Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  21.11.2023 13:40:42

Staking – o co se jedná

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Kryptoburzy začínají svým klientům zprostředkovávat tzv. službu stakingu. Výjimkou nejsou ani CoinBank a CoinBank Trader, které tuto možnost do svého portfolia nabízených služeb také nedávno zařadily. Společnosti, které umožňují svým klientům možnost stakování (tzv. sázení mincí), se s nimi zároveň dělí o zisky, které za udržování blockchainových systémů obdrží. Tyto společnosti totiž provádí životně důležitou funkci pro celý systém jednotlivých kryptoměn, kterou je ověřování transakcí metodou proof of stake (PoS).

Staking

Jedná se o stav, kdy uživatelé uzamknou část svých tokenů do blockchainu určité kryptoměny. K tomu je použita tzv. chytrá smlouva, v níž jsou zároveň stanoveny podmínky, které musí uživatel splnit. Jednou z podmínek může být, např. jaký minimální počet mincí musí uživatel tímto způsobem zamknout v systému. Často je požadován větší objem mincí, než který si může dovolit jen jeden uživatel.

Reakcí nato je sdružování více uživatelů do jednoho zaštiťujícího subjektu. Požadavek na uzamčení většího počtu mincí má předem odradit případné podvodníky. Pokud by totiž nějaký subjekt při ověřování transakcí podváděl a přišlo se nato, hned by o svůj uzamčený vklad přišel. Požadavek na uzamčení většího objemu mincí tak je legitimní a zároveň působí preventivně. Odměny za ověřování transakcí pak jsou mezi dílčí uživatele děleny dle poměru jejich vkladů vůči celkovému objemu uzamčených mincí.

Proč je stakování (sázení) důležité?

Systém PoS pomáhá udržovat blockchainovou síť v provozu. Ověřuje transakce a vytváří o nich bezpečný veřejný záznam. Neméně důležitá je energetická náročnost. Ověřování transakcí metodou PoS je mnohem šetrnější ke spotřebě elektrické energie. Odhaduje se, že metodou ověřování PoS se dá oproti metodě proof-of-work (PoW) ušetřit až 99 % elektrické energie. Největší a nejznámější kryptoměnou, která využívá ke svému provozu metodu PoS, je Ethereum.

K čemu slouží systém "proof of stake"?

Blockchain je novodobá účetní kniha, která je sdílena na počítačích každého jednoho uživatele po celém světě. Blockchainové systémy nemají jednu centrální autoritu, která by danou síť spravovala, což je zárukou transparentnosti. Systémy PoS spoléhají na skupinovou akci, která uspořádává a chrání sekvenční záznamy v blockchainu.

Jak funguje ověřování metodou PoS?

Metoda PoS funguje tak, že validátoři transakcí mezi sebou nesoutěží, ale dostanou rovnou pobídku, že když na ověřování transakcí budou spolupracovat, získají předem domluvenou odměnu. Aby se však uživatel mohl stát validátorem, musí vložit do společného banku nějakou minimální sumu dané kryptoměny. Odměna se dělí mezi validátory poměrně k výši jejich vkladů. Pokud byste se chtěli stát validátory, ale sami nemáte dostatečný počet mincí, nevadí. Můžete se spojit s jinými uživateli a stát se validátorem společně.

Jaká je motivace ke vkladu do banku (staking)?

Validátoři (ověřovatelé) jsou vybízeni k ověřování bloků transakcí v blockchainu. Pokud ověřený blok přijmou za platný také ostatní validátoři, získají ověřovatelé odměnu v nových kryptomincích dané kryptoměny. Pokud by se někdo pokusil podvádět a systém nějak obelstít, vystavuje se velmi vysokému, takřka až 100% riziku, že o svůj stake (vklad) přijde. Na dodržování pravidel hry a udržení důvěryhodnosti tak dbá celá škála validátorů, kteří za svou práci dostávají poměrnou odměnu z hodnoty celého vkladu.

 

Nabídka digitálních aktiv ke stakování | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/staking

Služba staking-as-a-service

Službu staking as a service nabízejí svým uživatelům převážně větší kryptoburzy. V České republice po dlouhých týdnech plánování a zařizování tuto službu nabízí také CoinBank. Nicméně zájemce může využít i zahraniční subjekty. Co však mají všichni společného, je, že umožňují svým uživatelům vkládat jejich mince do společného banku, který posléze spravují a zhodnocují pomocí potvrzování transakcí v těžebních systémech metodou PoS.

Výhodou pro zájemce z řad uživatelů je to, že si nemusí pořizovat žádné hardwarové vybavení a nemusí mít ani žádné know how. Hardwarové vybavení zajišťuje správce vkladů, který zároveň poskytuje své know how. Uživatelé se pak už jen společně skládají na požadovanou výši staku (vkladu). Správce vkladu (kryptoburza) se zato, že mu uživatelé poskytnou své mince do správy, revanšuje poměrným podělením se o obdrženou odměnu dle výše dílčích vkladů.

Hrajte fér

Pokud se uživatelé rozhodnou zapojit do některého z projektů Stakingu, měli by si nejprve projít nabídky a teprve až po jejich porovnání se rozhodnout, na kterém projektu chtějí participovat. Drobnou pomůckou pro výběr spolehlivého partnera může být to, že takový partner (správce vkladu) nebude uživatelům účtovat poplatky za stakování a ani za tzv. odstakování, tedy případ, kdy se uživatel rozhodne ukončit spolupráci a svůj podíl z projektu stáhne.

Spolehlivý partner je vždy připraven na možnost, že uživatel svůj stake (vklad) z projektu stáhne a drží dostatečné rezervy na vyplacení takového uživatele. Aby nedošlo k situaci, kdy by odchod jednoho uživatele potopil celý projekt. Zároveň správce vkladu nijak nezdržuje výplatu uživatelových mincí v případě odstakování.

 

Spolehliví partneři pak nabízí uživatelům alespoň 4% podíl na zisku a odměnu uživatelům připisují v pravidelných intervalech. Pokud nabízejí nižší odměnu, nemusí se hned jednat o nespolehlivého partnera, ale je na místě větší obezřetnost, popřípadě je zapotřebí se doptat, proč je nabízená odměna tak nízká.

Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688