David Matulay (InvestingFox)
Okénko BIG EXPERT  |  17.04.2024 16:17:23

Co znamená historický růst indexu S&P 500 v prvním čtvrtletí roku 2024?

Americký index S&P 500 má za sebou velmi úspěšné čtvrtletí, ve kterém zaznamenal největší nárůst od roku 2019 ve srovnatelném období. Hlavními tahouny byly technologické společnosti, které poháněla revoluce v oblasti umělé inteligence, ale rýsuje se i širší oživení trhu. Tento růst podpořily také snížené obavy z recese v USA, investoři však bedlivě sledují další ekonomické údaje, které by mohly blíže určit výhled akciových trhů.

Růst indexu S&P 500 v prvním čtvrtletí o 10,8 % je považován za historicky významný, neboť již druhé čtvrtletí po sobě skončil s dvouciferným ziskem, což se od roku 1940 stalo pouze devětkrát. Navíc nyní zaznamenává zisky již pět měsíců po sobě, což má za následek celkový cenový výnos 25,3 %. Taková období se od roku 1940 vyskytla rovněž pouze devětkrát, což historicky ve všech případech znamenalo pozitivní signál pro trh. Předchozí pětiměsíční rekordní období historicky vedla k následujícím 12 měsícům pozitivní výkonnosti*.

Technologičtí giganti jako NVIDIA, Microsoft nebo Meta v prvním čtvrtletí roku 2024 výrazně táhli hlavní indexy, o čemž svědčí, že akcie těchto společností dosáhly svých rekordních hodnot. Podle zprávy Goldman Sachs je však zřejmé, že svůj podíl na tom má i širší oživený trh. Svědčí o tom ekvivalent indexu S&P 500 - index S&P 500 Equal Weight Index (EWI), v němž mají všechny subjekty stejnou váhu 0,2 %. Tato verze indexu vzrostla za poslední čtvrtletí o 7 %. Podle Goldmanu vedl index především sektor komunikačních služeb, který vzrostl o 16 %, zatímco nejhůře si vedly nemovitosti, které poklesly o 1 %*.

Zdroj: Investing.com*

Ostatní americké indexy zakončily první čtvrtletí podobně velmi uspokojivě. Nasdaq Composite vzrostl o 9 %, zatímco Dow Jones Industrial Average o 6,1 %, přičemž všechny tyto indexy dosáhly v tomto období svých historických maxim. Navzdory optimismu existují také obavy, zda se růst udrží kvůli stále vysoké inflaci v USA. Na začátku roku se očekávalo snížení úrokových sazeb od března, ale nyní se to očekává až od června, protože inflační tlaky přetrvávají. Ve čtvrtek večer se akcie propadly poté, co někteří představitelé Fedu prohlásili, že pokud inflace dále neklesne, nemusí uvolnění sazeb přijít tak brzy.* Tyto komentáře ovlivnily také asijské a evropské akciové trhy.

Zdroj: Investing.com*

Přestože evropské akcie v posledních měsících nezaznamenaly tak výrazný růst jako americké, index Stoxx 600 zaznamenal druhý kvartál růstu v řadě, když vzrostl o 7 %, a to díky optimismu ohledně možného uvolnění měnové politiky ECB a růstu technologických akcií. * Index Dax, který sleduje 40 největších německých společností, vzrostl během prvního čtvrtletí o více než 10 %, což naznačuje známky oživení německé ekonomiky, jedné z evropských velmocí * Mezi tahouny německého akciového trhu patřila zejména společnost Rheinmetall AG. K němu se přidal automobilový a finanční sektor. Podle analytiků investoři v Evropě vkládali větší důvěru do cyklických odvětví, jako je průmysl a bankovnictví, a méně se obávali recese. Průmysl a banky v eurozóně zaznamenaly v prvních třech měsících roku silný růst. Na konci prvního čtvrtletí analytici Citi také zdůraznili, že v důsledku nejistoty ohledně měnové politiky Fedu se zvyšuje preference investorů pro evropské akcie před americkými, zatímco v Evropě růst HDP a klesající inflace podporují lepší prognózy uvolnění sazeb. [1]

