AAA Auto (AAA Auto)
Auto Moto  |  04.06.2024 14:25:44

Trend: ojetých aut na trhu dále ubylo, jejich ceny stagnují

Po razantním nárůstu na počátku letošního roku začíná na tuzemském trhu ojetých automobilů ubývat. Meziměsíčně poklesl počet vozů, nabízených na českých inzertních serverech, o pět procent – na květnových 113 040 z dubnových 118 674, oproti březnu je nabídka nižší o devět procent. Trend poklesu je zjevný: v meziročním srovnání činí úbytek dokonce procent 11 procent – v květnu loňského roku se v české inzerci vyskytovalo 125,5 tisíce vozidel. Vyplývá to z analýzy provedené experty AURES Holdings, provozovatele největší sítě prodejců ojetých vozů v Česku AAA AUTO a Mototechna.

Nabídkové ceny na inzertních agregátorech se meziročně mírně snížily (o pět procent) na mediánových 200 tisíc korun, a také meziměsíčně jsou stále nižší, byť o zanedbatelné půlprocento. Ani kilometrový nájezd a věkový medián se téměř neliší – kolem 158 tisíc kilometrů a 11,1 roku. Znamená to tedy, že na prodej jsou parametrově stále velmi podobná auta.

Co se týče skladby motorizací, s výjimkou stoupajícího podílu elektroaut se podíl inzerovaných motorů výrazněji nemění – v květnu 2024 tvořily diesely 55,2 procenta, benzinové motorizace pak necelých 39,3 procenta, o rok dříve byla obě čísla o 0,3 % nižší.

Elektromobilů sice neustále přibývá, celkově ovšem stále tvoří poměrně zanedbatelnou část trhu – před rokem v květnu jich bylo v nabídce 900 kusů, tedy 0,9 procenta všech vozů, letos v květnu pak 1,1 procenta (984 kusů). Také meziměsíčně nabídka elektromobilů meziměsíčně mírně vzrostla, a to o čtyři procenta (39 kusů).

Hybridy ukusují z nabídkového koláče přece jen o něco větší část – oproti loňským 1461 kusům (1,4 % trhu) jich letos v květnu v české inzerci figurovalo 1641, tedy 1,8 procenta.

Česká jednička AAA AUTO však i přes úbytek aut na trhu zpomalení prodejů nehlásí. „V síti našich autocenter AAA AUTO a Mototechna už pět měsíců v řadě evidujeme nejlepší prodejní výsledky za 32 let historie naší společnosti,“ říká Petr Vaněček, co-CEO (společný generální ředitel) AURES Holdings. „Vyšší zájem o bateriové elektromobily se propisuje i do našich prodejních výsledků. Za celý loňský rok jsme na českém trhu prodali 300 elektromobilů, z toho za prvních pět měsíců 101 kusů. Zato v letošním roce se jich za stejnou dobu v našich českých pobočkách prodalo 202 kusů, což představuje přesně stoprocentní nárůst,“ komentuje situaci na elektrotrhu Petr Vaněček z AAA AUTO.

U elektromobilů také sledujeme neustálý pokles nabídkových cen – meziměsíčně o 5,5 procenta na 829 tisíc korun. Meziročně pak například Škoda Enyaq spadla o 33 procent na 1,039 milionu korun, Tesla Model 3 o 26 % na 702 tisíc Kč. Zatímco u enyaqu však došlo k nevýraznému meziměsíčnímu nárůstu ceny (+10 tisíc Kč), populární americký elektromobil pokračuje v cenovém sešupu, od minulého měsíce ubral dalších 37 tisíc korun.

Pokud se vrátíme ke klasickým spalovacím motorům, v meziročním srovnání zlevnila i česká jednička Škoda Octavia, a to poměrně výrazně (-7,2 %) na mediánových 180 tisíc korun, druhá v žebříčku nejnabízenějších vozů, Škoda Fabia, ubrala dokonce 11 procent na 80 tisíc korun, třetí Škoda Superb pak pět procent na 351 tisíc korun. Zmiňovaných modelů je v nabídce i meziročně méně, ve všech případech zhruba o tisíc kusů. „Průměrné octavie už mívají poměrně dost najeto, přičemž situace se meziročně zhoršuje – zatímco loni byl medián najetých kilometrů 184 tisíce, letos v květnu to bylo už 190 tisíc; stáří je přes 11 let. U fabie je to dokonce přes 15 let,“ doplňuje Petr Vaněček.

Co se týče karosářských variant, na trhu meziročně nejvíc ubylo hatchbacků (18 vs 14 tisíc kusů), počty populárních SUV zůstávají stejné, u typů (kombi, sedan) je úbytek úměrný celkovému počtu; žádné výrazné anomálie se tedy v tomto směru neobjevují.

AURES Holdings

Skupina AURES Holdings letos slaví již 30 let na trhu. Provozuje síť téměř šedesáti poboček v České republice, na Slovensku, v Polsku, v Maďarsku, v Německu a v Nizozemsku. Za dobu své existence obsloužila již přes 2,8 milionu zákazníků. Skupina prodá ročně 90 000 vozů a je tak největším prodejcem ojetých aut ve střední a východní Evropě. Prodává také zánovní vozy pod obnovenou značkou Mototechna. Na západních trzích působí prostřednictvím společnosti Driverama.

Společnost se pravidelně umisťuje v žebříčcích CZECH TOP 100 a Českých 100 nejlepších. Pro roky 2017 a 2018 byla držitelem prestižního ocenění Superbrands a umístila se na 2. místě v celoevropské soutěži European Business Awards 2016/2017. Generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings Karolína Topolová se v roce 2020 umístila v anketě Top Ženy Česka na 1. místě v kategorii manažerek a vloni v tomto žebříčku vstoupila do Síně slávy.

Skupinu vlastní britsko-polský investiční fond Abris Capital Partners.

Více informaci na: www.auresholdings.eu


Poslední zprávy z rubriky Auto Moto:

St   9:45  VW nalije postupně do elektroautomobilky Rivian až 5 mld. USD Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Út 11:46  Osmero rad, jak si nenechat zkazit dovolenou technickými problémy s autem Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Út 10:29  Povinná registrace vozidel z Ukrajiny Policie.cz (Policie)
Út   9:54  Box na střechu? Nejlépe dozadu a doprostřed skoda-auto.cz (Škoda auto)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688