NUKIB (nukib.cz)
Kriminalita a bezpečnost  |  08.07.2024 11:28:00

NÚKIB se zúčastnil celoevropského kybernetického cvičení Cyber Europe 2024

Ve dnech 19. až 20. června 2024 proběhlo celoevropské kybernetické cvičení Cyber Europe 2024, které pořádá Agentura Evropské unie pro kybernetickou bezpečnost (ENISA). Letošní ročník byl primárně zaměřený na energetický sektor. Kromě zástupců Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) se cvičení zúčastnily i další subjekty ze státní, soukromé a akademické sféry. Hlavním koordinátorem a organizátorem byl CZ.NIC.

Cyber Europe je jedno z největších kybernetických cvičení v Evropě, které ENISA pořádá každé dva roky a jehož cílem je posílit stávající technické a operační schopnosti cvičících. Letos se detailně propracovaný scénář zaměřil primárně na energetický sektor a sekundárně na datacentra, kdy simulované kybernetické bezpečnostní incidenty postupně během dvou dnů eskalovaly do kybernetické krize, kterou bylo nezbytné koordinovat na národní i evropské úrovni. Účastníci tak měli příležitost zlepšit reakci na kybernetické incidenty na všech úrovních; strategické, provozní, technické, ale také v národním či mezinárodním měřítku, bez následků skutečné události.

Letošního ročníku se zúčastnilo 26 členských států Evropské unie (EU), dále Norsko, Velká Británie a Švýcarsko. Za Českou republiku se do cvičení zapojili hlavní koordinátor a organizátor CZ.NIC, dále NÚKIB, Ministerstvo vnitra, Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru, Kraj Vysočina a Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě, energetický průmysl reprezentovali Pražská energetika, a.s., a její dceřiná společnost PREdistribuce, a. s., ČEPS a.s., EG.D. a.s., ČEPRO a další významné organizace a za datacentra cvičili zástupci společností CESNET z. s. p. o., ALEF NULA, a.s., Masarykova univerzita nebo Státní pokladna Centrum sdílených služeb, s. p.

Za NÚKIB se cvičení účastnili kolegové z CERT a oddělení multilaterální spolupráce. „Považujeme toto cvičení za výbornou zkušenost ve smyslu adaptace na chaos a krizové situace v kritických systémech, jako jsou průmyslový a energetický sektor. Cvičení bylo realistické a spolupráce během simulované krize probíhala dobře jak na národní, tak mezinárodní úrovni,“ uvedla Marta Gašparová z CERT, která se cvičení tento rok zúčastnila.

V rámci cvičení se konal přímo v sídle ENISA v Athénách „Visitors Programme“, kterého se aktivně zúčastnila Kateřina Göghová z oddělení cvičení NÚKIB. Program nabídl řadu podnětných přednášek týkajících se současných i plánovaných aktivit ENISA, pravidelné technické briefingy týkající se aktuálního stavu cvičení a návštěvy v „exercise room“, kde bylo možné sledovat zástupce všech cvičících zemí, kteří zastávali funkci koordinátorů pro své cvičící v domácích zemí. Za Českou republiku se této role skvěle zhostila Věra Mikušová z CZ.NIC.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688