Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  27.06.2024 08:10:36

ČNB zřejmě přibrzdí tempo snižování úrokových sazeb (Ranní zpráva z finančního trhu)

Hlavní dnešní událostí na domácím trhu bude zasedání bankovní rady ČNB. Ta podle nás zpomalí tempo snižování sazeb a přikloní se k 25bodovému cutu, které by měly následovat i na dalších zasedáních ve zbytku roku. Zpomalení snižování sazeb by vzhledem k rozpolcenému tržnímu zacenění mohlo vést k výraznější tržní reakci a české koruně by pravděpodobně pomohlo k silnějším úrovním. Sentiment v eurozóně podle nás v červnu zůstal na stále nízkých úrovních. Americká data objednávek zboží dlouhodobé spotřeby za květen zřejmě potvrdí slabé podnikové investice do strojů a zařízení.

ČNB dnes sníží úrokové sazby o 25 bb.

Očekáváme, že na dnešním zasedání ČNB zpomalí tempo snižování úrokových sazeb na 25 bb. Po začátku cyklu uvolňování měnové politiky v loňském prosinci, který začal 25bodovým cutem a následně pokračoval třemi 50bodovými kroky, se většina bankovní rady (BR) po více než půl roce zřejmě již přikloní ke zpomalení tempa snižování sazeb. Po dnešním zasedání by tak klíčová úroková sazba měla činit 5,00 %. Soudě dle posledních vyjádření BR by hlavními argumenty měly být stále rychlý růst cen služeb a silný mzdový růst. Vzhledem k rozpolcenému tržnímu zacenění, které očekává snížení sazeb mezi 25 bb a 50 bb, by první zmíněná možnost mohla vyvolat poměrně silnou reakci a případně vést k posílení koruny. Analytický konsensus sice očekává, podobně jako my, 25bodový cut, ale i zde se najdou hlasy pro 50 bb.

Čekáme, že ČNB v opatrném módu zůstane a bude pokračovat 25bodovými cuty i po zbytek letošního roku. Na jeho konci tak dvoutýdenní repo sazba dosáhne 4,00 %. Inflace v tolerančním pásmu po zbytek roku a slabší růst ekonomiky, která stále dohání předpandemickou úroveň HDP, zejména pak spotřebitelská poptávka, budou ale dále tlačit na uvolňování měnové politiky. Nicméně existuje nezanedbatelné riziko, že BR na některém ze zasedání zvolí nečinnost a sazby ponechá beze změny. Další vývoj sazeb bude i nadále záviset na nově zveřejněných datech. Více jsme psali v aktualizované prognóze zde: https://bit.ly/Forecast_update_06_2024_CZ.

Celkový indikátor důvěry v ekonomiku eurozóny od Evropské komise podle nás nepatrně vzroste na 96,2 b. a zůstane tak na nízkých úrovních, které by měly implikovat pokračující slabý růst ekonomiky eurozóny. Nakonec by však mohlo dojít i k poklesu, pokud podobně jako v ostatních indikátorech (Ifo, PMI) dojde k výraznému zhoršení sentimentu v průmyslu.

Vzhledem k nižší aktivitě v americkém průmyslu očekáváme, že objednávky zboží dlouhodobé spotřeby zůstaly v květnu slabé a meziměsíčně klesly o 0,3 %. A to zejména vlivem nižších objednávek leteckých zařízení, které bývají vysoce volatilní. Po dubnovém poklesu o 6 % m/m v květnu zřejmě pokračovaly v poklesu. Sentiment v tamním průmyslu v posledních měsících zůstává spíše slabý, což by mělo odrážet i nižší poptávku po průmyslovém zboží, respektive podnikové investice do nových strojů a zařízení, které v posledních kvartálech víceméně stagnují.

Na pozadí silnějšího dolaru středoevropské měny ztrácely.

Německá spotřebitelská důvěra Gfk potvrdila, že nálada v tamní ekonomice je stále poměrně negativní a v posledních měsících se dokonce mírně zhoršila. Důvěra německých spotřebitelů oproti očekáváním klesla na -21,8 b. S ohledem na ostatní předstihové indikátory (PMI, Ifo, ZEW) nejsou vyhlídky pro výkon německé ekonomiky příliš povzbudivé.

Představitel ECB O. Rehn připustil, že současné tržní zacenění, které implikuje ještě zhruba dva necelé cuty o 25 bb v letošním roce, je vcelku realistické. To od rána pomohlo americkému dolaru k silnějším úrovním, když to posílilo sázky na snižování úrokových sazeb ECB. V podobném duchu se vyjádřil i další člen ECB, a to hlavní ekonom P. Lane.

Na pozadí silnějšího dolaru, který vůči euru připsal 0,3 %, středoevropské měny včera ztrácely. Česká koruna před dnešním zasedáním ČNB oslabila o 0,4 % ke 24,90 CZK/EUR. Pokud by však došlo k námi očekávanému snížení sazeb o 25 bb, česká koruna by vzhledem k rozpolcenému očekávání investorů mezi 25– a 50-bodovým snížením sazeb mohla ale ztráty dnes korigovat. Podobně včera ztrácel také maďarský forint, který oslabil o 0,2 %, zatímco polský zlotý vůči euru oslabil výrazněji o 0,4 %.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688