Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  05.04.2021 10:30:14

Na pražské burze středem pozornosti akcie MONETA a před dividendou i PHILIP MORRIS


Pražská burza se v uplynulém zkráceném obchodním týdnu držela u svých více než ročních maxim. Index PX zakončil týden u 1 092 bodů, tedy v týdnu nakonec odepsal nevýrazných 0,23 %. Domácí trh tak vlastně nedokázal reagovat na pozitivní vývoj ať už například v sousedním Německu, kde se index DAX vůbec poprvé v historii přehoupl přes hranici 15 tis. bodů, či na Wall Street, kde širší index S&P 500 obdobně rekordně pokořil hranici 4 tis. bodů.

U nás se nová dlouhodobá maxima podařilo mírně navýšit jen akciím ČEZ, když podporou mohly být nové rekordy cen elektřiny u domácích kontraktů pro následující roky. K titulu možno zmínit další transakce vztahující se ještě ke v roce 2019 zrušenému motivačnímu opčnímu akciovému programu. Po člence představenstva M, Chaloupkové, které realizovala zisk na 60 tis. akciích (více zde), se k obdobnému kroku uchýlil M. Jašek, tedy ředitel útvaru řízení aktiv JE společnosti. Ten uplatnil opci na získání 10 tis. akcií za kurz zhruba 482 , které obratem ve středu prodal za kurz cca 550 .

 

Vítězem týdne se však staly akcie KB, které zakončily na 2 měsíčních maximech. Nicméně nadále se vlastně nezvykle drží již týdny v úzkém cenovém pásmu. Zvýšenou volatilitu zažily konkurenční akcie MONETA, které byly ovlivněny zprávou o tragické smrti majitele PPF či hlášeními o akcionářských změnách. Kromě zejména březnového přikupování akcií ze strany Petrus Advisers nad hranici 5 %, možno uvést naopak pokles podílu pod procentní hranici u skupiny Vanguard. Bankovní titul zkrátka po dosažení nových více než ročních maxim až na 84,30 následně zamířil na jih zpět k ceně odkupu. Kdy se zájemci dočkají vypořádání druhé části odkupu, není dosud jasné, když ČNB stále nevydala stanovisko k žádosti PPF o navýšení podílu nad 10 %.

Akcie Avast vzhledem ke své váze v indexu PX, vlastně obdobnou silou jako akcie MONETA, zatlačily trh do červených čísel. K softwarové společnosti možno zmínit, že vybrané provozní údaje za úvod roku zveřejní nakonec až 20. dubna.

I přes oznámené růstové výsledky a navrhovanou dividendu 7,50 ztratily ještě akcie CZG. Nejvíce však, díky zejména poslední seanci týdne, odepsaly mimo index PX stojící akcie PILULKA. Titul totiž nově začala pokrývat také Patria, která v analýze doporučila „prodat“, když cílovou cenu stanovila na 804 .

Akcie PHILIP MORRIS se před dividendou za nadprůměrné likvidity pokoušely posunout na nová 2letá maxima, když se obchodovaly až za 15 780 . V pátek zažily vůbec největší objem obchodů od konce listopadu. Na pražské burze se titul bude naposledy obchodovat s nárokem na navrhovanou dividendu 1 260 úterý. Zda ji akcionáři na následné distanční valné hromadě schválí, bude přitom jasno nejdříve na konci dubna.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688