Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.07.2024 16:10:00

Inflační benevolence a sazby a měnové kurzy v příštím roce – scénář Commerzbank

Před pár dny jsme se dívali na nové predikce Commerzbank týkající se růstu a inflace v hlavních světových ekonomikách. Dnes s několika komentáři přidáme pohled na očekávaný vývoj sazeb, výnosů dluhopisů a měnových kurzů.

To hlavní shrnuje následující tabulka podle které by sazby Fedu měly do roka klesnout na 4,75 %. Letos přitom jen jednou a to ke konci roku. Tedy žádný mohutný pokles, ale zdá se, že akciové trhy už se od této mánie docela odpoutaly. Což není nic iracionálního, protože do hodnoty akcií sazby promlouvají jen nepřímo (viz i předchozí články).

Mnohem přímočařeji ovlivňují akcie výnosy desetiletých vládních dluhopisů. U nich CB čeká výstup na úroveň 4,6 – 4,7 %. Je to znatelně výše, než nyní. Ale stále v rozmezí, které by zhruba implikoval reálný růst produktu kolem 2 % a inflace mezi 2 – 3 %. Pro akcie pak také velice pravděpodobně žádná velká brzda.

Celkem znatelný pokles čeká CB u výnosů dvouletých dluhopisů, což zde zmiňuji zejména v souvislosti s mým dalším oblíbeným tématem – sklonem výnosové křivky a (ne)věštěním recese. Predikce CB totiž implikují, že křivka by se již ve třetím čtvrtletí měla vynořit z inverze. A jak tu občas zmiňuji, ne inverze samotná, ale opětovné překlopení dlouhodobých výnosů nad ty krátkodobé bývalo v minulosti signálem blížící se recese.

Jak jsme ale viděli minule, CB žádnou recesi v roce 2025 nepredikuje. Což dohromady implikuje „tentokrát jinak“ – deinverze by recesi nepředpověděla. Těch „tentokrát jinak“ je ale v posledních pár letech docela dost, naposledy jsem tu včera psal o zlatu a reálných sazbách.

d
Zdroj: X

Sazby v eurozóně by měly jít podle CB dolů rychleji, než v USA a i zde CB čeká brzkou deinverzi výnosové křivky. Nosným tématem předpovědí CB jsou přitom jak v USA, tak v Evropě přetrvávající inflační tlaky. Tedy to, že inflace jen tak nezamíří až ke 2 %. V kombinaci s uvedeným vývojem sazeb by to zřejmě implikovalo, že centrální banky se tedy posunou k větší inflační benevolenci a budou dávat větší důraz na širší vývoj v ekonomice.

V druhé tabulce se můžeme ještě podívat na očekávaný vývoj měnových kurzů. Na straně eura a dolaru CB pracuje na jedné straně s prudším poklesem sazeb v eurozóně, který by měl tlačit dolar nahoru. Na straně druhé je podle banky tento efekt v kurzu již do značné míry odražen.

c

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

So   8:00  Vtip na víkend: Škodovka uvede nový model Redakce (Kurzy.cz)
Pá 23:29  Americká ekonomika zůstává silná (30.8.2024) Kryštof Míšek (Argos Capital)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688