Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Výsledky  |  17.07.2024 10:26:37

V používání GenAI vede Čína, v plné implementaci USA, ukázal průzkum

Organizace po celém světě nadšeně využívají generativní umělou inteligenci (GenAI) a investují do ní. Ale které regiony a země jsou v jejím používání napřed? V čele je Čína, jak ukázala globální studie SAS zadaná společnosti Coleman Parkes Research Ltd. Čínští lídři v byznysu uvádějí, že 83 % jejich organizací tuto technologii používá. To je více než ve Spojeném království (70 %), Spojených státech (65 %) a Austrálii (63 %). Organizace ve Spojených státech však mají náskok z hlediska vyspělosti, když plně implementovaly technologie GenAI z 24 % ve srovnání s 19 % v Číně a 11 % ve Spojeném království.

Co to znamená z hlediska globálního ekonomického dopadu AI a GenAI? Ve zprávě z roku 2023 McKinsey odhaduje, že svým využitím by GenAI by mohla přidat ekvivalent 2,6 bilionu až 4,4 bilionu dolarů. To je srovnatelné s celým HDP Spojeného království v roce 2021. Tento dopad by zvýšil celkový vliv umělé inteligence o 15-40 %.

S ohledem na tyto ekonomické důsledky se SAS a Coleman Parkes zaměřily na 1 600 dotazovaných osob s rozhodovací pravomocí na klíčových globálních trzích. Respondenti pracují v řadě odvětví včetně bankovnictví, pojišťovnictví, veřejného sektoru, biologických věd, zdravotnictví, telekomunikací, výroby, maloobchodu, energetiky a veřejných služeb a odborných služeb. Nejmenší zkoumané organizace zaměstnávaly 500 - 999 zaměstnanců, největší zaměstnávaly více než 10 000 lidí. Více se dozvíte v úplné výzkumné zprávě a interaktivním datovém panelu .

„Ačkoli Čína může vést v míře přijetí GenAI, vyšší přijetí nemusí nutně odpovídat efektivní implementaci nebo lepší návratnosti,“ řekl Stephen Saw, výkonný ředitel společnosti Coleman Parkes. „Ve skutečnosti se v tomto závodě posouvají kupředu USA, kde 24 % organizací plně implementovalo GenAI ve srovnání s 19 % v Číně.“

Globální regiony jdou vpřed s GenAI

Mezi hlavní výsledky globálního průzkumu patří indikátory, které signalizují, že různé regiony jsou na palubě a začínají přijímat GenAI smysluplným způsobem, ale v různé míře.

„U každé nové technologie musí organizace projít fází objevování a oddělit hype od reality, aby pochopily složitost implementací v reálném světě. S generativní umělou inteligencí jsme tohoto okamžiku dosáhli,“ řekl Bryan Harris, Executive Vice President a CTO společnosti SAS. "Když opouštíme cyklus hype, jde teď o cílenou implementaci a poskytování opakovatelných a důvěryhodných obchodních výsledků z GenAI.“

Kam se řadí regiony v plném využívání a implementaci generativní umělé inteligence do procesů svých organizací?

  • Severní Amerika: 20%
  • Asie a Pacifik: 10%
  • Latinská Amerika: 8%
  • Evropa: 7%

Které regiony zavedly zásady používání GenAI?

  • Asie a Pacifik: 71%
  • Severní Amerika: 63%
  • Evropa: 59%
  • Latinská Amerika: 52%

Do jaké míry mají ti, kteří plánují investovat do GenAI v příštím finančním roce, vyhrazený rozpočet?

  • Asie a Pacifik: 94%
  • Evropa: 91%
  • Severní Amerika: 89%
  • Latinská Amerika: 84%

Poznámka: Severní Amerika zahrnuje USA a Kanadu; Latinská Amerika zahrnuje Brazílii a Mexiko; Evropa zahrnuje Spojené království/Irsko, Švédsko, Norsko, Finsko, Dánsko; Francie, Německo, Itálii, Benelux, Španělsko a Polsko; a Asie a Pacifik zahrnuje Austrálii, Čínu, Japonsko a Spojené arabské emiráty/Saúdskou Arábii.

