David Matulay (InvestingFox)
Okénko BIG EXPERT  |  14.08.2024 10:00:49

Zisky Novavaxu zaostaly za očekáváním, nyní vidí naději v uzavření dohody o vakcínách se Sanofi

Společnost Novavax, kdysi považovaná za slibného hráče v oblasti vakcín COVID-19, nyní čelí problémům, které odhalují nevyhnutelné obtíže při udržování konkurenční výhody v dynamickém farmaceutickém průmyslu. Po zveřejnění posledních finančních výsledků je patrné, že společnost Novavax stojí na křižovatce, kde strategická rozhodnutí určí její budoucí cestu.

Finanční výsledky zklamaly

Navzdory nárůstu příjmů se společnost Novavax, známá především díky své vakcíně COVID-19, potýká s významnými problémy. Za druhé čtvrtletí roku 2024 společnost vykázala tržby ve výši 415,5 milionu USD, což je mírně pod očekáváním analytiků, které bylo podle LSEG (London Stock Exchange Group) stanoveno v průměru na 458,6 milionu USD. Její zisk na akcii rovněž zaostal za odhady, když dosáhl 0,99 USD oproti předpokládaným 1,64 USD. * Tyto výsledky přicházejí v době, kdy společnost snížila svůj odhad tržeb na celý rok 2024 z původního rozpětí 970 milionů až 1,17 miliardy dolarů na nové rozpětí 700 až 800 milionů dolarů. Skromnější výhled je připisován očekávanému poklesu prodeje vakcíny COVID-19. Kromě toho společnost snížila svůj odhad prodeje produktů v roce 2024 z původně očekávaných 400-600 milionů USD na 275-375 milionů USD. [1]

Společnost Sanofi převezme vakcínu COVID-19

Ve snaze čelit finančním problémům uzavřela společnost Novavax dohodu s francouzským výrobcem léčiv Sanofi, podle níž výrobce převezme hlavní obchodní odpovědnost za vakcínu proti koronaviru vyvinutou společností Novavax. Od ledna 2025 bude společnost Sanofi zodpovědná za trhy v Evropě, USA a dalších významných regionech. Spolupráce se společností Sanofi je považována za klíčový faktor budoucí hodnoty, který společnosti Novavax umožní zefektivnit své operace a soustředit se na inovaci a nové příležitosti. Obchodní dohoda podepsaná v květnu již poskytla finanční posilu ve výši 1,2 miliardy USD a zmírnila obavy z možných problémů s likviditou. Celková částka zahrnuje zálohovou platbu ve výši 500 milionů USD a kapitálovou investici ve výši 70 milionů USD. Následné příjmy ve výši 700 milionů USD by měly pocházet z další komercializace a vývoje vakcín, a to v závislosti na splnění priorit dohody. Analytici však stále poukazují na nejistou budoucnost společnosti, zejména vzhledem k nejisté poptávce po jejích produktech v nadcházejících měsících. [2]

Akcie zůstávají volatilní

Po oznámení finančních výsledků cena akcií společnosti Novavax nejprve klesla, ale poté se zotavila a dostala se nad 11 USD. * Akcie letos posílily o 130 %, k čemuž přispěla květnová dohoda se společností Sanofi. Růst akcií společnosti Novavax výrazně překonal výkonnost biotechnologického indexu Nasdaq, který sleduje farmaceutické a biotechnologické společnosti obchodované na Nasdaq. * Nicméně někteří analytici snížili hodnocení akcií společnosti Novavax na "prodat" nebo "držet". Podle investiční banky JPMorgan, která snížila své hodnocení z "neutrální" na " podhodnocené", je dohoda se společností Sanofi sice pozitivním krokem, ale nemusí přinést takové příjmy, jaké společnost očekává, protože poptávka po vakcínách COVID-19 a vakcínách proti chřipce klesá. Stojí za zmínku, že toto hodnocení bylo vydáno několik dní před zveřejněním finančních výsledků.

