Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  18.02.2024 13:37:08

Pražská burza dle indexu PX-TR v týdnu posunula svá historická maxima. Vliv finančních titulů vzrostl již k 75 %


V porovnání s většinou světa si pražská burza v uplynulém týdnu vlastně vybrala svou vlastní výrazně pozitivní cestu. Každý den rostla a index PX si nakonec v souhrnu polepšil o více než 2,5 %. Ve čtvrtek došlo k proražení posledních maxim z února 2022, resp. index se ocitl nejvýše od léta 2008. Pro sesterský index PX-TR, zahrnující navíc i vyplacené dividendy, to znamenalo posun na nová historická maxima. Trhy v zámoří přitom byly negativně ovlivněny reportem o vyšší než očekávané inflaci, tedy potencionálně pozdějším poklesem úrokových sazeb. Evropa si zejména díky optimistickému úvodu týdne nakonec polepšila, když například německý index DAX dosáhl nových historických maxim. Každopádně pražskou burzu dokázalo v týdnu trumfnout snad jedině Japonsko, které se nepřestává vést na enormní růstové vlně. Index Nikkei v týdnu poskočil o 4,3 %.

Na pražské burze jsou nadále hlavním růstovým motorem finanční tituly, které pražskou burzu ovlivňují z rekordních téměř již tří čtvrtin. Tedy o její směrování se z většiny starají jen 4 emise. Druhý týden v řadě dominovaly akcie KB těžící dále z firemního oznámení o výplatě 100 % nejen loňského zisku na dividendě. Titul se tak po předchozím po výsledkovém proražení rezistencí ocitl již nejvýše od dubna 2022.


Akcie MONETA se vracely ke svým předchozím historickým maximům z 6. února. Větší volatilitu a nakonec i zisky si v porovnání v týdnu připsaly oba rakouské tituly, které přidávaly zejména v první polovině týdne. U nás je navíc v přepočtu podporovalo další oslabování koruny, která se k eur dostávala k úrovním, které se mezi řadou investorů zmiňují jako hraniční pro ČNB. Tedy, kde by centrální banka mohla na trhu zasáhnout proti jejímu dalšímu oslabování. Akcie ERSTE každopádně zopakovaly ve Vídni svou stopku u hranice 40 EUR. Zveřejněná data ukázala, že banka zintenzivnila odkup vlastních akcií, který se tak nejspíše chýlí k naplnění (více zde).  

Každopádně jediným nefinančním titulem, který si v týdnu polepšil byly akcie COLT. Obdobně jako v týdnu předcházejícím obsadily 2. místo. Dokázaly prorazit svá předchozí letošní maxima z ledna a vlastně tak znovu zamířily ke své cestě vyrovnat svá dosavadní historická maxima z 1. března 2022. Tehdy zakončily na 626 . Každopádně průběžná data z probíhající valné hromady per rollam ukazují na schválení navrhovaných bodů. Díky primárně hlasům majoritního akcionáře je „pro“ více než 75 % hlasů.

Ostatní emiseindexu PX zisky pražské burzy již omezovaly. Svou vahou vlastně již šestý týden v řadě nejvýrazněji akcie ČEZ, přestože jejich váha v indexu PX vlastně dále klesá. Aktuálně na jen 15,26 %. Energetický titul zaznamenával nová roční minima. Dále na něj tlačily ceny emisních povolenek, potažmo elektřiny, které pokračovaly ve svém jižním směrování. Například kontrakt pro příští rok se u nás ocitl již pod hranicí 75 EUR/MWh (cca 1,90 Kč/kWh), což tedy samozřejmě omezí zisky firmy. Na vývoj logicky dále reagují pohledy analytiků. Naposledy v týdnu k downgradu přistoupila ERSTE, která snížila cílovou cenu z 1062 na 848 , resp. doporučení z „accumulate“ na „hold“.

Díky cenám elektřiny je znát i mírnění letošního optimismu na akciích PHOTON ENERGY. Měsíční report firmy poodkryl leckde návrat ke garantovaným výkupním cenám. Přestože firma vždy vyhlížela na výraznou expanzi, řadu projektů nyní prodává. Po loňských výrazně negativních zprávách z hlediska právě omezené expanze a sníženého hospodaření, budou jistě v pondělí bedlivě sledovány aktuální firemní zprávy. Titul zkrátka může dostat nový výraznější impuls pro další směrování.

Vlastně příznivé zprávy o loňském hospodaření, potažmo výhledu, nedokázaly v pátek pozitivně zapůsobit na kurz akcií KOFOLA. Firma přitom tentokrát již nyní indikovala, že dividenda by letos mohla setrvat na 13,50 . U titulu tedy 5% dividendový výnos.

Dá se říci, že kontrariánsky se vůči trhu v průběhu týdne obchodovaly akcie PHILIP MORRIS. A jako by se znovu začaly usazovat pod hranicí 16 tis. Kč, když na dané úrovni převažuje prodejní přetlak.

 

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688