mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  07.05.2024 15:57:00

Energetika, zemědělství i waste management – pestrá paleta příležitostí v Kamerunu

07.05.2024 / 15:22 | Aktualizováno: 07.05.2024 / 15:57

Kamerun odvozující svůj název od „Rio dos Camaroes“ (řeka krevet), jak pojmenovali portugalští mořeplavci místní řeku Wouri, neoplývá jen touto delikatesou. Země bohatá na tropické plodiny i nerostné suroviny je vzácnou enklávou bilingvní franko-anglofonní společnosti. Kamerun je nejsilnější ekonomikou středoafrické měnové zóny a po Nigérii druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem České republiky mezi zeměmi pokrývanými českým velvyslanectvím v Nigérii. Především v rovině obchodní je však stále co rozvíjet. Kamerunská republika o spolupráci s Českou republikou jeví dlouhodobě zájem, což potvrdila i nedávná návštěva českého velvyslance Zdeňka Krejčího. Setkání s představiteli vlády, místní samosprávy i soukromého sektoru prokázaly trvající hlad po prohloubení česko-kamerunských obchodních vazeb v nejrůznějších sektorech. Energetika, zemědělství a akvakultura, těžba, rozvoj infrastruktury, waste management, ale třeba i protipovodňové zátarasy a městská doprava, byla témata, která na jednáních rezonovala nejčastěji.

Energetika

Zdroje energie a odpovídající infrastruktura jistě není jen kamerunským tématem, nicméně potřeba elektrifikace venkovských oblastí je zde velmi palčivá. Kamerunci poptávají především úspornější chytrá řešení pro jednotlivé komunity a odlehlé rurální oblasti. Mezi jinými menší hydroelektrárny, minigridy, inteligentních gridy, solární panely i obnovitelné zdroje energie. V Kamerunu se v tomto sektoru již úspěšně etablovala společnost VAE Controls, která dodává a instaluje digitální měřáky objemu průtoku ropných i plynových potrubí.

Zemědělství a akvakultura

Kamerun je jednou z mála afrických zemí, se kterou má Česká republika dlouhodobě zápornou obchodní bilanci danou vývozem tropického ovoce. Není tedy překvapením, že zemědělský sektor je v popředí státních zájmů. Vláda usiluje o zastavení odlivu mladých lidí z vesnic a ze zemědělského sektoru, o modernizaci technologií a techniky v zemědělském i potravinářském průmyslu, o zajištění potravinové bezpečnosti a soběstačnosti země a v neposlední řadě též o zapojení místních producentů do mezinárodního obchodu.

Velvyslanec na farmě Bakoko-Wouri

Velvyslanec na farmě Bakoko-Wouri

Česká společnost Nirex Cameroon Investments v Kamerunu dlouhodobě působí v oblasti akvakultury a rybářství. Její investiční aktivity byly v minulosti podpořeny též tzv. Malým rozvojovými projekty a projekty B2B České rozvojové agentury. Firma se zaměřuje především na rozvoj rybích farem a školení místních farmářů za účelem zajištění potravinové soběstačnosti a rozvoje tohoto perspektivního odvětví. Na možnosti spolupráce v oblasti akvakultury přišla řeč i během oficiální návštěvy tradičního vládce v oblasti přístavu Douala, krále kantonu Bakoko-Wouri. Zájem je především o zvýšení produkce a krmiva. Velvyslanectví proto připravuje projekt podnikatelské mise firem z oboru rybníkářství do této oblasti.

Král kantonu Bakoko-Wouri

Král kantonu Bakoko-Wouri

Těžba a nerostné suroviny

Již dříve se o možnosti rozvoje spolupráce zajímalo ministerstvo pro těžbu, průmysl a technologický rozvoj. Rezort by tak rád rozvinul další významnou oblast spolupráce, která by mohla navázat na již dobře zapsané jméno české firmy Geotechnika, jež v Kamerunu působila před několika lety. Kamerun uvítá jakoukoliv spolupráci v oblasti těžby, zpracování nerostů, těžebních strojů a transferu technologií.

Potenciál města Douala

Velký zájem o spolupráci hned v několika sektorech projevila místní samospráva přístavního města Douala. Zájem je především o infrastrukturní projekty a rozvoj nedostačující městské dopravy. V rámci zavádění dvou pravidelných autobusových linek poptává radnice v první fázi 360 a v druhé fázi 860 vozidel. Přístavní obvod Doualy 3 identifikuje hned tři potenciální oblasti spolupráce: vysušování přístavní čtvrti a protipovodňové zábrany, jelikož město v této oblasti čelí pravidelným záplavám, levné bydlení pro chudší vrstvy obyvatel i technologie a stroje vhodné pro waste management.

Místostarosta města Douala a velvyslanec Z. Krejčí

Místostarosta města Douala a velvyslanec Z. Krejčí

České firmy se mohou v případě zájmu o investice či obchod v Kamerunu obrátit na Zastupitelský úřad České republiky v Nigérii i na Honorární konzulát v Douale. Doporučujeme také zvážit konzultaci u již úspěšně etablovaných českých podniků zmíněných v tomto článku. Podpora českého úsilí o prohloubení styků s jednou z nejperspektivnějších zemí střední Afriky je jednou z priorit velvyslanectví.

Autor: Mgr. Marie Nwanyanwu, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví České republiky v Nigérii


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688