Export (export.cz)
Export  |  20.06.2024 09:22:00

Český startup Filuta AI pomáhá stavět i mrakodrapy v New Yorku (Ta umí to a ta zas tohle)

Český startup Filuta AI najde využití umělé inteligence pro každou firmu. S pomocí jeho řešení se staví mrakodrapy v New Yorku, vybavují se školy v Texasu a rozjíždí se robotické testování počítačových her v Japonsku.

Umělá inteligence z dílny českého startupu mimo jiné pomáhá zefektivnit proces výstavby mrakodrapů v USA. Foto: Shutterstock

Z umělé inteligence se pomalu stává zaříkávadlo, které jak mávnutím kouzelné hůlky umí ušetřit čas, peníze i lidskou práci. Jenže v praxi to zdaleka není tak jednoduché. Každý problém vyžaduje jiný druh AI a jak už to v životě bývá, většinou jde o kombinaci různých prvků: od „obyčejné“ automatizace, přes strojové učení a deep learning až po metody založené na velkých jazykových modelech. A právě určit, co k čemu patří, umí takzvaná kompozitní umělá inteligence, na niž se zaměřuje český startup Filuta AI. „Naší doménou jsou procesy, kde se nabízí více druhů řešení a je třeba použít více modelovacích systémů,“ vysvětluje Filip Dvořák, spoluzakladatel a CEO firmy.

Sám studoval a pracoval v USA a Kanadě, kde získával zkušenosti mimo jiné jako první český výzkumník v kalifornském Palo Alto Research Center. Po návratu do Česka Filip Dvořák s klíčovými výzkumníky umělé inteligence a inženýry z Microsoftu založil společnost, která vsadila na to, že AI bude potřeba prakticky ve všech oborech podnikání i veřejné správy. Na to, že startup vznikl teprve před necelými dvěma lety, má za sebou raketový start. Po pouhých pěti měsících od svého založení získal Filuta AI od investorů 56 milionů korun na další růst.

NA POMOC ŠKOLÁM V HOUSTONU

A parta třiceti lidí (která má mimochodem dohromady 14 doktorátů z umělé inteligence či matematiky) rozhodně nelenila. V tuzemsku za sebou mají pilotní projekt pro Liftago, který dokáže zvýšit pravděpodobnost, kdo a kdy si klikne na nabízený vůz taxi. Pro herní studio Bohemia Interactive vyvinuli a odzkoušeli systém, který dokáže odladit počítačovou hru z hráčského pohledu ještě během vývoje a minimalizuje tak risk, že titul bude špatně hratelný. Filuta AI pronikl i na americký trh, mimo jiné díky tomu, že má od počátku svou pobočku v texaském Austinu.

A právě v Texasu běží projekt, který slibuje miliardové zakázky. Filuta AI navrhl systém, který usnadní práci takzvaným school districts, tedy lokálním zřizovatelům škol. „Ty mají vícezdrojové financování, od federálních fondů přes státní a městské, až po nadační peníze. Což znamená i tisíce stran různých pravidel pro čerpání, které úředníci musejí hlídat a bez nichž dětem nekoupí ani tužku. Jsou to stovky hodin často úmorné práce s tabulkami a ověřováním z databází. Nám se podařilo ten systém zautomatizovat tak, že úředník zasáhne jen v případě, že se objeví nějaká nesrovnalost,“ líčí Filip Dvořák. Prozatím jde o pilotní projekt v regionu Houstonu. Pokud se osvědčí, chce Filuta AI dobýt celý Texas a odtud i školní okrsky v Americe. „V samotném Texasu nejsou jednotlivé regiony tak odlišné a my to můžeme škálovat jak Baťa cvičky,“ říká spoluzakladatel českého startupu.

AI JE VŠUDE KOLEM NÁS

V zásobníku má Filuta AI dvacítku projektů, polovinu z nich v Česku, další pak hlavně v USA. Pro Alice Technologies Češi dodávají řešení, které racionalizuje stavbu mrakodrapů, v Americe se rodí také zdravotnický projekt autonomních jednotek CT umístěných na nákladních autech, kam chce český startup dodávat kompletní řídicí systém. V USA i Japonsku je momentálně velká poptávka po autonomním testování her. A doma v Česku Filuta AI zase pomohl třeba moravské firmě Zebr s kategorizací a zpracováním digitálních výkresů pro zakázkovou výrobu. Pestrou paletu uplatnění dokládá Filip Dvořák i tabulkou, kterou si především pro investory připravili loni v létě. Je v ní 85 případů z desítek oborů, které právě kompozitní AI dokáže vyřešit. Kouzlo umělé inteligence podle spoluzakladatele nápaditého startupu totiž spočívá v tom, že nezná hranic. „Pořád se cítíme jako firma vědců, kteří si procesy ve firmách nebo veřejné správě dokáží přeložit do matematické řeči a najít řešení v oblasti AI, které pomůže všem. A to můžete najít všude kolem sebe,“ uzavírá Filip Dvořák.

BLAHOSLAV HRUŠKA

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688