mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  06.05.2024 13:58:00

Madagaskar nejsou jen bílé pláže, ale i příležitosti pro podnikatele

06.05.2024 / 13:53 | Aktualizováno: 06.05.2024 / 13:58

Madagaskar je proslulý svými plážemi a v poslední době se stává stále populárnější dovolenkovou destinací mezi českými turisty. Turistický ruch a k němu přidružené služby je bezpochyby jedním z nejperspektivnějších oborů pro podnikání na místním trhu. Proč si však na chvíli neodběhnout z pláže a neprozkoumat i jiné podnikatelské příležitosti, které tento ostrov nabízí? Za perspektivní lze na Madagaskaru rovněž považovat i zemědělství a potravinářství, energetiku, těžební průmysl či dopravní infrastrukturu

Investiční příležitosti na Madagaskaru mohou být různorodé, přestože ostrov čelí několika výzvám, včetně politické stability a infrastrukturních nedostatků. V úvahu musíme samozřejmě vzít i omezené možnosti dané geografickou polohou. Nicméně i tak, existují oblasti, které nabízejí potenciál pro české firmy

Ekonomické a obchodní partnerství mezi EU a Madagaskarem v posledních letech sílí. Dohoda o hospodářském partnerství (EPA) mezi Evropskou unií a zeměmi v Africe (Madagaskar je mezi nimi), Pacifiku a Karibiku umožňuje společnostem vyvážet na tyto trhy bez cel a samozřejmě otevírá nové perspektivy pro podnikatele z ČR. Evropa je hlavní destinací pro vývoz z této ostrovní země – 45 % vývozu směřuje do EU, zatímco 20 % dovozu pochází z EU. Mezi top 5 exportních produktů patří vanilka, textil, nikl a rudy. Naopak největší podíl na importu zaujímá ropa a její deriváty, průmyslové, mechanické zařízení a stroje, obiloviny a dopravní prostředky. Je třeba zdůraznit, že Madagaskar je jednou z nejzranitelnějších zemí světa vůči klimatickým změnám. Zemědělství jakožto hlavní prostředek obživy pro většinu obyvatel Madagaskaru čelí v poslední době velkým výzvám. Špatná úroda způsobená suchem nebo záplavami ještě zhoršuje potravinovou nejistotu a podvýživu u velké části populace.

Zemědělství a potravinářství

Madagaskar má obrovský potenciál v zemědělském odvětví, včetně produkce kávy, vanilky, rýže a dalších plodin. Českým společnostem se nabízí investice do zemědělských projektů, zpracování potravin nebo technologií pro zvyšování výnosů.

Turistický průmysl

Madagaskar je známý svou exotickou přírodou a biodiverzitou. Jak již bylo zmíněno, investice do hotelových komplexů, turistických atrakcí nebo ekoturismu mohou být zajímavé pro české společnosti z oblasti turismu.

Energetika

Existuje velký potenciál v oblasti obnovitelných zdrojů energie, jako je solární a větrná energie. České firmy mohou přinést své know-how v oblasti energetiky a investovat do projektů na rozvoj infrastruktury obnovitelných zdrojů energie.

Těžba a průzkum nerostných surovin

Madagaskar má bohaté zásoby nerostných surovin, včetně zlata, drahých kamenů a vzácných kovů. Pro české firmy můžou být zajímavé investice do těžebních projektů nebo průzkumu.

Infrastruktura

Madagaskar nezbytně potřebuje rozsáhlé investice do infrastruktury (silnice, přístavy a letiště). České firmy, které se specializují na stavební a infrastrukturní projekty, by mohly najít příležitosti pro spolupráci s místními partnery nebo vládními institucemi.

Přestože se u Madagaskaru nejedná o rozsáhlý trh, neměl by zůstat opomíjen. Je samozřejmě nejdříve nezbytné provést důkladný průzkum, porozumět místnímu prostředí a specifikám. Klíčové je vytvořit stabilní partnerské vztahy s místními partnery a respektovat místní zákony a kulturní normy. Pozitivním aspektem je, že investicím napomáhá příznivé prostředí pro podnikání a podpora vládní politiky.

Autor: Miroslav Veselka, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Pretorii


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

So 19:36  Widespread convection is ongoing across the area. Activity has trended down from... US National Weather Service (weather.gov)
So   7:00  Dziś zachmurzenie przeważnie umiarkowane i duże Instytut Meteorologii (imgw.pl)
So   3:12  Thunderstorms capable of 60mph winds are approaching the Tallahassee metro (video) US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688