Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Úrokové sazby  |  01.08.2024 17:39:03

ČNB zpomaluje cyklus očekávaným snížením sazeb o 25bb

Bankovní rada ČNB na dnešním zasedání zpomalila cyklus uvolňování měnové politiky, když jednohlasně rozhodla o snížení úrokových sazeb o 25bb. V analytické obci sice panovala naprostá shoda ohledně pravděpodobnosti tohoto kroku, na finančních trzích však byla patrná určitá nejistota s ohledem i na diskutovanou možnost opětovného snížení sazeb o 50bb. Zvýšenou nejistou během dne reflektoval kurz koruny oslabením až nad 25,50 EUR/CZK, po zveřejnění rozhodnutí však posiluje směrem k 25,30 EUR/CZK.

Na tiskové konferenci guvernér ČNB Aleš Michl uvedl, že rozhodnutí se opírá zejména o novou makroekonomickou prognózu implikující určitá proinflační rizika i pro následující čtvrtletí. Nenaplnily se tak spekulace o možném opětovném výraznějším snížení sazeb. Nastavení měnové politiky zůstává dle vyjádření guvernéra přísné, jelikož reálné úrokové sazby jsou kladné a tlumí ekonomickou aktivitu, nicméně zvýšení proinflačních tlaků by představovalo riziko odpoutání inflace od cíle směrem k horní hranici tolerančního pásma. ČNB se proto nadále chystá řídit nově příchozími daty, přičemž její další postup má být opatrný a nevylučuje ani možnost pozastavení cyklu. Mezi hlavní ukazatele pro Bankovní radu má stále patřit zejména setrvalost nízkoinflačního prostředí, vývoj kurzu koruny, fiskální napětí, ale i kroky ostatních centrálních bank, přičemž ČNB chce dále sledovat transmisi měnové politiky do reálné ekonomiky.

Zároveň byla představena nová makroekonomická prognóza, dle které byl směrem níže revidován růst HDP v tomto roce, který by měl dosáhnout 1,2 % (vs předchozí prognóza 1,4 %), v příštím roce by však měl růst zrychlit až na 2,8 % (vs předchozích 2,7 %). Prognóza dále předpokládá vývoj inflace kolem 2 % v následujících měsících s případným mírným výkyvem směrem výše ke konci roku z důvodu nižší loňské základny. Průměrná inflace by tak letos měla dosáhnout 2,2 %, v příštím roce 2 %. Jádrová inflace by měla zůstat zvýšená na úrovni 2,5 %, příští rok 2,3 %. Rizika prognózy hodnotí Bankovní rada jako vyrovnaná. Rizika pro inflaci směrem výše představují zvýšené mzdové požadavky, nadměrný růst celkových veřejných výdajů, vyšší než očekávaná setrvačnost růstu cen služeb a také přerušení dezinflace u obchodovatelných statků. V delším horizontu roli může hrát i případné zrychlení tvorby peněz plynoucí z výraznějšího oživení úvěrové aktivity. Rizikem směrem níže je pro inflaci zhoršení globální hospodářské aktivity, zejména slabší výkon Německa. Prognóza pro 3M PRIBOR naznačuje základní úrokovou sazbu ke konci roku mírně nad 4 %, což je konzistentní s deklarovaným opatrnostním přístupem Bankovní rady na nadcházejících zasedáních. Koruna by podle prognózy měla zůstat slabší a vrátit se k posilování spíše až se začátkem příštího roku.

   

Dnešní rozhodnutí potvrdilo očekávaný opatrnější přístup Bankovní rady navzdory velmi pozitivnímu vývoji inflace v posledních měsících. Ačkoli určitá proinflační rizika přetrvávají, očekávaný vývoj nahrává pokračování cyklu uvolňování měnové politiky i ve zbytku roku.

Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688