Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  15.12.2019 11:15:12

Na pražské burze v týdnu výrazně poskočily akcie PHILIP MORRIS, Avast od pondělí se změnou

  • pražská burza dle indexu PX-TR vystoupala nejvýše od jeho vzniku, resp. od roku 2006
  • O2 v týdnu investovala do vlastních akcií 20,5 mil. - nejvíce za téměř 2 roky
  • ceny domácí elektřiny pro příští roky zpět pod hladinou 50 EUR/MWh, resp. na přinejmenším půlročních minimech
  • akcie Avast se od pondělí na pražské burze přesunují na Standard Market
  • pražská burza v týdnu zrušila „zimní START Day“, resp. přesunula ho na středu 18. prosince

Pražská burza se v pátek po 8 měsících z hlediska indexu PX podívala zpět k hranici 1 100 bodů. Zisky však všechny neudržela, resp. index zakončil týden nakonec na 1 093,4 bodech. Oproti předchozímu pátku si tak polepšil jen o 0,2 %, když i většina emisí nakonec zakončila týden s nevýrazným posunem.

Výjimkou byly výrazně ziskové akcie PHILIP MORRIS. V úvodu měsíce jsme psali o jejich skokovém posunu k technické hranici u 14 500 . A v týdnu právě její proražení otevřelo titulu cestu dále výrazněji výše. Novou technickou brzdou by nyní měla být hladina 15 500 .

Svou vahou však vlastně srovnatelně podpořily index PX skromněji rostoucí akcie VIG, které vyrovnávaly svá dubnová letošní maxima. Snad již v rozhodující domovské Vídni dojde na několikátý pokus k jejich proražení a dočkáme se do konce roku posunu alespoň k technické výrazné hranici 26 EUR, resp. v Praze tak v přepočtu k 663 .

Připsat si zisky dokázaly i ostatní finanční tituly, avšak nevýrazné. Překonat index PX dokázaly výkonnostně jen akcie MONETA, které na 20 měsíčních maximech dokázalo udržet oznámení o dohodnuté koupi konkurenční Wüstenrot.


Akcie ČEZ by šlo po řadě měsíců označit tentokrát opět za hlavní titul pražské burzy. Alespoň z hlediska likvidity. Dále klesající ceny elektřiny nasměrovaly titul ve středu až těsně k hranici 500 , od které se za nadprůměrné likvidity snažil odrážet výše.

Nejvíce v týdnu ztratily akcie O2, které po předchozích dvou týdnech solidních zisků oddychovaly z  půlročních maxim. K dalšímu pozitivnímu směrování nestačilo ani výrazné pokračování odkupu akcií ze strany samotné společnosti. Na celkovém objemu se podílela třetinou, když v týdnu odkoupila akcie O2 za 20,5 mil. , což byl dosud nejvyšší týdenní objem v rámci Druhé tranše odkupu. Celkový objem odkoupených vlastních akcií se v týdnu již přehoupl přes 3 %.

Svou vahou však v týdnu byly největší brzdou stále značně volatilní akcie Avast. Pokles v Praze navíc brzdilo posílení libry, resp. oslabení koruny. Zatímco v srpnu šla po mnoha letech koupit libra i pod 28 , v týdnu jsme se posunuly již nad hladinu 30 . Akcie Avast nicméně mohou začít být v Praze více přístupné zejména pro institucionální investory, když od pondělí budou přeřazeny z „Free Market“ na „Standard Market“. A zatraktivnily možná již předem, když se zvýšila prémie ceny oproti Londýnu na cca 2 . S prémií se v Praze nadále obchodují i akcie likérky STOCK, které v domovském Londýně mířily v týdnu na jih. V pátek zde však dokázaly ztráty vymazat.


Nová maxima pražské burzy

Závěrem možno zmínit, že i přes nakonec nevýrazný posun výše pražská burza dosáhla nového historického maxima. Alespoň z hlediska dividendového indexu PX-TR, který vytvořila pražská burza před necelými 6 lety. Spočítala však jeho historii až do roku 2006, kdy došlo ke sloučení indexů PX50 a PX-D, resp. vzniku indexu PX. V březnu 2006 tedy index PX-TR startoval na zhruba 1 555 bodech, v říjnu 2007 vytvořil dosavadní historická maxima u 2 065 bodů. V pátek již zakončil o více než 2 body výše.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688