Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Práce  |  13.05.2024 10:00:42

Mezi zaměstnaneckými benefity vedou stravenky, nápoje na pracovišti zdarma, práce z domu či dovolená navíc

Firmy aktuálně nejčastěji poskytují zaměstnancům stravovací benefity – stravenky či stravenkové karty (47 %), pružnou pracovní dobu (41 %), nápoje na pracovišti zdarma (37 %) a umožnění práce z domu (36 %). Dále pak firemní akce (35 %), mobilní telefon k soukromým účelům (34 %) a dovolenou navíc (32 %). Vyplývá to z aktuálních dat portálu Platy.cz, který se specializuje na srovnávání výše mezd a platů napříč segmenty, profesemi a pracovními pozicemi.

Firmy se snaží jít naproti potřebám zaměstnanců a nabízet i originální řešení

Výše zmíněné benefity můžeme zařadit mezi ty klasické. Zaměstnavatelé si však stále častěji uvědomují, že zaměstnanci často také ocení benefity, které si sami mohou zvolit nebo jsou nějakým způsobem netradiční či jim výrazně snižující soukromé výdaje. To je příklad poskytnutí automobilu pro firemní účely (podle Platy.cz je nabízí 9 % zaměstnavatelů) či poskytnutí parkovacího místa pro svůj osobní vůz (zde dokonce 20 %).

„Zaměstnance jsme požádali o návrh dalších benefitů, které považují za nejpřínosnější. Dle toho jsme postupně zavedli například dovolenou navíc, větší podporu volnočasových aktivit nebo nové pracovní oblečení od prestižní značky. Mimo výše zmíněných benefitů jsou samozřejmostí sick days, flexibilní pracovní doba (u pozic, u kterých to jde z provozního hlediska) a stravenkový paušál. Dále penzijní připojištění, telefon a notebook. Zde zaměstnanci oceňují, že si mohou vybrat mezi Androidem a iPhonem. Oceňují také sponzorský fond, který poskytuje finanční nebo materiální podporu pro aktivity, do nichž se zaměstnanci aktivně zapojují,“ říká Hana Bachárová, HR ředitelka společnosti Agromex.

„Naši zaměstnanci velice oceňují slevy na produkty našich značek a na zboží od široké sítě našich partnerů. Dále firemní tarify od O2, příspěvky na spoření, školení, multisport kartu, příspěvky na masáže nebo fyzioterapeuta, podporu matek s malými dětmi či firemního ombudsmana,“ říká Ruslan Skopal, CEO Trenýrkárna.cz a dodává: „Po prvním odpracovaném roce se benefity rozšiřují a velice populární mezi nimi je týden dovolené navíc, příspěvek na dovolenou, další vzdělávání, každoroční vánoční bonus či nový osobní mobil. A pro seniorní pozice je to pak firemní automobil sloužící i pro osobní potřeby.“

Popularitu tohoto benefitu potvrzuje i Milan Beutl, ředitel českého zastoupení Anytime carharing: „V loňském roce jsme spustili službu Anytime Business a jedním z nejdůležitějších hledisek, které naši firemní zákazníci oceňují, je využití vozů jak pro firemní jízdy, tak pro soukromé využití, které nabízejí zaměstnancům jako benefit. V obou případech je pro firmy velkou výhodou, že platí pouze za čas, kdy auta skutečně používají. Nemusí řešit žádný měsíční poplatek nebo depozit a také mohou využít jenom tolik aut, kolik aktuálně chtějí či potřebují.“

Populární jsou také finanční bonusy. Bonus za doporučení zaměstnance nabízí podle dat Platy.cz 19 % zaměstnavatelů. Mezi ně patří i společnost Kärcher, která nabízí mimo jiné prémii při výročí u společnosti 5, 10, 15, 20 a více let.

Trendem je zdravé stravování, péče o duši, podpora žen – matek

Firmy také stále více dbají na zdravé stravování. Stravenky či stravenkové karty jsou sice stále hlavním zaměstnaneckým benefitem, nepřinášejí však firmě unikátnost. Té se snaží některé firmy dosáhnout nabídkou kvalitního a zdravého stravování. Stále více jich nabízí občerstvení na pracovišti.

Roste zájem o takové benefity, které je možné využívat i při práci z domova. Trendem jsou také benefity zaměřené na podporu zdraví a zdravý životní styl a nejnověji ty, které podporují životní pohodu – wellbeing, tedy masáže, wellness ale i psychologické konzultace, kurzy či školení. Někteří zaměstnavatelé poskytují také školení rozvoje zdravějších návyků, včetně oblasti duševního zdraví nebo služby různých poradců včetně psychologů.

Roste také nabídka benefitů, které podporují work life balance a péči o rodinu. „Náš management je sice mužský, název společnosti i produkty jsou však zaměřeny 100% na ženy. A ženy se snažíme i maximálně podpořit v rámci jejich kariéry i když odejdou na mateřskou či rodičovskou dovolenou i při další výchově dětí. Umožňujeme jim maximálně možnou flexibilní pracovní dobu, práci z domu, dovolenou či neplacené volno navíc, stejně tak i například hlídání dětí na pracovišti. A také speciální zábavní a vzdělávací programy,“ říká Antonín Krpenský, spoluzakladatel a ředitel společnosti Onapharm.

U některých firem poskytování benefitů ovlivnily nově nastavené daňové limity v rámci vládního konsolidačního balíčku. Podle aktuálního průzkumu Hospodářské komory ČR však u 60,8 % firem zůstalo poskytování benefitů stejné. Část zaměstnavatelů zredukovalo počet benefitů či jejich výši, někteří přestali benefity poskytovat úplně. Jsou i zaměstnavatelé, kteří naopak počet či hodnotu benefitů rozšířili.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688