Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  13.06.2021 12:05:27

Pražská burza historii přepsat nedokázala, v očekávání další letošní dividenda


Pražská burza přepsat historické tabulky posledních let v uplynulém týdnu nakonec nedokázala. Index PX se sice pokoušel o další drobné zisky, když se podíval na nová téměř 10letá maxima až k 1 183 bodům, týden však zakončil u 1 177 bodů. Nedokázal tak již posílit rekordní sedmý týden v řadě, když oproti minulému pátku oslabil o 0,11 %. Červeně neutrální výsledek nicméně neodráží jinak značně různorodé pohyby jednotlivých titulů.

Ztráty domácího trhu totiž mohly být výraznější nebýt především akcií Avast, které index PX ovlivňují aktuálně z více než 18 %. Titul se v domovském Londýně nasměroval k pozvolnému růstu a nakonec zde zakončil na 4 měsíčních maximech. Investoři jakoby již předem nakupovali na úvěr ve světle přítoku nových prostředků do titulu, resp. reinvestic dividend. V pátek totiž firma spustí fyzickou výplatu květnové dividendy. Ve stejný den se mohou těšit, rovněž na květnovou dividendu, i akcionáři likérky STOCK.

 

Titulem týdne se však staly akcie PHOTON ENERGY, které jakoby již chtěly začít vzdorovat negativnímu vývoji posledních měsíců. Firma zveřejnila květnovou produkci 10 GWh elektřiny a také svou dlouhodobou růstovou strategii. Vlastní portfolio výrobních kapacit se má do roku 2024 zosminásobit na 600 MW.

indexu PX mírnit ztráty trhu svou vahou vlastně výrazněji dokázaly akcie O2, které přepisovaly novodobou kurzovou historii po oddělení CETINroce 2015. V pondělí zakončily na 298 , tedy překonaly svá dosavadní maxima z dubna 2017. Vzhledem k očekáváné celkové dividendě 21 i tak titul stále nabízí nadprůměrný 7% dividendový výnos a nadále tak láká některé investory. Zřejmě v úterý by se měli investoři dozvědět, že distanční valná hromada hlasy majoritního akcionáře, skupiny PPF, požitek schválila. Vzhledem k navrhovanému rozhodnému dnu 21. června, by se tak titul na pražské burze měl s nárokem obchodovat naposledy ve čtvrtek.

Ještě týden pak bude probíhat distanční valná hromada u CZG, kde se mj. schvaluje dividenda 7,50 . Titul ve čtvrtek uzavřel na nových historických maximech 435 a upevňoval si svou letošní pozici nejrůstovější emise z indexu.

bankovních titulů si dokázaly polepšit jen akcie KB, které tak nezvykle posílily již sedmý týden v řadě. Z hlediska likvidity již tentokrát nebyly lídrem, když žezlo převzaly akcie MONETA. Ty se postaraly o více než třetinu všech obchodů na pražské burze, když docházelo k posledním úpravám pozic před nadcházející valnou hromadou rozhodující o možném novém postavení banky na trhu. V pátek se titul naposledy obchodoval s nárokem pro účast na setkání akcionářů, které proběhne v úterý 22. června. Regulatorní hlášení poodkryla, že podíl pod procentní hranici snížily společnosti Neuberger Berman Investment Advisers (z 1,02 % na 0,89 %) a JPMorgan (z 1,3 % na 0,92 %).

Akcie ERSTE se pak v domovské Vídni začaly již výrazněji vzdalovat rezistenční hranici 35 EUR, kterou jsme v květnu zmiňovali v článku „Čas prodat ERSTE?“. Titul se v Praze stal nakonec nejztrátovějším a zároveň svou vahou (aktuálně 21,4 %) nejvíce tlačil na index.

Jen nepatrně vyšší váhu mají nyní v indexu akcie ČEZ, které se pouze v úvodu týdne pokoušely vytvářet nová 6letá maxima. Ukázalo se, že manažeři firmy nadále využívali opční program. Získané akcie v návaznosti prodávali. A jak se nově v mezičase ukázalo, navzdory očekávané výrazné dividendě ponechání si nějakých není na pořadu dne. Dle dosavadních hlášení jen v červnu manažeři ČEZ zatím prodali v souhrnu přes 434 tis. firemních akcií za více než 270 mil. .

Váha posledních dvou hlavních titulů pražské burzy by se měla v návaznosti na pravidelnou čtvrtletní aktualizaci báze indexů snížit, když v současnosti překračují limitní 20 % mez. Úprava indexů proběhne v pátek 18. června, kdy tak lze očekávat tradiční zvýšenou aktivitu v závěrečné aukci.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688