cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  24.05.2024 11:35:08

Německá ekonomika začala letošní rok mírným růstem - Globální ekonomický výhled květen 2024 - Německo

Německá ekonomika začala letošní rok mírným růstem. HDP vzrostl dle předběžného odhadu v prvním čtvrtletí oproti loňskému čtvrtému o 0,2 %. Jedná se o výrazné oživení poté, co dle revidovaných údajů v předchozím čtvrtletí došlo k poklesu o 0,5 % (oproti původním 0,3 %). Hospodářský výkon pro rok 2023 nakonec po revizi klesl o 0,2 %. Mírný růst byl podpořen především oživením ve stavebnictví díky mírnějšímu zimnímu počasí, které bylo kompenzováno hlavně poklesem výdajů domácností na konečnou spotřebu. Německá ekonomika ve světle nových údajů snad našla na začátku roku pevnou půdu pod nohama, postupně se stabilizuje (včetně zásadní průmyslové výroby i v energeticky náročných odvětvích) a výhledy se zlepšují. Vláda mírně zlepšila prognózu HDP pro letošní rok na růst o 0,3 % a v příštím roceněmecká ekonomika růst o 1 %. CF i MMF je ve své predikci mírně pesimističtější pro letošní rok (0,2 %) a optimističtější ohledně příštího roku (1,1 %, respektive 1,3 %). Kompozitní ukazatel PMI v dubnu vzrostl na hodnotu 50,6 bodu, přičemž se jednalo o první měsíc expanze aktivity soukromého sektoru po devíti poklesech v řadě. Růst byl tažen výhradně nejrychlejší expanzí služeb za poslední rok (53,2), zatímco pokles zpracovatelského sektoru se zpomalil, ale zůstal výrazný (42,5). Navíc se dle Ifo indexu zlepšila podnikatelská nálada, již potřetí v řadě. Podnikatelé byli více spokojeni se svou současnou situací, ale zlepšila se též jejich očekávání. V dubnu pokračovalo i oživení spotřebitelské nálady.

Spotřebitelská inflace se přes dubnové nečekané zrychlení již čtvrt roku pohybuje pod třemi procenty. Růst harmonizovaných cen meziročně nepatrně vzrostl na 2,4 % (z březnových 2,3 %), a to v důsledku vývoje cen potravin a energií. Ceny energií totiž klesaly méně a ceny potravin se po březnovém meziročním poklesu navrátily k růstu. Jádrová inflace nezahrnující energie a potraviny zpomalila na 3 %, stále je však vyšší než celková inflace. Růst cen služeb zůstal nadprůměrný. CF v nové predikci uvádí, že by inflace měla v letošním roce dosáhnout 2,4 % a v roce příštím pak zpomalit na rovná 2 %. Ceny průmyslových výrobců v březnu opět meziročně poklesly (o 2,9 %), ačkoliv mírněji.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 23:10  Zlato: slibné vyhlídky Richard Vrdlovec (GOLDA.IO)
Pá 17:56  ČNB na pozoru kvůli oživující ekonomice a stále nevyřešené inflaci (Tématické… Investiční bankovnictví (Komerční banka)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688