kupujícím a prodávajícím. Jedná se o složitější obchodování, čemuž odpovídá i postup, jak takový obchod uskutečnit. Je zapotřebí kontaktovat OTC brokera nebo obchodníka specializujícího se na kryptoměny. V takovém případě je zapotřebí ujednat si podmínky obchodu a pak již jen uskutečnit nákup.

5. Získání SOL prostřednictvím projektů a aplikací

- Programy odměn: Některé projekty na blockchainu Solana mohou nabízet SOL jako odměny za účast v jejich ekosystému (např. za používání jejich služeb nebo aplikací). Zájemce o tuto formu výdělku by měl sledovat web Solany a komunitu, ze kterých se o programech odměn a promo akcích, které budou SOL nabízet.

- DeFi aplikace: Některé DeFi aplikace na Solaně umožňují vydělávat SOL prostřednictvím poskytování likvidity nebo jiných aktivit. Pokud bude investor uvažovat o této formě přivýdělku, měl by se připojit k DeFi aplikacím, které podporují SOL a provést požadované akce jako např. poskytnout určitou likviditu. Zato investor získá jako odměnu nové SOL.

 

Budoucnost Solany

Stejně jako Bitcoin a Ethereum, tak Solana má zaděláno na lepší zítřky, když následuje cestu těchto dvou hegemonů na trhu s kryptoměnami. Zatím co Bitcoin se dočkal svých prvních burzovně obchodovatelných fondů s bitcoiny již v lednu 2024, tak Solana na své první přímé investiční produkty teprve čeká. Tiše tak závidí také Ethereu, který se svých burzovně obchodovaných fondů dočkal v srpnu 2024.

Solana však nemusí zoufat, protože první žádosti o povolení obchodovat se Solanou napřímo již doputovaly na stůl americké Komise pro cenné papíry a burzy. Je tak jen otázkou času, kdy dvě nejhodnotnější kryptoměny podle tržní kapitalizace doplní také Solana. Jakmile se tak stane, získá Solana status investičního aktiva a dočká se pevnějšího ukotvení na trhu.

 

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely. 


 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

29.08. 12:57  Problém všech kryptoměn (Pavloušek)
28.08. 08:39  Nelze (Michal)
27.08. 18:58  Solana pro běžné placení (roman)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Út 13:57  Martin Stránský ve Studiu C T24 - 7.9. 2024 Martin Stránský (WBTCB)
06.09.2024  Září je historicky nejhorším měsícem pro Bitcoin! Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
04.09.2024  Češi v srpnu nakoupili víc kryptoměn něž loni Martin Stránský (WBTCB)
02.09.2024  Velké srovnání Solany, Etherea a Bitcoinu Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
28.08.2024  Zlato od začátku roku investorům vydělalo 21 procent Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688