ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  25.07.2024 16:59:00

Komise navrhuje odložit v EU o jeden rok použitelnost obezřetnostních pravidel podle rámce Basel III

Obezřetnostní pravidla podle rámce Basel III, která se týkají tržního rizika

Evropská komise dnes přijala akt v přenesené pravomoci, kterým se v EU o jeden rok (tj. do 1. ledna 2026) odkládá datum použitelnosti jedné části standardů Basel III – základního přezkumu obchodního portfolia (FRTB). FRTB zahrnuje propracovanější metody měření rizik, jejichž cílem je lépe sladit kapitálové požadavky se skutečnými riziky, jimž banky čelí při svých činnostech na kapitálových trzích.

Komise se vždy zasazovala za včasné provedení standardů Basel III. Důkazem toho je skutečnost, že dne 9. července vstoupilo v platnost konečné znění bankovního balíčku, jakož i to, že nové basilejské požadavky vstoupí v EU v platnost od 1. ledna 2025.

EU je tak jednou z prvních hlavních jurisdikcí, které zavádění basilejských standardů dokončily. Uplatňování těchto standardů je důležité pro fungování dobře regulovaného a stabilního bankovního sektoru, který může přispět k finanční stabilitě a hospodářskému růstu.

Je však potřeba, aby bylo zavádění standardy napříč jurisdikcemi sladěné. Zpoždění a odchylky při provádění v hlavních jurisdikcích by mohly ohrozit důvěryhodnost standardů. To by v konečném důsledku mohlo narušit rovné podmínky na mezinárodní úrovni a ohrozit globální finanční stabilitu.

Komise zavádění basilejských standardů ve zbytku světa průběžně monitoruje a v této souvislosti zjistila, že některé hlavní jurisdikce dosud nedokončily přijímání svých pravidel nebo nesdělily harmonogram jejich zavedení. Z důvodu zachování rovných podmínek pro mezinárodně působící evropské banky, pokud jde o jejich obchodní činnosti, Komise rozhodla, že uplatňování této části standardů Basel III odloží. Standardy Basel III se budou na všechny banky v EU vztahovat od 1. ledna 2025, s výjimkou rámce pro tržní rizika (za předpokladu, že Evropský parlament a Rada nevznesou proti aktu v přenesené pravomoci námitky).

Příslušný akt v přenesené pravomoci byl přijat v souladu s mandátem, který Komise dostala od obou uvedených institucí.

Další kroky

Odložení dne použitelnosti pravidel FRTB o jeden rok nám poskytne čas na posouzení mezinárodního vývoje a našich dalších kroků. Evropský parlament a Rada mají nyní tři měsíce na to, aby předložený akt v přenesené pravomoci posoudily.

Souvislosti

Nedávný vstup bankovního balíčku (nařízení a směrnice o kapitálových požadavcích) v platnost představuje klíčový milník na cestě k důslednému zavedení basilejských standardů v rámci EU. To znovu potvrzuje naši vůli splnit náš mezinárodní závazek a uplatňovat nová obezřetnostní pravidla od 1. ledna 2025, jak bylo již dříve oznámeno.

Rovné podmínky na mezinárodní úrovni jsou obzvláště důležité pro činnosti na kapitálovém trhu. Konkurence mezi mezinárodně působícími bankami je v této oblasti velmi intenzivní díky tomu, že je snadné provádět tržní činnosti napříč jurisdikcemi. Zavádění FRTB by se proto mělo napříč jurisdikcemi co nejvíce sbližovat, aby se zabránilo narušení rovných podmínek hospodářské soutěže.

 

Další informace

Akt v přenesené pravomoci

Otázky a odpovědi zveřejněné na internetových stránkách GŘ FISMA

Quote

Jsme pevně odhodláni dodržet náš mezinárodní závazek k zajištění finanční stability: mezinárodní standardy Basel III budou v EU platit od 1. ledna 2025. Pro občany i podniky v EU se tím zajistí spolehlivý a stabilní bankovní sektor: zavádění pravidel Basel III je v zájmu EU. Avšak vzhledem k tomu, že hlavní jurisdikce dosud vlastní zavádění pravidel Basel III nedokončily, musíme o jeden rok odložit uplatňování nových kapitálových požadavků pro tržní rizika, abychom zachovali rovné podmínky pro banky z EU na mezinárodní úrovni. Komise úzce spolupracuje s Evropským orgánem pro bankovnictví a s orgány dozoru s cílem poskytnout bankám nezbytné technické údaje, aby byl v celé Evropě zajištěn jednotný přístup.
Mairead McGuinnessová, komisařka pro finanční služby, finanční stabilitu a unii kapitálových trhů 2024-07-23

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

26.08.2024  Erasmus+ a Adam na pracovní stáži ve Španělsku Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688