Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  19.05.2024 12:33:32

Pražská burza v týdnu dále posunula svá historická maxima. V očekávání další valné hromady a dividendy


Optimismus na trzích stále nevyprchává. V Americe index DJIA dosáhl již hranice 40 tis. bodů, tedy během 4let zdvojnásobil svou hodnotu. V době covidu v březnu 2020 se totiž ocitl zpět pod hladinou 20 tis. bodů. V sousedním Německu pak index DAX dále také posunul ve středu svá historická maxima k hranici 18 900 b., nicméně v druhé půli týdne o zisky přišel. Pražská burza měřeno indexem PX posouvala svá 16letá maxima, resp. dle sesterského dividendového indexu PX-TR maxima historická. Dle něho posílila již čtvrtý týden v řadě. Letošní celkové zisky tak pražská burza rozšířila na téměř 14,5 %.

Druhý týden v řadě se nejrůstovější emisí stala GEN DIGITAL, když na Wall Street pokračovala pozitivní reakce z oznámených výsledků, potažmo výhledu. Titul se na domovském trhu ocitl vlastně nejvýše ve své novodobé historii, resp. od doby dokončené fúze s Avast.

indexu PX nicméně byly v týdnu nejrůstovější akcie KOFOLA, což naposledy dokázaly loni v listopadu. Bez nových zpráv se ocitly nejvýše od září 2022, tedy zároveň se vlastně vymanily z úzkého obchodního pásma posledních mnoha měsíců.

 

Na dalších ziskových místech v týdnu oba rakouské tituly, které ve Vídni dále posunuly svá dlouhodobá maxima. Tedy zároveň se stvrdily coby hlavní podporovatelé letošního růstu pražské burzy. Váha ERSTEindexu PX vystoupala na dominantních již více než 22,5 %, v pátek navíc titul nestihl zaznamenat celou denní rally ve Vídni. Každopádně ERSTE i VIG čeká v nacházejícím týdnu každoroční setkání akcionářů potažmo vzápětí dividenda 2,70 EUR, resp. 1,40 EUR. Připomenout v té souvislosti nicméně také lze výrazné rakouské zdanění požitku ve výši 27,5 %. Překvapením by tak nebylo ani vybírání zisků krátce před rozhodným dnem pro nárok. Oba tituly mají stanoven rozhodný den shodně na 28. května, resp. ex-date o den dříve. S nárokem se tak budou na pražské burze obchodovat již jen nadcházející týden.

Výkonnost indexu PX v týdnu překonaly již jen akcie PHOTON ENERGY a ČEZ. Obě firmy představily výsledky hospodaření za úvodní letošní čtvrtletí. Po předchozím kurzovém růstu akcie ČEZ na překvapivě lepší čísla reagovat vlastně nedokázaly, resp. šlo vysledovat realizaci zisků v duchu přísloví „Buy the rumour, sell the news“. Firma má poslední 2 týdny na vydání pozvánky pro letošní valnou hromadu, přesto s výsledky překvapivě nezveřejnila návrh dividendy. Nechává tak až na poslední chvíli, resp. nejspíše až na zmiňovanou pozvánku.

Nejztrátovější emisí se v týdnu staly akcie PRIMOCO, kde pokračovala negativní reakce na předchozí oznámený „nulový“ byznys za 1. čtvrtletí. Firma navíc na konci týdne překvapila bez vlastně uvedení důvodu posunutím termínu valné hromady.

Po předchozím drobném nádechu červená čísla opět začaly vykazovat akcie PILULKA, kde se nervózně stále čeká na avizované květnové firemní zprávy.

Hlavní dva domácí bankovní tituly KB a MONETA vykázaly červená čísla v kontextu přešlapování politické scény ohledně diskutované bankovní daně. A vlastně i zpráv z PPF ohledně růstu pozice Air Bank. Každopádně oba bankovní tituly čeká v květnu potencionální nový příliv finančních prostředků z letošních dividend. První na řadě je MONETA, která výplatu uskuteční v úterý.  

Colt oznámil dokončení převzetí/fúze se Sellier & Bellot, které rozšířilo počet vydaných akcií nakonec o téměř 13,5 mil. na celkových 48,63 mil. Hodnotu zbrojního koncernu tak trh aktuálně vidí na 33 mld. . U titulu se teď čeká na čtvrteční hospodářské výsledky, potažmo by v nejbližší době mělo dojít i na pozvánku na letošní valnou hromadu. Tedy podrobnosti k avizované 30 dividendě.

Doplnit lze reportované výsledky GEVORKYAN, ukazující na pokračující růst byznysu. Navíc nad plán firmy, nicméně titulu to kurzově pomoci v týdnu vlastně nedokázalo.

Při pohledu na celou pražskou burzu lze za vítěze týdne vyhlásit z trhu Start akcie E4U, které jak jsme přiblížili lze letos označit za dividendového lídra. V týdnu v reakci na oznámenou dividendu poskočily o více než 13 %, potažmo zaznamenaly nová historická maxima až na 216 .


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688