ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  01.08.2024 15:45:00

Komise žádá o zpětnou vazbu k návrhu antimonopolních pokynů ohledně zneužívání dominantního postavení

Veřejná konzultace k pokynům k uplatňování článku 102 SFEU

Evropská komise dnes zahájila veřejnou konzultaci, v níž vyzývá všechny zúčastněné strany, aby se vyjádřily k pokynům ohledně zneužívání dominantního postavení vylučujícího konkurenty.

Článek 102 Smlouvy o fungování Evropské unie (SFEU) zakazuje dominantním podnikům, aby svého dominantního postavení zneužívaly, mimo jiné chováním, které by z trhu vyloučilo jeho konkurenty. Příkladem takového chování jsou predátorské ceny, stlačování marží, výhradní jednání s obchodními zástupci nebo odmítání dodávek.

Prosazování článku 102 SFEU je klíčové pro zajištění účinného fungování hospodářské soutěže a pro to, aby podniky dostaly spravedlivou příležitost konkurovat si a aby spotřebitelé měli z konkurenčních trhů prospěch. Komise má s prosazováním článku 102 SFEU rozsáhlé zkušenosti, zejména pokud jde o zneužívání dominantního postavení vylučujícího konkurenty. Článek 102 SFEU je zároveň jedinou oblastí evropského práva hospodářské soutěže, pro kterou dosud neexistují pokyny k uplatňování.

Cílem dnes zveřejněného návrhu pokynů je zohlednit judikaturu soudů EU v oblasti zneužívání dominantního postavení vylučujícího konkurenci tak, jak ji vykládá Komise, a praxi Komise. To pomůže zvýšit právní jistotu ve prospěch spotřebitelů a podniků, jakož i vnitrostátních orgánů pro hospodářskou soutěž a soudů.

Návrh pokynů se zabývá řadou zásadních otázek v oblasti zneužívání dominantního postavení vylučujícího konkurenci, mimo jiné:

  • účelem prosazování právních předpisů v oblasti hospodářské soutěže a konceptem blaha spotřebitelů v rámci práva EU, a to i v souvislosti se zneužíváním dominantního postavení vylučujícím konkurenci,
  • hlavními zásadami pro posouzení samostatného a kolektivního dominantního postavení,
  • použitím obecných zásad ke stanovení, zda by jednání dominantní společnosti mohlo představovat zneužívání, a zejména pojmů „hospodářská soutěž na základě skutečných kvalit“ a „vylučující účinky“,
  • důkazy nezbytnými k prokázání, že jednání může vyvolat vylučující účinky. Návrh pokynů zejména specifikuje: i) kategorie jednání, u nichž je nezbytné prokázat schopnost vyvolat vylučující účinky, ii) kategorie jednání, která mají vysoký potenciál vést k vylučujícím účinkům, a iii) čistá omezení, která vedou k vylučujícím účinkům už ze své podstaty,
  • hmotněprávní normou k prokázání, zda jednání má schopnost vyvolat vylučující účinky,
  • analytickým rámcem použitelným na určité typy jednání dominantních společností. Návrh rozlišuje mezi: i) jednáním podléhajícím zvláštnímu právnímu testu podle judikatury EU (tj. výhradní jednání, vázaný a spojený prodej, odmítnutí dodávek, predátorské ceny a stlačování marží) a ii) jednáním nepodléhající zvláštnímu právnímu testu (tj. podmíněné slevy, vícevýrobkové slevy, sebezvýhodňování a omezení přístupu),
  • obecnými zásadami pro posouzení objektivních důvodů, jimiž argumentuje dominantní podnik.

Další kroky

Všechny zainteresované strany se k návrhu pokynů mohou vyjádřit do 31. října 2024. Další informace včetně toho, jak vložit příspěvek, najdete zde.

Komise momentálně plánuje finalizovat návrh pokynů ohledně zneužívání dominantního postavení vylučujícího konkurenty na základě připomínek obdržených v rámci této veřejné konzultace v průběhu roku 2025.

Souvislosti

Článek 102 SFEU, který mohou uplatňovat i vnitrostátní orgány pro hospodářskou soutěž a soudy, zakazuje zneužívání dominantního postavení, které by mohlo ovlivnit obchod uvnitř EU a bránit hospodářské soutěži nebo ji omezovat. Provádění tohoto ustanovení se řídí nařízením č. 1/2003.

V pokynech z roku 2008 k prioritám Komise v oblasti prosazování práva stanovila Komise své priority v oblasti prosazování práva, pokud jde o zneužívající chování dominantních podniků vylučující ostatní soutěžitele. Tyto pokyny přispěly k podpoře přístupu zaměřeného na možné účinky údajného zneužívajícího jednání prostřednictvím analýzy dynamiky trhu (tzv. „přístup založený na účincích“). Od přijetí pokynů z roku 2008 vydal Soudní dvůr Evropské unie 34 rozsudků týkajících se zneužívajícího chování vylučujícího ostatní soutěžitele. Tato bohatá judikatura podpořila na účincích založený přístup k článku 102 SFEU, který Komise podporuje, a podstatně vyjasnila působnost antimonopolních pravidel.

V březnu 2023 zveřejnila Komise výzvu k předložení faktických podkladů, kterou chtěla získat zpětnou vazbu k přijetí pokynů ohledně zneužívání dominantního postavení chováním vylučujícím konkurenci. Zúčastněné strany tuto iniciativu obecně uvítaly a vyzvaly k jasnosti a právní jistotě při uplatňování článku 102 SFEU na jednání vylučující konkurenci.

Současně s výzvou Komise zveřejnila sdělení (s přílohou), kterým se mění pokyny z roku 2008 k prioritám Komise v oblasti prosazování práva, pokud jde o zneužívání dominantního postavení chováním vylučujícím konkurenci. Po přijetí nových pokynů Komise zruší pokyny k prioritám v oblasti prosazování práva z roku 2008 ve znění sdělení z března 2023.

Generální ředitelství pro hospodářskou soutěž v březnu 2023 zveřejnilo též informační dokument „Dynamický a schůdný na účincích založený přístup k článku 102 SFEU“, který blíže vysvětluje nejen pozadí iniciativy k sepsání nových pokynů, ale i změny stávajících pokynů z roku 2008, které plynou ze sdělení.

Další informace o této iniciativě jsou k dispozici na zvláštní internetové stránce GŘ pro hospodářskou soutěž, kde je též uveden odkaz na návrh pokynů a pokyny, jak k němu podat připomínky.

 

Quote

Zneužívání dominantního postavení, které vylučuje konkurenci, poškozuje jak podniky, tak spotřebitele. Zvyšuje totiž ceny, omezuje inovace a zhoršuje kvalitu zboží a služeb. Abychom mohli proti takovému chování účinně postupovat, musíme mít naprosto jasná pravidla hry. Náš návrh pokynů chce být předvídatelným, koherentním a fungujícím rámcem pro posuzování zneužívajícího jednání. Pokyny odrážejí náš výklad judikatury EU a cenné zkušenosti získané při prosazování pravidel proti zneužívání dominantního postavení podniků. Vyzýváme nyní všechny zainteresované strany, aby se s námi podělily o své názory.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně odpovědná za politiku hospodářské soutěže 2024-07-03

Diskuse je uzavřena





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688