Export (export.cz)
Export  |  10.05.2024 12:05:00

Zemědělství, těžba, energetika. Madagaskar nejsou jen bílé pláže

Madagaskar je proslulý svými plážemi. Turistický ruch a k němu přidružené služby je bezpochyby jedním z nejperspektivnějších oborů pro podnikání. Proč si však na chvíli neodběhnout z pláže a neprozkoumat i jiné podnikatelské příležitosti, které tento ostrov nabízí? Perspektivní je na Madagaskaru i zemědělství a potravinářství, energetika, těžební průmysl či dopravní infrastruktura.

Ilustrační foto Shutterstock

Investiční příležitosti na Madagaskaru mohou být různorodé, přestože ostrov čelí několika výzvám, včetně politické stability a infrastrukturních nedostatků. V úvahu musíme samozřejmě vzít i omezené možnosti dané geografickou polohou. Nicméně i tak existují oblasti, které nabízejí potenciál pro české firmy.

Ekonomické a obchodní partnerství mezi EU a Madagaskarem v posledních letech sílí. Dohoda o hospodářském partnerství (EPA) mezi Evropskou unií a zeměmi v Africe (Madagaskar je mezi nimi), Pacifiku a Karibiku umožňuje společnostem vyvážet na tyto trhy bez cel a samozřejmě otevírá nové perspektivy pro podnikatele z ČR. Evropa je hlavní destinací pro vývoz z této ostrovní země – 45 % vývozu směřuje do EU, zatímco 20 % dovozu pochází z EU. Mezi top 5 exportních produktů patří vanilka, textil, nikl a rudy. Naopak největší podíl na importu zaujímá ropa a její deriváty, průmyslové, mechanické zařízení a stroje, obiloviny a dopravní prostředky.

Zemědělství: šance i hrozby

Je třeba zdůraznit, že Madagaskar je jednou z nejzranitelnějších zemí světa vůči klimatickým změnám. Zemědělství jakožto hlavní prostředek obživy pro většinu obyvatel Madagaskaru čelí v poslední době velkým výzvám. Špatná úroda způsobená suchem nebo záplavami ještě zhoršuje potravinovou nejistotu a podvýživu u velké části populace. Madagaskar má obrovský potenciál v zemědělském odvětví, včetně produkce kávy, vanilky, rýže a dalších plodin. Českým společnostem se nabízí investice do zemědělských projektů, zpracování potravin nebo technologií pro zvyšování výnosů.

Ostrov je známý svou exotickou přírodou a biodiverzitou a investice do hotelových komplexů, turistických atrakcí nebo ekoturismu mohou být zajímavé také pro české společnosti.

Existuje velký potenciál v oblasti obnovitelných zdrojů energie, jako je solární a větrná energie. České firmy mohou přinést své know-how v oblasti energetiky a investovat do projektů na rozvoj infrastruktury obnovitelných zdrojů energie. Pro české firmy mohou být zajímavé také investice do těžebních projektů nebo průzkumu. Madagaskar má totiž bohaté zásoby nerostných surovin, včetně zlata, drahých kamenů a vzácných kovů.

Investice do infrastruktury

Ostrov také nezbytně potřebuje rozsáhlé investice do infrastruktury (silnice, přístavy a letiště). České firmy, které se specializují na stavební a infrastrukturní projekty, by mohly najít příležitosti pro spolupráci s místními partnery nebo vládními institucemi.

Přestože se u Madagaskaru nejedná o rozsáhlý trh, neměl by zůstat opomíjen. Je samozřejmě nejdříve nezbytné provést důkladný průzkum, porozumět místnímu prostředí a specifikám. Klíčové je vytvořit stabilní partnerské vztahy s místními partnery a respektovat tamní zákony a kulturní normy. Pozitivním aspektem je, že investicím napomáhá příznivé prostředí pro podnikání a podpora vládní politiky.

Miroslav Veselka, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Pretorii

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688