Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  16.08.2024 08:56:00

Ranní zprávy 16.08.2024: Koruna vůči euru ve čtvrtek mírně oslabila a obchodování se vrátilo k úrovni 25,20 CZK/EUR

Klíčové události

- USA: Maloobchodní tržby v červenci +1,0 % m/m a po očištění o podeje automobilů a pohonných hmot +0,4 % m/m. Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti do 10/8 poklesly na 227 tis. Index výrobní aktivity v okolí Philadelphie v srpnu poklesl na -7,0 z červencových +13,9 bodu. Index výrobní aktivity v okolí New Yorku v srpnu mírně vzrostl na -4,7 z červencových -6,6 bodu. Průmyslová produkce v červenci -0,6 % m/m a -0,2 % r/r. Index vývoje na trhu nemovitostí NAHB v srpnu poklesl na 39 z červencových 41 bodů.

Vývoj na devizovém trhu

- EURCZK: Koruna vůči euru ve čtvrtek mírně oslabila a obchodování se vrátilo k úrovni 25,20 CZK/EUR. Koruně včera nepomohl vývoj na eurodolaru (posílení dolaru). Domácí makroekonomický kalendář byl včera prázdný. Dnes bude sice zveřejněna červencová výrobní inflace, ale dopad na kurz koruny by měl být minimální. Nejpravděpodobnějším scénářem pro závěr týdne je pokračování obchodování v širším okolí hladiny 25,20 CZK/EUR.

- USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru včera koruna oslabila. Odpoledne dolaru pomohla lepší čísla z americké ekonomiky a v závěru odpoledne se obchodovalo nad hladinou 22,90 CZK/USD. Na měnovém páru s polským zlotým včera koruna oslabila a ke konci odpoledne se nacházela v blízkosti úrovně 5,88 CZK/PLN.

- EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn včera maďarský forint v závěru odpoledne oslabil nad hladinu 395 HUF/EUR. Obchodování polského zlotého vůči euru se odehrávalo v rozmezí 4,275 – necelých 4,29 PLN/EUR. V Polsku byly trhy kvůli státnímu svátku zavřené.

- EURUSD: Na hlavním měnovém páru ve čtvrtek dolar posílil, smazal část ztrát z první poloviny týdne a obchodování se vrátilo zpět pod hladinu 1,10 USD/EUR. Impulsem k posílení dolaru byla silnější kombinace zveřejněných statistik z americké ekonomiky – rychlejší růst červencových maloobchodních tržeb (vzhledem k významu spotřeby domácností na tvorbě amerického HDP velmi důležitý údaj) a na druhé straně pokles nových týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA. Obavy z blížící se recese v americké ekonomice tak dále polevují, což se včera odpoledne paralelně projevilo i v nárůstu dolarových sazeb a výsledně poklesla očekávání, že americký Fed začne od září prudce snižovat úrokové sazby. Právě tento mix včera odpoledne pomohl k posílení dolaru. Dnešní odpoledne bude již na důležité statistiky z USA slabší, když za pozornost stojí především srpnová spotřebitelská důvěra.

Očekávaná data a události

- ČR: Index cen průmyslových výrobců (červenec)

- Eurozóna: Zahraniční obchod se zbožím (červen)

- Polsko: Spotřebitelské cenyjádrová složka (červenec)

- USA: Stavební povolení a zahájené stavby domů (červenec), Spotřebitelská důvěra podle průzkumu Michiganské univerzity (srpen) – předběžný odhad, Projevy centrálních bankéřů (Fed) - Goolsbee

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcenta.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Zprávy o koruně

Další zprávy k tématu "Koruna spodek"








Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688