Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  26.04.2024 07:13:32

Inflace zůstává v USA hlavním problémem (Ranní zpráva z finančního trhu)

Síla cenových tlaků v zámoří zůstane pravděpodobně i dnes klíčovým tématem na globálních finančních trzích. Tím spíše, že už příští týden zasedne Fed k jednacímu stolu. Dnešní měsíční deflátory soukromé spotřeby doplní včera zveřejněné údaje za celé první čtvrtletí, které zejména v jádrové složce překvapily viditelně směrem nahoru. Na finančních trzích tak pokračuje trend odsouvání prvního „cutu“ Fedu.

„Cut“ se odkládá, dolar drží silné pozice

Včera zveřejněný překvapivě silný růst deflátorů HDP v Q1 24 v USA dnes rozšíří měsíční statistiky za březen. Ty by měly ukázat, zda za výraznějším nárůstem čtvrtletního cenového indexu stála revize dat za leden a únor nebo citelné zvýšení cenové dynamiky v březnu. Celkově nedávné statistiky z USA potvrzují, že inflační tlaky ve Spojených státech v letošním prvním čtvrtletí opět nabraly na síle, což na trzích odsouvá počátek snižování úrokových sazeb Fedu. Trhy již momentálně čekají do konce roku méně než dva standardní 25bodové „cuty“. My se domníváme, že by letos americká centrální banka úrokové sazby nemusela snížit vůbec. Více píšeme v nových Ekonomických výhledech: https://bit.ly/CEO_2Q24_CZ.

Růst ekonomiky USA v Q1 zklamal, inflační tlaky nabraly na síle

Zámořský HDP vzrostl v letošním prvním čtvrtletí v mezičtvrtletním anualizovaném vyjádření o 1,6 %, zatímco trh očekával 2,5 %. Naopak dynamika deflátorů HDP byla oproti konsenzu vyšší, když se jádrový cenový index zvýšil ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 3,7 % anualizovaně oproti očekávaným 3,4 %. Celkově tedy včerejší data vyzněla opět proinflačně. Dolarové tržní úrokové sazby narostly napříč křivkou o zhruba 7 bb. Ani to ovšem nezabránilo dolaru v páru s eurem oslabit o 0,4 % na 1,073 USD/EUR.

Měny středoevropskému regionu včera posilovaly. Mimo příznivý globální sentiment mohly k relativnímu posílení koruny o 0,3 % na 25,15 CZK/EUR částečně přispět i jestřábí výroky viceguvernérky E. Zamrazilové, která se podle svých slov bude na květnovém zasedání rozhodovat mezi snížením úrokových sazeb o 25 nebo 50 bb. V rozhovoru pro Ekonom dále uvedla, že proinflační rizika spatřuje hlavně ve vývoji cen služeb, což je i hlavním důvodem, proč chce k dalšímu uvolňování měnové politiky přistupovat obezřetně. My očekáváme, že příští týden budou domácí měnověpolitické sazby sníženy o 50 bb. Podrobněji naši prognózu (nejen dalších kroků ČNB) popisujeme v nových Ekonomických výhledech: https://bit.ly/CEO_2Q24_CZ.

Autor: Jaromír Gec

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po   9:28  Ranní okénko - Týden ve znamení především českých dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688