Zdroj: investing.com*

Závěr

Farmaceutický průmysl je nestabilní obor a Novavax se nachází v klíčovém okamžiku, kdy musí čelit výzvám a přizpůsobit svou strategii tak, aby si zajistil budoucí finanční stabilitu. Nízké zisky a snížené prognózy tržeb naznačují, že společnost čelí značným potížím. Dobrou zprávou je, že partnerství se společností Sanofi by mohlo poskytnout potřebný impuls a umožnit společnosti Novavax soustředit se na vývoj nových vakcín. Přestože akcie společnosti Novavax zaznamenaly po uzavření dohody výrazný růst, budoucnost společnosti zůstává nejistá, zejména kvůli klesající poptávce po vakcínách. [3]

Zdroje:

https://www.biospace.com/business/novavax-misses-q2-revenue-estimate-cuts-2024-forecast-on-covid-19-vaccine-sales

https://www.cnbc.com/2024/08/08/novavax-cuts-2024-revenue-forecast-on-lower-covid-vaccine-sales.html

https://www.investing.com/news/assorted/novavax-reports-q2-issues-operational-update-432SI-3561822

https://finance.yahoo.com/news/novavax-stock-doubles-after-sanofi-deal-marks-new-chapter-for-company-172419830.html

https://www.investing.com/news/company-news/novavax-stock-overvalued-covid19-demand-lower-than-expected--jpmorgan-93CH-3542876

* Údaje týkající se minulosti nejsou zárukou budoucích výnosů.

David Matulay, InvestingFox

Výhledová prohlášení představují předpoklady a současná očekávání, která nemusí být přesná nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucích výsledků. Výhledová prohlášení v sobě zahrnují riziko a nejistotu, protože se týkají budoucích událostí a okolností, které nelze předvídat, a skutečný vývoj a výsledky se mohou podstatně lišit od těch, které jsou vyjádřeny nebo naznačeny v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

[1], [2], [3] Upozornění! Tento marketingový materiál není a nesmí být chápán jako investiční poradenství. Údaje týkající se minulosti nejsou zárukou budoucích výnosů. Investice v cizí měně může ovlivnit výnosy v důsledku kolísání. Všechny transakce s cennými papíry mohou vést k ziskům i ztrátám. Výhledová prohlášení představují předpoklady a současná očekávání, která nemusí být přesná nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. InvestingFox je ochranná známka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. regulované Národní bankou Slovenska.

 

David Matulay

David Matulay je analytikem InvestingFox. Do této společnosti nastoupil v roce 2023 jako vedoucí oddělení dealingu a portfolio manažer. Před tím získával tři roky zkušenosti jako finanční analytik v Advena Hedge Fund.

David vystudoval Průmyslovou informatiku na SPŠ Elektrotechnická v Bratislavě a Finance, bankovnictví a investování na Ekonomické univerzitě v Bratislavě. V současnosti dálkově studuje Mezinárodní a diplomatická studia na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů v Praze.

 

InvestingFox

InvestingFox je registrovaná ochranná známka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s., obchodníka s cennými papíry podle rozhodnutí uděleného Národní bankou Slovenska č. OPK-2297/2007-PLP. Svým partnerům poskytuje silné zázemí díky 16 letům zkušeností na finančních trzích.

Naši specialisté nabízejí vysokou odbornost a prvotřídní služby s možností obchodovat s více než 1 000 obchodními nástroji prostřednictvím CFD derivátů. U nás si můžete být jisti, že osobní údaje, účty i vklady nebo výběry jsou chráněny přísnými standardy kybernetické bezpečnosti.

Více informací na https://investingfox.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

20.08.2024  Trhy opět ožívají: obavy z recese postupně mizí David Matulay (InvestingFox)
20.08.2024  Zlato na novém rekordu. K růstu mu pomáhá mnoho věcí Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688