Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  09.07.2024 09:18:26

Ranní okénko - Dnes nezaměstnanost v ČR a vyjádření předsedy Fedu v Kongresu

Dnes bude pokračovat série příchozích dat o české ekonomice započatá během včerejšího dne. Již za pár okamžiků Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejní, jak se vyvíjí zdejší nezaměstnanost. Od začátku roku podíl nezaměstnaných klesal až na květnových 3,6 %. Sezónní vlivy naznačují, že by nezaměstnanost mohla dále klesat, ale vzhledem k působení negativního šoku do ekonomiky, který se zpravidla na trhu práce projevuje se zpožděním, očekáváme její stagnaci na úrovni 3,6 %. Zároveň bude třeba sledovat další osud hutě Liberty Ostrava, která na sebe podala insolvenční návrh. V tomto podniku je zaměstnáno přes 5000 pracovníků, kterým hrozí, že přijdou o své zaměstnání. Ti si v současné chvíli mohou zažádat o finanční pomoc, kterou jim poskytne stát či Moravskoslezský kraj.

Finančními trhy bude ostře sledováno vyjádření předsedy Federálního rezervního systému Jerome Powella před senátní komisí v Kongresu. Velmi pečlivě bude zkoumán zejména jakýkoli náznak směřování měnové politiky v dalších měsících, nicméně nedá se příliš očekávat, že by byl zmíněn očekávaný termín zahájení cyklu uvolňování měnové politiky. Pravděpodobně jako na většině posledních vystoupeních bude předseda Fedu zdůrazňovat vyčkávání na příchozí data a potřebu více důkazů, že inflace dlouhodobě směřuje k jejich 2% cíli.

Začátek nového týdne patřil výhradně českým datům, kdy jsme se nejprve dozvěděli, že tuzemská průmyslová výroba v květnu meziročně poklesla o 3,2 %. Naše prognóza počítala s tímto propadem, zatímco trh předpokládal mírnější snížení produkce (-1,2 %). Automobilový průmysl tentokrát neudržel průmysl v zelených číslech zejména z důvodu vysoké srovnávací základny minulého roku. Pozitivním náznakem je alespoň mírný růst nových zakázek, ačkoli jejich rozdělení je nerovnoměrné.

Ve stejný čas Český statistický úřad také zveřejnil nejnovější údaj o zahraničním obchodě. Obchodní bilance skončila s přebytkem v každém dosavadním měsíci tohoto roku a nebylo tomu jinak ani v květnu, kdy bylo dosaženo kladného salda ve výši 13,6 mld. . Průběžný výsledek zahraniční bilance v letošním roce již v tuto chvíli překonal ten za celý loňský rok.

Včera dopoledne byl také publikován zápis z posledního jednání bankovní rady ČNB. Z něj jsme se dočetli, že pro snížení o 50bb hlasovali Aleš Michl, Jan Frait, Tomáš Holub, Jan Kubíček a Jan Procházka. Ruku pro opatrnější variantu (-25bb) zvedly Eva Zamrazilová a Karina Kubelková. Bankovní rada hodnotí rizika jako mírně proinflační, i proto na dalších zasedáních by měla být diskutována možnost zpomalení cyklu uvolňování měnové politiky. Výše úrokových sazeb zůstává restriktivní, přestože podle Kariny Kubelkové a Jana Kubíčka se neutrální úroková sazba může nacházet nad předpoklady modelu (3 %).

Start nového týdne byl na akciových trzích byl spíše vlažnější, a tak hodnoty indexů zůstaly takřka nezměněny. Americký index S&P 500 si připsal 0,1 %, německý DAX zakončil den s červenou nulou a pražský PX získal 0,2 %. Koruna se nadále pohybuje kolem 25,15 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vít Mikušek, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.




Přečtěte si také:

08.08.2024Ranní okénko - Data o nezaměstnanosti v ČR i USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
16.07.2024Ranní okénko - Dnes průzkum ZEW v Německu a maloobchod v USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688