ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  01.08.2024 15:55:54

Struktura mezd zaměstnanců v Praze 2023: Medián hrubé mzdy v Praze byl v roce 2023 na úrovni 46 429 Kč za měsíc

 

1. 8. 2024

Medián hrubé mzdy v Praze byl v roce 2023 na úrovni 46 429 za měsíc. Zatímco muži dosáhli na medián ve výši 50 534 , ženy měly pouze 43 191 za měsíc. V Praze byla průměrná hrubá měsíční mzda v roce 2023 celkem 57 275 , ženy měly o 22 % nižší průměrnou mzdu (50 011 ), než muži (63 886 ). Nejvyšší průměrnou mzdu měli v Praze řídící pracovníci (129 748 ). Jejich mzda byla 2,3 krát vyšší než byl průměr pražských zaměstnanců. Nejnižší mzdu pak pobírali pomocní a nekvalifikovaní pracovníci a jejich mzda (25 971 ) bylo o více než polovinu nižší než pražský průměr (o 55 %).

Medián hrubých mezd

Z údajů strukturální mzdové statistiky plyne, že v roce 2023 dosáhli zaměstnanci v Praze na medián mezd ve výši 46 429 . Průměr mezd zaměstnanců byl ve stejném období 57 275 a byl tak o 23 % vyšší než medián.

Pražská průměrná mzda byla tak vyšší než pražská mediánová mzda, a to mnohem výrazněji než v ostatních krajích, kde se rozdíl mezi průměrem a mediánem pohyboval od 10 do 14 %. Praha je tedy krajem s vyšší diferenciací mezd, čemuž napovídá také hodnota variačního koeficientu (více zde ). Výraznější rozdíly mezi průměrem a mediánem byly ještě ve dvou krajíchStředočeském a Jihomoravském, jejichž mzdy patří v rámci Česka k těm vyšším.

Obrázek 1: Medián hrubých mezd, průměrná hrubá mzda a rozdíly mezi nimi v krajích Česka v roce 2023

Stejně jako průměrná mzda, i mediánová mzda mužů je vyšší, než mediánová mzda žen. Medián mezd mužů byl v Praze vyšší o 17 % než mzdový medián žen. V Česku byl o 15 % vyšší.

Obrázek 2: Medián hrubých mezd žen a jeho meziroční růst v Praze a ČR

Medián mezd žen rostl v Praze v letech 20132023 průměrným meziročním tempem 5 %. Rozdíly mezi jednotlivými lety byly však výrazné. Nejvyšší meziroční růst byl v období 20172019, kdy medián rostl o 7 až 10 % ročně. Naopak nízký byl růst v letech 20132015 a to na úrovni 1 až 3 %.

Obrázek 3 Medián hrubých mezd mužů a jeho meziroční růst v Praze a ČR

Meziroční růst mediánu mezd mužů v Praze se v období 20132023 pohyboval od 1 do 9 %. Průměrné meziroční tempo růstu byl 5 %. Také u mužů platilo, že nejvyšší meziroční růst mediánu mezd byl v letech 20172019 (6 až 9 %) a nejnižší v letech 2013-2015 (1 až 4 %).

 

Průměrná hrubá měsíční mzda v jednotlivých skupinách zaměstnání (podle CZ-ISCO)

Průměrná hrubá měsíční mzda v Praze dosáhla podle údajů ze strukturální mzdové statistiky na hodnotu 57 275 a přesáhla republikový průměr o 25 %. Mediánová mzda zaměstnanců v Praze (46 429 ) přesáhla republikový průměr výrazně méně (o 17 %). Průměr je více ovlivněn vysokými výdělky, dvě třetiny zaměstnanců mají mzdu nižší, než je průměr. Pokud chceme získat přesnější informaci o mzdové úrovni zaměstnanců, je medián mezd vhodnějším ukazatelem.

Ze strukturální mzdové statistiky máme za kraje k dispozici zajímavé informace o průměrné hrubé mzdě za jednotlivé skupiny zaměstnání (tzv. hlavní třídy zaměstnání) podle klasifikace zaměstnání CZ-ISCO. Můžeme tak sledovat diferenciaci hrubé mzdy na úrovni jednotlivých skupin zaměstnání a podívat se na to, jaké mzdy mají řemeslníci, pracovníci ve službách a obchodě nebo pomocní pracovníci.

Obrázek 4: Průměrná hrubá mzda v Praze v roce 2023 podle klasifikace zaměstnání (CZ-ISCO)

Na nejvyšší mzdu dosáhli v roce 2023 v Praze řídící pracovníci. Jejich průměrná hrubá mzda byla 129 748 za měsíc. Průměrnou mzdu v Praze tak přesáhli 2,3 krát. Řídící pracovníci v Česku dosáhli na mzdu 102 316 a jejich mzda tak převýšila průměr ČR téměř stejně (2,2 krát). Mezi řídící pracovníky jsou podle klasifikace zaměstnání CZ-ISCO zařazeni například ředitelé a manažeři na nejvyšších pozicích, primáři ve zdravotnictví nebo hlavní stavbyvedoucí.

U skupiny specialistů byla průměrná hrubá měsíční mzda v Praze na úrovni 77 290 a byla o 35 % vyšší než pražský průměr. V Česku měla tato skupina mzdu ve výši 66 207 a tudíž o 44 % vyšší, než byl průměr v republice. Specialisté v ČR jsou tak oproti průměru zaplaceni relativně více než specialisté v Praze. Mezi zaměstnance pracující v této skupině patří například stavební inženýři, astronomové a fyzici, vývojáři softwaru, praktičtí lékaři nebo učitelé na vysokých školách.

