Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Auto Moto  |  17.07.2024 09:41:37

Objem bio LPG dodaného na český trh výrazně roste. Řidiči budou tankovat autoplyn s 20% podílem obnovitelného biopropanu

LPG stanice

Do Česka bude letos dodáno celkem 2 000 tun bio LPG. To je výrazně více než v předchozích letech, kdy se jednalo pouze o desítky tun. V praxi to bude znamenat, že řidiči budou na části moravských čerpaček tankovat autoplyn, jenž je z jedné pětiny vyrobený například ze zbytků při výrobě bionafty (HVO) a dalších surovin, které by ještě nedávno byly nepoužitelným odpadem. Uhlíková úspora oproti fosilním palivům činí více než 90 %, cenu na čerpacích stanicích to neovlivní.

Bio LPG se na evropském trhu poprvé objevilo v roce 2018 a pocházelo z rotterdamského závodu společnosti Neste. LPG z obnovitelných zdrojů začala jako první distribuovat skupina SHV Energy, jejíž dceřinou společností je v tuzemsku firma Primagas. V současnosti dodává SHV Energy ročně na 12 evropských trhů včetně České republiky asi 50 000 tun bio LPG.

„První dodávku na český trh jsme realizovali již v roce 2020. Zatímco tehdy i v následujících letech šlo v podstatě o symbolické množství řádově desítek tun bio LPG, v roce 2024 dodáme na tuzemské čerpací stanice celkově už přes dva tisíce tun biopropanu,“ říká Jiří Karlík, generální ředitel společnosti Primagas.

Pro srovnání, celkově se v Česku ročně spotřebuje dle dat Celní správy mezi 80 a 90 tisíci tunami LPG v segmentu autoplynu, tedy pro pohon LPG vozidel. Aktuální dodávky tak už nejsou zanedbatelné a v dalších letech by se dle Jiřího Karlíka měly navyšovat. Vzhledem k tomu, že zásobování čerpacích stanic bio LPG v tuto chvíli zajišťuje výhradně plnírna a distribuční centrum v Horní Suché na Karvinsku, fyzicky se tento „zelený“ plyn objeví na čerpacích stanicích v příslušné oblasti.

„Zjednodušeně lze říci, že bio LPG je nyní k dostání na přibližně 60 čerpacích stanicích Primagas, MOL, OMV i dalších v regionech východně od Brna, kam jsme během dubna a května dodali již 250 tun bio LPG. To v praxi odpovídá podílu ve výši 16 procent obnovitelného plynu, přičemž do konce roku zde budou řidiči LPG vozidel tankovat autoplyn s dvacetiprocentním podílem bio LPG,“ popisuje Jiří Karlík a dodává, že v tomto roce bude zahájena distribuce rovněž z Havlíčkova Brodu.

LPG stojan ilustrační 

Reálně řidiči jakýkoliv podíl bio LPG v nádrži svého vozu nepoznají, ani cena autoplynu kvůli ekologii neporoste. Chemicky je bio LPG zcela totožné s klasickým fosilním LPG a bude se tedy 100% stejně chovat v autě i ostatních technologiích. Rozdíl je pouze ve způsobu jeho získávání.

„Zatímco LPG prodávané na českém trhu pochází zhruba ze 40 procent z těžby zemního plynu a ze 60 procent z rafinérského zpracování ropy, bio LPG dodávané v současnosti do Česka vzniká při zpracování bio odpadu, použitého kuchyňského oleje, průmyslového odpadu a reziduí či zbytků ze zpracování rostlinných olejů při výrobě HVO,“ vysvětluje Jiří Karlík a doplňuje, že rozkladem za působení vodíku, takzvanou hydrogenolýzou, se separují složky, které tvoří pokročilá biopaliva 2. generace. Na produkci 100 jednotek biodieselu (HVO) přitom připadá asi 5 dalších jednotek bio LPG.

Bio LPG je stejně jako HVO jednou z cest, jak omezit produkci skleníkových plynů bez nutnosti rozsáhlých investic do nové infrastruktury. Lze jej okamžitě využívat ve stávajících zařízeních – motorech či plynových kotlech a dalších spotřebičích. V závislosti na technologii výroby je bio LPG z hlediska uhlíkové stopy výrazně šetrnější než fosilní varianta. Biopropan aktuálně dostupný na českém trhu deklaruje až 91% uhlíkovou úsporu oproti fosilnímu LPG a ve srovnání s motorovou naftou redukuje emise skleníkových plynů až o 94 %.

„Pokud například nahradíme 10 tun fosilního LPG biopropanem dodávaným nyní na český trh, ušetříme CO2 o váze šesti afrických slonů nebo uhlíkový ekvivalent čtyř obletů letadlem kolem celé zeměkoule,“ přirovnává přínos obnovitelných zdrojů LPG paliva Jiří Karlík, který doplňuje, že cílem Primagasu i celé skupiny SHV Energy je do roku 2025 snížit emise CO2 na tunu distribuovaného LPG o 25 %. Do roku 2040 pak bude 100 % energie distribuované v rámci SHV pocházet z obnovitelných zdrojů, přičemž kromě bio LPG bude hrát důležitou roli také rDME, tedy obnovitelný dimetylether. Jde o čistý, bezbarvý plyn s podobným využitím jako LPG.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688