Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  13.05.2024 06:05:13

Potvrzeno: ani ČEZ, ani KB či PHILIP MORRIS. Letošním dividendovým králem na pražské burze solární E4U

V úterý ráno se od společnosti ČEZ vedle hospodářských výsledků za úvodní letošní čtvrtletí očekává také návrh dividendy za rok 2023. Dle platné firemní dividendové politiky by se měla pohybovat v pásmu 39-52 . Při návrhu na horní hranici pásma by šlo aktuálně hovořit o dividendovém výnosu sotva 5,8 %. Do konečného výsledku samozřejmě ještě opět může promluvit stát coby majoritní akcionář, je však více než jasné, že loňské rekordní dividendy 145 se akcionáři zdaleka nedočkají. V kontextu tedy i loňských analýz ČEZ vytvořených k dividendovým protinávrhům akcionářů zmiňujících negativní vliv na byznys firmy. V úterý, kdy se naposledy s nárokem na dividendu 1 220 obchodovaly akcie PHILIP MORRIS, šlo u nich hovořit o dividendovém výnosu 7,7 %. Z indexu PX se z daného hlediska letos zdají být králem akcie Komerční banky, u nichž šlo před dubnovou dividendou hovořit o výnosu takřka 9,5 %. Globálně na pražské burze se však již loni z hlediska dividendového výnosu do popředí dostaly akcie E4Udividendou 14,25 . Letos však lze E4U již vyhlásit za vítěze, když firma dle návrhu usnesení pro valnou hromadu hodlá dividendu více než zdvojnásobit.

Prakticky se tak naplňuje náš předpoklad zmiňovaný v článku „Solární E4U nejspíše vyplatí rekordní dividendu, přestože loni vyrobila nejméně elektřiny za téměř dekádu“. Díky i nerozdělenému zisku hodlá E4U v souhrnu akcionářům vyplatit nakonec dokonce téměř 70 mil. , resp. na každou akcii 29,20 . Vzhledem k páteční závěrečné ceně 189 akcií E4U na pražské burze, lze aktuálně hovořit o dvouciferném dividendovém výnosu přes 15,4 %.

Graf: E4U - graf kurzu akcie cz

Dividendu bude muset ještě samozřejmě posvětit valná hromada plánovaná na středu 12. června. Vzhledem k majoritnímu akcionáři E4U Finance s podílem 57,3 % by se však tradičně mělo jednat pouze o formalitu. Každoročního setkání se navíc účastní obvykle maximálně jednotky akcionářů. Rozhodné datum pro nárok na dividendu je opět od firmy stanoveno až na konec léta, resp. na 20. září. Akcionáři se fyzicky požitku dočkají následně 4. října, když výplatu zprostředkuje Centrální depozitář. Jinými slovy dividendu tak v návaznosti akcionáři, pokud nemají nahlášeno bankovní spojení, obdrží na účet u svého obchodníka.

firem na pražské burze z hlediska hospodaření solární E4U dlouhodobě patří k těm nejlepším, potažmo k poměru k ceně akcií bývá obvykle vůbec nejziskovější. Zajištěný byznys firmy vzhledem k výkupním cenám elektřiny přináší výrazné zhodnocení, přestože E4U byla zatížena dluhy v kontextu s pořízením fotovoltaiky. V roce 2023 však již došlo k plnému splacení leasingové smlouvy na technologii elektrárny Dubňany. V minulosti se tak i E4U rozhodla většinu účetně vytvořených zisků zadržet, resp. na dividendách vyplácet jen zlomek zisků. Dle konsolidované účetní závěrky celé skupiny bylo k 31.12.2023 na účtu nerozděleného zisku celkem 206 mil. . Tedy na každou akcii přes 86 Kč!

Závěrem stojí za zmínku, že také loni se členové představenstva E4U vzdali nároku na jakoukoli odměnu. Například člen představenstva Aleš Jelínek má přitom na základě dřívější smlouvy za výkon funkce možnost inkasovat 0,2 % ze zisku společnosti. Stejně tak Jiří Hřiba. Předseda představenstva a spoluzakladatel Petr Bína pak vyinkasoval odměnu (mzdu) opět pouze z dceřiné společnosti SANERGIE, ve které je „uložen“ byznys solární skupiny. Za loňský rok včetně odvodů v souhrnu 1,45 mil. . Podobnou částku 1,27 mil. pak na mzdě od SANERGIE obdržel i člen dozorčí rady Radek Maléř.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 10:13  Akcie: nezdravý trh Richard Vrdlovec (Zajišťovací fond)
Út   9:15  ČEZ: Ministerstvo nepodalo protinávrh, hlasovat se na VH bude pouze o dividendě… Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688