Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  04.06.2024 11:19:40

Nad očekávání silný mzdový růst nahrává zpomalení tempa snižování sazeb (Analýza makroindikátorů)

Průměrná nominální mzda v letošním prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 7,0 % po růstu o 7,1 % zaznamenaném ve čtvrtletí předtím. Výrazné zrychlení pak nastalo u mezičtvrtletní mzdové dynamiky, která podle našeho odhadu dosáhla (po sezónním očištění) 2,6 % po 1,7 % v Q4 23. Vzhledem k tomu, že růst spotřebitelských cen v Q1 činil (bez vlivu sezónnosti) 0,3 % q/q, kupní síla průměrné mzdy podle našeho odhadu v Q1 24 vzrostla o 2,3 % q/q (po 0,9 % q/q v Q4 23). Reálná mzda se tak zvyšuje již čtyři kvartály v řadě a v letošním prvním čtvrtletí do kladných hodnot překmitla i její meziroční dynamika (+4,8 % y/y). Postupné obnovování koupěschopnosti tuzemských zaměstnanců je pozitivním signálem pro spotřebu domácností. Právě útlum spotřebitelské poptávky byl přitom z pohledu výdajové struktury HDP primárním důvodem přibližné stagnace tuzemské ekonomiky v předchozích dvou letech.

Spolu se zveřejněním dnešních dat byly také revidovány mzdové statistiky za poslední dva roky. Revize přinesla snížení mzdové úrovně prakticky na celém zmíněném horizontu, avšak ve větší míře v roce 2022, kdy jejich celoroční růst poklesl z původních 5,3 % na 4,3 %. Naopak v loňském roce byla celoroční dynamika mezd zvýšena ze 7,5 % na 8,0 %.

Mezičtvrtletní růst reálných mezd by podle našeho odhadu měl pokračovat i ve zbytku roku. Míra nezaměstnanosti zůstává nízko a zaměstnanci pravděpodobně budou v tomto prostředí požadovat kompenzaci předchozího hlubokého propadu kupní síly jejich výdělků. Přes zrychlení mezičtvrtletního růstu totiž byla průměrná reálná mzda v letošním prvním čtvrtletí stále poblíž hodnoty z poloviny roku 2018. Riziko naší dubnové prognózy celoročního růstu nominálních mezd v letošním roce (6,2 %) je po dnešních datech vychýleno směrem nahoru.

Zveřejněné údaje překonaly tržní odhady i prognózu ČNB. Trh očekával růst reálných mezd o 3,9 % y/y a ČNB o 4,2 % (oproti pozorovanému růstu o 4,8 % y/y). Proinflační vyznění má navíc i struktura mzdového růstu, když výdělky v tržních odvětvích rostly nominálně o 8 % y/y, zatímco ČNB očekávala pouze 6,9 % y/y. Mzdové statistiky se tak zařazují k proinflační struktuře HDP v Q1 24 (vyšší spotřeba, nižší fixní investice) a vlivem vyšších cen potravin i dubnové inflaci. To jen zčásti kompenzuje oproti prognóze centrální banky silnější koruna. Celková bilance rizik je tedy z našeho pohledu vychýlena ve směru vyšší inflace, a tak reálně hrozí riziko, že by ČNB mohla již na červnovém zasedání zpomalit tempo snižování úrokových sazeb z dosavadních 50 bb. Důležitá však bude ještě květnová inflace, která bude zveřejněna 11. června.

Autor: Jaromír Gec

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688