cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  19.07.2024 14:40:40

Hospodářské oživení v Německu navzdory potížím pozvolna pokračuje - Globální ekonomický výhled červenec 2024 - Německo

Hospodářské oživení v Německu navzdory potížím pozvolna pokračuje. Díky dílčím pozitivním zprávám je očekáván mírný růst HDP ve druhém čtvrtletí. Zahraniční poptávka vykazuje známky zlepšení, cestovní ruch by mohl být podpořen vyššími výdaji díky fotbalovému mistrovství Evropy a očekává se, že se poněkud zvýší i soukromá spotřeba, která byla utlumená. Nálada spotřebitelů se navíc v poslední době výrazně zlepšila, ačkoli v červnu došlo k prozatímnímu zastavení jejího oživení. Na vině jsou horší ekonomická očekávání a nižší ochota nakupovat, přičemž ochota spořit mírně vzrostla. Ve prospěch určitého ekonomického oživení hraje i průzkumový ukazatel Ifo index. Přesto, že se dle jeho červnové hodnoty podnikatelský sentiment vlivem pesimističtějších očekávání zhoršil, podnikatelská situace v zemi je výrazně lepší než v loňském roce. Hodnocení současné situace zůstalo beze změny. Slibné výsledky prozatím přináší i kompozitní ukazatel PMI, který se v červnu udržel v pásmu expanze a poukázal tak na již třetí měsíc po sobě rostoucí podnikatelské aktivity v soukromém sektoru, ačkoli tempo růstu mírně zpomalilo (50,4). Růst sektoru služeb se zmírnil (53,1) a pokles ve zpracovatelském sektoru se prohloubil (43,5). Dle nové prognózy CF by německá ekonomika měla letos růst o 0,2 % a v roce příštím dojde ke zrychlení růstu na 1,1 %.

Německá inflace v červnu poprvé po dvou měsících zpomalila. Podle harmonizovaných údajů spotřebitelské ceny v červnu meziročně vzrostly o 2,5 %, což je pokles oproti květnovým 2,8 %. Ceny energií se oproti loňskému červnu snížily o více jak 2 %, ale inflace cen potravin se opět zvýšila a meziročně vzrostla na 1,1 %. Celkově však měly ceny energií a potravin v letošním roce na celkovou inflaci tlumivý efekt. Naopak u cen služeb lze nadále pozorovat nadprůměrný růst, jelikož inflace ve službách zůstala těsně pod 4% úrovní, tedy beze změny oproti květnu. Jádrová inflace bez potravin a energií zpomalila, avšak jen nepatrně na 2,9 %. CF nově předpovídá inflaci na úrovni 2,3 % pro rok 2024 a následně v roce 2025 2% inflaci. Pokles cen průmyslových výrobců v květnu meziročně zpomalil na 2,2 % (oproti dubnovým 3,3 %).


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 11:33  USDCHF (03.09.2024) (Graf dne) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:00  Slabší růst mezd nahrává dalšímu snížení sazeb ČNB (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:58  Růst mezd pokračuje, ale pomalejší tempo mírně zklamalo Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688