Odvětví a divize přijímají GenAI různým tempem

Sabine VanderLinden, CEO a Venture Partner společnosti Alchemy Crew, vidí velký potenciál pro průmyslová odvětví investující do GenAI. „GenAI přetváří budoucnost podnikání,“ řekla. „Integrace GenAI do obchodních procesů – od dynamického profilování v marketingu až po přesné pojištění – nabízí jedinečné příležitosti pro efektivitu, personalizaci a strategickou předvídavost. Přijetí této technologie je zásadní pro udržení náskoku na vysoce nejistém a nepředvídatelném konkurenčním trhu.“

Data při rozdělení do průmyslových segmentů ukazují, že bankovnictví a pojišťovnictví vedou, pokud jde o začlenění GenAI AI do každodenních obchodních operací napříč různými metrikami.

Jak jsou na tom konkrétní odvětví z hlediska plné implementace GenAI do běžných obchodních procesů?

· Bankovnictví: 17 %

· Telekomunikace: 15 %

· Pojištění: 11%

· Biologické vědy: 11 %

· Profesionální služby: 11 %

· Maloobchod: 10 %

· Veřejný sektor: 9 %

· Zdravotnictví: 9 %

· Výroba: 7%

· Energie a služby: 6 %

Která odvětví uvádějí, že již používají GenAI do určité míry denně?

· Telekomunikace: 29 %

· Maloobchod: 27 %

· Bankovnictví: 23 %

· Profesionální služby: 23 %

· Pojištění: 22 %

· Biologické vědy: 19 %

· Zdravotnictví: 17 %

· Energie a služby: 17 %

· Výroba: 16%

· Veřejný sektor: 13 %

Která oddělení uvnitř organizací používají nebo plánují používat GenAI?

· Prodej: 86 %

· Marketing: 85 %

· IT: 81 %

· Finance: 75 %

· Výroba: 75 %

První uživatelé nacházejí mnoho překážek při používání a implementaci GenAI

Jedničkou na seznamu výzev, kterým organizace čelí při zavádění GenAI do rutinního používání, je nedostatek jasné strategie. Pouze 9 % lídrů, kteří odpověděli na průzkum, uvedlo, že jsou velmi dobře obeznámeni s tím, jak jejich organizace přijímá GenAI. Z respondentů, jejichž organizace plně implementovaly GenAI, pouze 25 % uvedlo, že velmi dobře znají strategii přijetí GenAI v jejich organizaci. Dokonce ani ti, kdo s rozhodovací pravomocí odpovídají za rozhodnutí o investicích do technologií, nejsou obeznámeni s umělou inteligencí.

Devět z deseti seniorních decision makerů v oblasti technologií celkově přiznává, že plně nerozumí GenAI a jeho potenciálu ovlivnit obchodní procesy. Ředitelé na pozici CIO v tomto ohledu vedou se 45 %, zatímco na pozici CTO jde o 36 %. Navzdory této mezeře v porozumění tvrdí většina organizací (75 %), že vyčlenily rozpočty na investice do GenAI v příštím finančním roce.

Mezi další výzvy, kterým organizace čelí, patří:

· Data . S tím, jak organizace přijímají GenAI, uvědomují si, že nemají dostatek dat k doladění velkých jazykových modelů (LLM). Uvědomují si také, že postrádají vhodné nástroje k úspěšné implementaci AI. Vedoucí IT v organizacích se nejvíce zajímají o ochranu osobních údajů (76 %) a zabezpečení dat (75 %).

· Regulace . Pouze desetina organizací tvrdí, že jsou plně připraveni vyhovět nadcházejícím regulacím AI. Třetina organizací, které ji plně zavedly, věří, že mohou regulaci vyhovět. Pouze 7 % poskytuje vysokou úroveň školení o správě GenAI. A pouze 5 % má zavedený spolehlivý systém pro měření zkreslení a rizik ochrany soukromí v LLM.

I když existují překážky, pro některé první uživatele již GenAI měla smysluplný přínos: 89 % uvádí lepší zkušenost a spokojenost zaměstnanců, 82 % uvádí, že šetří provozní náklady, a 82% se více daří udržet si zákazníky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Výsledky:

Et   9:59  CEO Kofoly vidí výsledky za 2Q24 pozitivně Research (Česká spořitelna)
29.08.2024  VIG: Poznámky z konferenčního hovoru Research (Česká spořitelna)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688