Třetí nejvyšší mzdu v Praze pak měli zaměstnanci pracující jako techničtí a odborní pracovníci – 54 563 a byla o 5 % pod pražským průměrem. V ČR byla tato skupina zaplacena relativně lépe: průměrnou mzdu měla sice ve výši 49 200 , ale přesáhla průměr ČR o 7 %. Mezi tuto skupinu zaměstnanců patří třeba stavební technici, mistři ve strojírenství, technici provozu ICT nebo také realitní makléři.

Čtvrtou nejvyšší mzdu měli v Praze úředníci (41 166 ). V Česku to však byli řemeslníci a opraváři s 38 890 průměrné hrubé mzdy měsíčně. Řemeslníci a opraváři v Česku měli mzdu o 15 % nižší, než byl průměr ČR. Úředníci v Praze dosáhli na mzdu, která byla dokonce o 28 % nižší než průměr v Praze. Do skupiny úředníci jsou zařazeni jak úředníci státu, tak také účetní, pracovníci v zákaznických centrech nebo administrativní pracovníci v dopravě a přepravě.

Na pátou nejvyšší mzdu dosáhli v Praze zaměstnanci pracující jako obsluha strojů a zařízení a montéři. Kromě klasické obsluhy strojů sem patří například řidiči kamionů nebo strojvedoucí. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda dosáhla v uplynulém roce na 40 315 . O 30 % nedosáhli na pražský průměr. To v Česku zaměstnanci, kteří obsluhují stroje a patří do skupiny montérů měli mzdu ve výši 37 186 . A oproti republikovému průměru měli mzdu o 19 % nižší.

Na hranici 40 tisíc Kč průměrné hrubé mzdy na měsíc pak v Praze nedosáhli řemeslníci a opraváři, kteří měli v průměru 39 765 . Jejich mzda byla o 31 % nižší než pražský průměr. Mezi tuto skupinu zaměstnanců patří například zedníci, tesaři, instalatéři nebo mechanici osobních automobilů.

Pracovníci ve službách a prodeji pak měli v roce 2023 průměrnou mzdu ve výši 33 777 , což bylo o 41 % níže než byl průměr pražských zaměstnanců. V ČR byla mzda u této skupiny zaměstnanců o málo nižší než pražská – 32 275 a byla o 30 % níže než průměr republiky. Do této skupiny jsou zahrnuty osoby pracující jako kuchaři, číšníci a servírky, prodavači v prodejnách, pracovníci a ošetřovatelé v sociálních službách, pracovníci ostrahy a další.

Nejnižší mzdu ze všech 10 skupin zaměstnání pobírali v Praze i v ČR pomocní a nekvalifikovaní pracovníci. V Praze dosáhli na 25 971 , což bylo ještě níže, než měli tito zaměstnanci v Česku celkem (26 499 ). Tato skupina pracujících se rekrutuje z řad uklízečů a uklízeček, dělníků, pracovníku odvozu a recyklace odpadu nebo pomocných dělníků ve výrobě. Jejich mzda byla v Praze nižší oproti průměrné mzdě pražských zaměstnanců o více jak polovinu (55 %). V ČR byla mzda pomocných pracovníků nižší o 42 %.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Údaje ze strukturální mzdové statistiky vychází z databází výběrového šetření Informační systém o průměrném výdělku MPSV (ISPV), které pokrývá mzdovou sféru, a z administrativního zdroje Informační systém o platu a služebním příjmu (ISP) Ministerstva financí, který plošně pokrývá platovou sféru. Průměrná mzda zaměstnance v daném roce je vypočtena poměřením s jeho placenou dobou, tedy počtem měsíců, za které mzdu či náhradu mzdy skutečně pobíral. Odečtena je doba nemocí a dalších neplacených nepřítomností v práci za daný rok. V textu se jedná vždy o mzdu hrubou. Vzhledem ke způsobu zjišťování podávají údaje ze strukturální mzdové statistiky informace jak o průměrných mzdách, tak o mediánu mezd. Údaje jsou zjišťovány podle pohlaví a jsou tříděny podle povahy vykonávaného zaměstnání zařazené v klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO.

Údaje nelze srovnávat s výsledky statistických šetření ČSÚ v podnicích, kde se zjišťuje celkový objem mzdových prostředků a ten je poměřován evidenčním počtem zaměstnanců podniku, v němž jsou však zahrnuti i zaměstnanci nemocní nebo s neplacenou nepřítomností kratší než 4 týdny.

  Více k metodice lze nalézt v publikaci Struktura mezd zaměstnanců - 2023 , v části „Úvod“.

Podrobné vysvětlení rozdílu mezi průměrnou mzdou a mediánem mezd najdete zde:
Ostře sledovaná mzda – průměr a medián | Statistika&My (statistikaamy.cz)

Povídání o průměru a mediánu lze nalézt v populárně-naučné publikaci ČSÚ „O složitém jednoduše“ pod tímto odkazem
99020519.pdf (gov.cz)

 

Kontakt:
Jana Podhorská
Oddělení informačních služeb Krajské správy ČSÚ v hl. m. Praze
Tel.: 737 280 502
E-mail: jana.podhorska@csu.gov.cz

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688