mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:24

Spojené státy americké - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Věda, technologie a inovace tvoří základní pilíře americké ekonomiky. Zároveň jsou klíčovými hráči v moderní společnosti a při mezinárodním ekonomickém rozvoji. Aktuálně se velká pozornost věnuje oblastem udržitelnosti a technologiím souvisejícím s obnovitelnou energií, které představují atraktivní témata a investiční příležitosti. Stejně jako v ostatních sektorech, i zde hraje zásadní roli výzkum a vývoj spojený s umělou inteligencí. V oblasti vzdělávání v USA dochází k rostoucí integraci technologií a „chytrých“ nástrojů, přičemž výukové aplikace a platformy, které umožňují personalizaci učení, získávají na popularitě.

Výzkum, vývoj a inovace

V roce 2021 vzrostly výdaje na výzkum a vývoj ve Spojených státech o 72 miliard dolarů na celkových 789 miliard dolarů, pro rok 2022 ukazují statistiky další zvýšení na více než 886 miliard dolarů. Rozpočet na rok 2023 pak počítal dokonce s částkou 110,9 miliard dolarů na základní a aplikovaný výzkum, což je o 24,8 miliard dolarů (29 %) více než v roce 2021, jelikož takový výzkum je ověřeným zdrojem nových poznatků, které pohánějí tvorbu pracovních míst a dlouhodobý ekonomický růst a mohou přispět k společné prosperitě. Tento nárůst se odráží ve všech sektorech – podnikání, vysokoškolské vzdělávání, federální vláda, neziskové organizace a další. Proto není překvapením, že vláda USA a soukromý sektor zvyšují své investice. Federální vláda zvýšila financování výzkumu a vývoje v oblastech jako zdravotnictví, energetika a obrana, zatímco soukromý sektor investuje značné prostředky do výzkumu a vývoje, aby si udržel konkurenceschopnost. Dochází k posílení zaměření na vznikající technologie, jako jsou umělá inteligence, kvantové výpočty a biotechnologie, které mají potenciál transformovat průmyslová odvětví a vytvářet nové příležitosti pro růst. Spolupráce mezi průmyslem a akademickou obcí se prohlubuje, jelikož se společnosti snaží využít odbornosti výzkumných pracovníků a univerzity se snaží komercializovat svůj výzkum. Tato spolupráce podněcuje inovace a pomáhá uvádět na trh nové produkty a služby. Stejně jako v jiných sektorech se klade větší důraz na udržitelnost, což vede společnosti a vládní agentury k vyvíjení technologií, které jsou šetrné k životnímu prostředí a snižují emise uhlíku. Zahrnuje to výzkum obnovitelné energie, skladování energie a dalších udržitelných technologií. Dalším trendem je větší využívání datové analýzy, která se stává klíčovou v oblastech jako zdravotnictví, finance a doprava, kde výzkumníci analyzují velké množství dat, aby identifikovali vzorce. Zajímavou oblastí inovací je také 3D tisk, kde jsou USA průkopníkem, což má potenciál revolucionizovat výrobu a umožňuje tvorbu složitých a přizpůsobených produktů. Všechny tyto trendy ve výzkumu a vývoji v USA pravděpodobně budou v příštích letech pokračovat a budou pohánět inovace a ekonomický růst v USA i na celém světě.

Tento sektor má obrovský investiční potenciál, přičemž jednou z oblastí, které by se mělo věnovat zvýšená pozornost, jsou biotechnologie. Tyto mohou transformovat zdravotní péči a zlepšit životy lidí po celém světě, což představuje významnou investiční příležitost pro společnosti, které vyvíjejí inovativní terapie, jako jsou editace genů, buněčná terapie a imunoterapie. Další klíčovou oblastí jsou udržitelné technologie, kde je klíčem k úspěchu efektivní výzkum a rychlá komercializace. Tento směr výzkumu má velký význam nejen pro ekologii, ale i pro ekonomický růst a udržení konkurenceschopnosti na globálním trhu.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688