Zdroj: Investing.com*

Pro investory, kteří hledají stabilitu a diverzifikaci, jsou ideální volbou akciové indexy. Jejich růst v prvním čtvrtletí naznačuje oživení širšího trhu oproti roku 2023, kdy se spoléhaly především na velké technologické firmy, zatímco ostatní sektory se potýkaly s problémy. Údaje o inflaci, průmyslu nebo nezaměstnanosti v USA a dalších světových ekonomikách mají vždy velký vliv na rozhodování institucí o jejich měnové politice a v konečném důsledku na budoucí vývoj akciových trhů.

* Údaje z minulosti nejsou zárukou budoucích výnosů.

David Matulay, InvestingFox

[1] Výhledová prohlášení představují předpoklady a současná očekávání, která nemusí být přesná nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Výhledová prohlášení jsou ze své podstaty spojena s rizikem a nejistotou, protože se týkají budoucích událostí a okolností, které nelze předvídat, a skutečný vývoj a výsledky se mohou podstatně lišit od těch, které jsou vyjádřeny nebo naznačeny v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Pozor! Tento marketingový materiál není a nesmí být považován za investiční poradenství. Údaje z minulosti nejsou zárukou budoucích výnosů. Investování v cizí měně může ovlivnit výnosy v důsledku kolísání. Všechny transakce s cennými papíry mohou vést k ziskům i ztrátám. Výhledová prohlášení představují předpoklady a současná očekávání, která nemusí být přesná nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. InvestingFox je ochranná známka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. regulované Národní bankou Slovenska.

Zdroje:

https://www.google.com/finance/quote/.INX:INDEXSP?sa=X&ved=2ahUKEwiZn4jc7aqFAxW1nf0HHUe5AuwQ3ecFegQIFRAf

https://www.nasdaq.com/articles/march-first-quarter-2024-review-and-outlook

https://www.investing.com/news/stock-market-news/goldman-sp-500-delivers-best-q1-display-since-2019-as-rally-broadens-beyond-big-tech-432SI-3365128

https://www.forbes.com/advisor/investing/stock-market-outlook-and-forecast/

https://www.investing.com/news/economy/feds-kashkari-says-2024-rate-cuts-under-threat-if-inflation-continues-to-stall-3366340

 https://www.richmondfed.org/press_room/speeches/thomas_i_barkin/2024/barkin_speech_20240404

https://www.euronews.com/business/2024/03/19/germanys-economy-brightens-up-could-the-dax-index-reflect-that

https://www.businesstimes.com.sg/companies-markets/capital-markets-currencies/europe-stoxx-600-closes-second-straight-quarter-gains

https://www.investing.com/news/stock-market-news/citi-positioning-increasingly-bullish-in-europe-versus-us-432SI-3352844

David Matulay

David Matulay je analytikem InvestingFox. Do této společnosti nastoupil v roce 2023 jako vedoucí oddělení dealingu a portfolio manažer. Před tím získával tři roky zkušenosti jako finanční analytik v Advena Hedge Fund.

David vystudoval Průmyslovou informatiku na SPŠ Elektrotechnická v Bratislavě a Finance, bankovnictví a investování na Ekonomické univerzitě v Bratislavě. V současnosti dálkově studuje Mezinárodní a diplomatická studia na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů v Praze.

 

InvestingFox

InvestingFox je registrovaná ochranná známka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s., obchodníka s cennými papíry podle rozhodnutí uděleného Národní bankou Slovenska č. OPK-2297/2007-PLP. Svým partnerům poskytuje silné zázemí díky 16 letům zkušeností na finančních trzích.

Naši specialisté nabízejí vysokou odbornost a prvotřídní služby s možností obchodovat s více než 1 000 obchodními nástroji prostřednictvím CFD derivátů. U nás si můžete být jisti, že osobní údaje, účty i vklady nebo výběry jsou chráněny přísnými standardy kybernetické bezpečnosti.

Více informací na https://investingfox.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688