brno.cz (Brno)
Z regionů  |  02.06.2024 00:00:00

Brno loni poprvé v historii překročilo hranici 400 tisíc obyvatel

Jaký byl předchozí rok ve městě z pohledu statistik a čísel, na to tradičně v červnu odpovídá souhrn dat a informací nazvaný Brno v číslech. V tuto dobu již bývá k dispozici velká část statistik Českého statistického úřadu vztahujících se k uplynulému roku. Se všemi se můžete seznámit také na venkovní výstavě na Mendlově náměstí, která potrvá od 3. do 28. června. Údaje jsou také průběžně sledovány a doplňovány na webu data.brno.cz.

 

Brno v číslech 2023. Zdroj: MMB

Webová publikace formou jednoduchých infografik, grafů a doprovodných textů shrnuje fakta o ekonomice města, obyvatelstvu, životním prostředí či veřejných službách, nechybí ani vzdělávání či volný čas. Kromě toho magistrátní specialisté i letos připravili online šifrovací hru inspirovanou brněnskými daty a statistikami. Se všemi se pak můžete seznámit také na venkovní výstavě na Mendlově náměstí, která potrvá od 3. do 28. června.

Nyní se pokusíme shrnout to nejzajímavější, co o Brně roku 2023 víme.

I když je fakt, že oficiální statistiky založené na trvalém pobytu počty obyvatel v Brně značně podhodnocují, poprvé v historii překročilo město v oficiální statistice Českého statistického úřadu hranici 400 tisíc obyvatel. Těch s trvalým pobytem je tu nyní už 400 566.

Nárůst tohoto čísla je dán zejména migrací (a přílivem nových obyvatel z Ukrajiny), nikoliv tím, že by se v metropoli jižní Moravy narodilo tolik dětí. Naopak, jejich počet je nyní charakterizován prudce sestupnou křivkou – narodilo se zde 3 828 dětí, což je nejméně od roku 2004. Oproti předchozím rokům klesl také počet sňatků (1 921) i rozvodů (627). Počet zemřelých (4 041) se vrátil ke stejným hodnotám jako před pandemií covidu-19.

Za jídlo v restauraci zaplatíme takřka stejně jako v Praze

Množství studentů vysokých škol stagnuje na hodnotě kolem 65 tisíc, podobné číslo charakterizuje i počet registrovaných cizinců v Brně (ti s trvalým pobytem jsou již zahrnuti do počtu obyvatel města).

Podíl nezaměstnaných osob již několik let osciluje kolem 5 procent, zatímco počet volných pracovních míst několikátým rokem klesá – nyní tak na jedno pracovní místo připadají dva uchazeči o zaměstnání.

Průměrná hrubá mzda rostla a překročila hranici 50 tisíc korun, mezi platy mužů a žen je stabilně rozdíl 15 tisíc korun. Pozitivní je, že v posledních letech rostou přímé zahraniční investice do Brna. Dobrou ekonomickou výkonnost vykazuje zdejší gastronomie, horší zprávou pro obyvatele je, že průměrné ceny jídel jsou téměř srovnatelné s Prahou.

I když v roce 2023 stagnovaly prodejní ceny bytů, nyní opět několik měsíců po sobě rostou a atakují průměrnou cenu 110 korun za metr čtvereční. Ceny nájemního bydlení po růstu v minulých letech ustrnuly.

V roce 2023 stoupla průměrná teplota v Brně o tři desetiny na 11,5 °C. Srážkově byl loňský rok spíše vydatnější, roční úhrn činil 564 mm. Ovzduší tu bylo relativně čisté, většina limitů nebyla překročena.

Pokud vás zajímá více dat nebo chcete určitou statistiku prozkoumat dopodrobna, navštivte městský datový web data.brno.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688