europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  03.01.2024 09:55:00, aktualizováno 07.06.2024 22:54:55

Výsledky voleb do evropského parlementu 2024 – volební dny a noc

Během celých voleb, od 6. do 9. června 2024, budou útvary Parlamentu detailně sledovat, shromažďovat a analyzovat volební data z členských států, včetně zveřejňovaných průzkumů, koho voliči volili.


Od neděle 9. června 2024 bude Evropský parlament na stránkách https://results.elections.europa.eu zveřejňovat údaje o výsledcích voleb, jakmile budou v členských státech veřejně dostupné, a to ve 24 jazycích EU.

Výsledky letošních eurovoleb v Česku najdete v neděli 9. června na stránce volby.cz/pls/ep2024, výsledky za obce, okresy a kraje na kurzy.cz zde.

  • První odhadované složení nového Parlamentu bude zveřejněno přibližně ve 20:15 - 20:30 hodin
  • První předběžné výsledky voleb se očekávají kolem 23:15 - 23:30 hodin
  • Lídři parlamentních skupin a vedoucí kandidáti během večera promluví k médiím
  • Denní brífinky pro média od čtvrtka 6. června do pondělí 10. června

 

EP neprovádí ani nezadává mezi voliči žádné průzkumy ohledně toho, koho se chystají volit či koho volili. Odhady zveřejněné během volební noci zajistí externí dodavatel Parlamentu, společnost Verian, která využije svou síť přidružených institutů ve všech členských státech k shromáždění dostupných údajů.

Informace poskytované během volební noci budou kombinovat různé typy volebních údajů v závislosti na tom, jaké jsou v daném členském státě v daném okamžiku k dispozici, včetně průzkumů, koho voliči volili, předběžných výsledků, konečných výsledků a oficiálních výsledků. Všechny údaje budou na internetových stránkách Parlamentu s výsledky voleb jasně označeny podle typu.

Níže naleznete definice jednotlivých druhů volebních údajů, které bude Parlament zveřejňovat o volební noci, a které zůstanou zveřejněny až do prvního plenárního zasedání EP v červenci 2024.

Data z členských států:

  • Odhady: Agregovaná data, která zpracovává společnost Verian podle dostupných národních odhadů a/nebo volebních průzkumů (jako jsou průzkumy, koho voliči volili), které v daném členském státě po ukončení hlasování zveřejnily všeobecně známé a spolehlivé vnitrostátní instituce.
  • Předběžné výsledky: První výsledky zveřejněné oficiálními volebními orgány členských států na základě procentního podílu sečtených hlasů.
  • Konečné výsledky: Výsledky zveřejněné oficiálním volebním orgánem členského státu po sečtení všech hlasů.
  • Oficiální výsledky: Konečné výsledky vyhlášené oficiálním volebním orgánem členského státu a potvrzené jeho legislativním orgánem.


Výsledky EU:

  • Projekce: Projekcí Evropského parlamentu se rozumí odhad jeho složení po volbách, který zpracovává společnost Verian jako souhrn dostupných volebních výsledků, odhadů nebo údajů o hlasování zveřejněných v členských státech poté, co bylo hlasování ukončeno. Projekce bude vycházet ze složení končícího Parlamentu, aby se nepředjímalo složení nově zvoleného Parlamentu na jeho červencovém ustavujícím zasedání. Před 23:00 hodinami budou všechny projekce zahrnovat pouze odhady/exit polly.
  • Předběžné složení: Složení Evropského parlamentu na základě dostupných předběžných nebo konečných vnitrostátních výsledků zveřejněných po ukončení hlasování ve všech členských státech a na základě struktury odstupujícího Parlamentu.
  • Ustavující zasedání: Výsledky oficiálně oznámené nově zvoleným Evropským parlamentem po ověření způsobilosti poslanců podle stanovených kritérií.
  • Odstupující Parlament (pouze pro srovnání s historickými údaji): Evropský parlament ve složení, jaké měl na posledním plenárním zasedání ve stávajícím volebním období.


Poznámka ke složení projekcí: Pokud dojde ke změnám ve složení projekce, které se odchylují od zavedené struktury odcházejícího Parlamentu, budou tyto změny v projekci zohledněny až po obdržení oficiálního písemného prohlášení dotčených stran o takové změně.

První odhad složení nového Parlamentu bude zveřejněn přibližně ve 20:15 - 20:30 hodin. První předběžné výsledky voleb se očekávají kolem 23:15 - 23:30 hodin.

Technické dotazy týkající se výsledků voleb můžete zasílat na adresu election-results-data@europarl.europa.eu

Výsledky přechozích voleb

Podrobné výsledky voleb do Parlamentu najdete na dynamických a interaktivních internetových stránkách https://www.europarl.europa.eu/election-results-2019/cs. Naleznete na nich mimo jiné výsledky hlasování v jednotlivých členských státech počínaje rokem 2009 či složení Parlamentu v minulosti od roku 1984. Dále se můžete podívat, ze kterých politických skupin poslanci od roku 1979 pocházeli a ze kterých politických skupin se Parlament skládal. Můžete si udělat představu i o dalších aspektech voleb, jako je genderová vyváženost.

Mezi nástroji najdete mimo jiné nástroj pro porovnání výsledků voleb. Kromě toho si můžete vytvořit vlastní grafický výstup, do kterého se nahrají něho historické výsledky voleb nebo naopak živé výsledky z voleb probíhajících. Můžete si rovněž stáhnout datové listy v otevřených formátech (json, xml a csv) či ve formátu obrázku (jpg nebo png).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688